Izrael napao aerodrome u Siriji

Sirija je objavila da su izraelske snage u četvrtak simultano napale njezine zračne luke u Damasku i sjevernom gradu Alepu, oštetile piste i time stavile oba aerodroma izvan pogona.

Izvor iz sirijske vojske kojeg prenosi državna agencija SANA tvrdi kako su „rafali projektila“ pogodili dvije zračne luke u isto vrijeme. Izvor tvrdi kako je to pokušaj odvraćanja svjetske pozornosti od izraelskog napada na Gazu.

Izraelska vojska objavila je da ne komentira takva izvješća. Izrael godinama izvodi napade na ono što naziva metama povezanima s Iranom u Siriji, uključujući i dva aerodroma.

Izvori tvrde kako je cilj napada u četvrtak bio poremetiti iranske dobavne lance u Siriji gdje je utjecaj Teherana narastao otkad je stao iza predsjednika Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je krenuo 2011. godine. Napad u četvrtak dogodio se dan prije posjeta iranskog ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana.

Izrael je najavio da će uništiti terorističku organizaciju Hamas koja vlada u Gazi, u odgovoru na najsmrtonosniji napad na njegov teritorij u povijesti. Teheran je slavio te napade Hamasa, no odbacio da stoji iza njih. Izraelska vojska u utorak je granatirala jug Sirije nakon što su rakete iz te zemlje pogodile izraelske položaje diljem granice.

Od 300.000 izraelskih rezervnih vojnika koji su trenutno mobilizirani, veliki dio je poslan da ojača sjevernu granicu s Libanonom.

Potpomognut Iranom, Hezbolah ima snažnu vojnu i političku prisutnost u Libanonu i ima značajnu moć u zemlji bez funkcionalne vlade ili predsjednika. Danima se odvijala razmjena vatre preko granice između Hezbolaha i izraelskih snaga.

Ako situacija eskalira i otvori se nova fronta u ovom ratu – gurnuvši Izrael u još jedan veliki sukob s Libanonom – učinak bi odjeknuo u cijeloj regiji, piše Hina.

Izrael uzvratio napad na jug Libanona, stotine poginulih na obje strane

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.