Izvještaj na više od 320 stranica i film o stradanju Davida Dragičevića

Anketni odbor Narodne skupštine RS-a načinio je na više od 320 stranica izvještaj u vezi sa svim relevantnim činjenicama slučaja stradanja banjolučkoga mladića Davida Dragičevića.

U tom dokumentu su detalji odgovora na više od 800 postavljenih pitanja predstavnicima banjolučkoga Okružnoga tužiteljstva i policije.

Članovi Anketnoga odbora Narodne skupštine RS-a danas razmatraju taj izvještaj koji bi potom trebali uputiti na usvajanje entitetskom parlamentu.

U proteklom periodu uzeli su izjave od ministra unutarnjih poslova RS-a Dragana Lukača, tužitelja Okružnoga tužiteljstva Banja Luka Dalibora Vreće i glavnoga tužitelja Okružnoga tužiteljstva Banje Luka Želimira Lepira.

Sjednicama je predsjedavao predsjednik Anketnoga odbora Branislav Borenović, a nazočni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, kao i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. U ime grupe “Pravda za Davida” nazočni su bili Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Ministar Lukač odgovarao je na pitanja članova Odbora u vezi s procedurama u istražnim radnjama policije, nadležnostima uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i na ostala pitanja u vezi s djelovanjem policije i MUP-a u ovom predmetu.

Soldo, Dragičević i Memić: Tri misteriozna slučaja koja su srušila vjeru u državu

Lepir i Vrećo odgovarali su na pitanja Anketnoga odbora u vezi s predistražnim postupkom u slučaju smrti Davida Dragičevića, kao i na pitanja o suradnji istražnih organa.

Tužitelji su rekli da utvrđuju sve činjenice u ovom slučaju i da će istraga biti otvorena, ako se i kada utvrdi da je riječ o kaznenom djelu i da za sada Tužiteljstvo ne može kvalificirati ovaj događaj.

Prethodno su članovima Odbora izjave dali i direktor policije RS-a Darko Ćulum i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Siniša Kostrešević.

Prije toga, Anketnom odboru izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Darko Ilić.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen te optužuje policiju i tužiteljstvo da to prikrivaju. Vrh policije RS-a je protiv Dragičevića podnio tužbe za klevetu, a on je tužiteljstvu dostavio više od tisuću prijava u kojima se navodi da je David Dragičević, koji je nestao 18. ožujka, a pronađen 24. ožujka, ubijen.

Istodobno, portal Žurnal.info objavio je film “Država protiv Davida” koji rekonstruira posljednje sate života Davida Dragičevića, uspoređujući kontradiktorne policijske nalaze s dokazima koje posjeduje obitelj te ukazuje na svojevrstan fenomen građanskoga bunta grupe “Pravda za Davida”.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.