Izložba “Postaje pod križem” Borisa Orenčuka otvorena u Mostaru

Izložba skulptura akademskog kipara Borisa Orenčuka “Postaje pod križem” otvorena je u utorak uoči 25. Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, manifestacije koje će svečano biti otvorena u četvrtak, 27. travnja.

Orenčuk je novinarima kazao kako se ovdje radi o deset skulpturalnih kompozicija, dok je glavni koncept bila materija, odnos figure, prostora i međuprostora, prenosi Fena.

Urednik izložbe Dragan Marijanović ističe kako Orenčuk radi spore, detaljne i komplicirane kiparske cikluse za čiju pripremu je potrebno puno vremena, čak i nekoliko godina.

To je pristup temi kojoj se umjetnici iznova vraćaju. Bez obzira na to jesu li kršćani i vjernici ili ne, nužno je da promišljaju o tom kratkom, ali u povijesti najzabilježenijem putu, trenutku, uspinjanju na obično brdo za koje je naš Hum golema planina, gdje su se dogodile stvari po kojima se računa i vrijeme, smatra Marijanović.

Napominje kako je autor radio u tehnici namatanja konca oko figurirane žice gdje je deset najpoznatijih detalja natkriveno jednom aurom od tankoga konca koja simbolizira svjetlosnu auru i svojevrsnu nježnu zaštitu od svih zala koja su okrenuta prema tom vjerovanju.

Njegovi su radovi uvijek metaforički obojeni, uvijek su to ljudi bez lica, pa makar se radilo i o samom Isusu, jer, kako je Vladimir Filipović rekao, raditi ljude bez lica znači prikazivati bol, zaključio je urednik izložbe.

Orenčukova djela u Galeriji Rondo moći će se pogledati do 10. svibnja.

Boris Orenčuk rođen je 1989. godine u Mostaru, magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku kiparstva kod mentora za praktični rad Mustafe Skopljaka i teoretski rad kod profesora Sadudina Musabegovića.

Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru završio je dodiplomski studij Odsjek likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, u klasi Mustafe Skopljaka. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na Odsjeku za kiparstvo završio je u Mostaru, a dobitnik je i Rektorove nagrade za postignuti uspjeh, nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru i nagrade Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji/DHLU za najaktivnijeg člana.

Član je Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar, Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji/DHLU, Udruženja likovnih umjetnika BiH/ULUBiH, Udruge umjetnika “Vrba”, Udruge za kulturnu i umjetničku produkciju VERUS i Udruženja likovnih umjetnika “Format”/ ULUF.

Sudjeluje u izradi Strategije razvoja kulture Grada Mostara od 2018. godine. Imao je osam samostalnih izložbi skulptura i 49 skupnih izlagačkih aktivnosti.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.