Iznajmljivanje “stana na dan” u FBiH bez kontrole, u RS inspektori krenuli u akciju

Iznajmljivanje nekretnina već odavno je unosan posao koji donosi dobru i stabilnu zaradu. Oni koji žele veći profit od onoga koji donosi tradicionalno iznajmljivanje, sve više se odlučuju za davanje u najam svojih stanova na kratak rok, popularno nazvano iznajmljivanje “stana na dan”. Taj oblik iznajmljivanja posebno je popularan u većim gradovima i turističkim destinacijama, piše Večernji list BiH.

Kontrole stanova iz oglasa

No, većina takvih stanova iznajmljuje se “na crno”, ne postoje evidencije takvih iznajmljivača niti se državi plaća bilo kakav porez. U cilju suzbijanja obavljanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja, Tržišna inspekcija RS-a je na osnovi informacija dostavljenih od drugih tijela i preko reklama na internetskim stranicama i oglasima o iznajmljivanju apartmana i soba po načelu “stan na dan” izvršila pojačan nadzor u okviru kojeg je izvršeno 106 kontrola.

Tijekom kontrola i nakon provedenog nadzora, 54 subjekta su se registrirala za obavljanje te djelatnosti, za 16 subjekata je ostavljen rok za registraciju, 24 stranke su u potpunosti odustale od iznajmljivanja, dok je u 12 slučajeva utvrđeno kako brojevi navedeni u oglasima nisu aktivni i da preko njih nije moguće izvršiti rezervaciju. Za razliku od RS-a, u FBiH nema informacija o ovakvom obliku kontrole.

Iako se novim nacrtom Zakona o turizmu u FBiH propisuje formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta, u Federalnoj turističkoj zajednici vjeruju kako se time neće stati na kraj neprijavljenom boravku turista, ali i nelegalnim objektima tog tipa. Eduard Kapetanović, izaslanik Skupštine Federalne turističke zajednice, smatra kako se novim zakonom predviđenim rješenjima neće uspjeti učiniti veći pomak u registraciji nelegalnog smještaja.

Nesređeno tržište

Prema njegovim riječima, i inspekcijska tijela su propustila dosta toga jer kontroliraju samo regularne kapacitete. Poseban problem predstavljaju sve popularniji “stanovi na dan”. – Nisu dosad otkrili ni tko se sve bavi tom djelatnošću, a kamoli jesu li plaćene određene obveze.

Trebali bi se svi uključiti u sprečavanje nezakonitog stjecanja sredstava, a bojim se da, sve dok oni koji su odgovorni za provođenje zakona ne budu radili svoj posao, neće biti pomaka – kazao je za Nezavisne Kapetanović i dodao da nelegalni stanodavci itekako utječu na rad regularnih i dovode ih u tešku poziciju jer usluge nude jeftinije, a ovi ne mogu pratiti njihove cijene jer plaćaju obveze državi. “Stanovi na dan” iznajmljuju se i po 30 KM, nude u oglasima, a hotelske sobe su mnogo skuplje.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.