Iznajmljivanje stanova u Mostaru: Posao koji cvjeta, a za koji većina ne plaća porez

Iznajmljivanje stanova u Mostaru je djelatnost koja cvjeta, posebno samo zbog toga što većina stanodavaca prilikom iznajmljivanja stanova ne potpisuje ugovor s osobama koje iznajmljuju stan jer bi po zakonu morali plaćati porez.

Iako kod nas ne postoji praksa potpisivanja ugovora o najmu, on bi se mogao potpisati na osnovu Zakona o obaveznim odnosima.

U Mostaru se najčešće stanovi iznajmljuju studentima i mladim parovima i s njima se samo sklapaju usmeni ugovori.

”Već duže godina sam podstanar i nikada dosada nisam potpisao ugovor o najmu stana, a do sada sam dao za njega gotovo 20 tisuća KM”, rekao nam je jedan Mostarac.

U ugovoru o najmu stana navode se osim stranaka i njihovih podataka, iznos koju najmodavac mora plaćati za stan, vrijeme do kada treba platiti mjesečnu najamninu i vremenski rok za korištenje stana. Također se u ugovoru mogu navesti i posebne odredbe npr. tko snosi troškove u slučaju nekih kvarova u stanu i slično.

Cijena iznajmljivanja jednosobnog stana u Mostaru je oko 300 KM, dok je za dvosobni stan potrebno izdvojiti oko 500 do 600 KM.

Unatoč tome što ima dosta iznajmljivača i cijene najma stanova su narasle.

”Najprije sam stan plaćala 300 KM, zatim sljedeće godine se to povećalo na 350 KM, a sada mi je vlasnik stana rekao da mi je stanarina od devetog mjeseca 400 KM. S obzirom da ne mogu to platiti primorana sam iseliti iz stana”, ispričala nam je jedna ogorčena djevojka.

Obično su stanovi namješteni, imaju klimu te priključak za internet i kablovsku. Osim iznajmljivanja stanova, u Mostaru su vrlo česti slučajevi iznajmljivanja soba studentima, koje koštaju oko 200 KM.

Takve sobe najčešće iznajmljuju u velikim stanovima, ili kućama sa posebnim ulazom, a onima koji ih iznajme obično je omogućeno zajedničko korištenje kupaonice i kuhinje.

(Bljesak.info)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.