Iznenada preminuo profesor Smiljko Šagolj

Jutros je u svom domu u Splitu iznenada preminuo dugogodišnji novinar i profesor na Sveučilištu u Mostaru, 67-godišnji Smiljko Šagolj. Uzroci smrti još nisu poznati, a pretpostavlja se da je omiljeni profesor na Sveučilištu preminuo od srčanog ili moždanog udara.

“Nisu nam poznati uzroci smrti, Smiljko se jutros pripremao za put na Kupres i iznenada je umro, a pretpostavljamo da je riječ o moždanom udaru ili zatajenju srca”, rekao je njegov brat Ilija.

Posljednji ispraćaj profesora Šagolja bit će u subotu u 12:30 sati na Gradskom groblju Lovrinac u Splitu.

Diplomirao je dvopredmetni studij filozofije i psihologije 1968.u Sarajevu, za nepune tri godine i tada je i službeno proglašen za najmlađeg profesora u Jugoslaviji. Po posebnom odobrenju rektora, diplomski ispit položio je puno prije roka s ocjenom deset (10). Radio je kratko kao profesor u prestižnoj sarajevskoj gimnaziji. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo gdje je radio kao novinar, a potom i obnašao i brojne dužnosti – od urednika dnevnika do glavnog i odgovornog urednika informativno-dokumentarnog programa. Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada: za najbolje vođenje dnevnika u Jugoslaviji, zatim za dokumentarne reportaže. Nositelj je zlatne značke za najveća programska ostvarenja TV Sarajevo. Krajem 1989.g. počeo je raditi za Televiziju Zagreb. Radio je na HTV u Studiju u Splitu kao redaktor i izvješćivao za hrvatske radiopostaje u Americi i Australiji.

fpmoz_1

Predavao je na Sveučilištu u Mostaru na Filozofskom fakultetu, na Odjelu novinarstva, predmete – Televizija i Mediji u procesu globalizacije, a na politologiji Uvod u političke teorije. Predavao je i više izbornih predmeta na kroatistici. Autor je četiri knjige koje su i udžbenici i obvezna literatura na predmetu Televizija i na Odjelu politologije. Autor je i mnogih stručnih i znanstvenih radova o temi: elektronički mediji i procesi globalizacije. Završio je i poslijediplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirao upravo o temi: Lokalne TV i procesi globalizacije. Na istom fakultetu je doktorirao o temi: „Novinstvo i nastanak nacija”. Izabran je za docenta. Diplomirao je dvopredmetni studij filozofije i psihologije 1968.u Sarajevu, za nepune tri godine i tada je i službeno proglašen za najmlađeg profesora u Jugoslaviji. Po posebnom odobrenju rektora, diplomski ispit položio je puno prije roka s ocjenom deset (10). Radio je kratko kao profesor u prestižnoj sarajevskoj gimnaziji. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo gdje je radio kao novinar, a potom i obnašao i brojne dužnosti – od urednika dnevnika do glavnog i odgovornog urednika informativno-dokumentarnog programa.

fpmoz_4

Autor je četiri knjige koje su i udžbenici i obvezna literatura na predmetu Televizija i na Odjelu politologije.

Profesor Šagolj vodio je Studentsku TV (Internet televizija Filozofskog fakulteta u Mostaru) i TV FPMOZ s kojima je godinu dana surađivao portalom Jabuka.tv. Dragi profesore i kolega, počivaj u miru!

[youtube id=”BWhD-VUfuAY” width=”600″ height=”350″]

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)18 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.