Izložba mlade Širokobriježanke na Mostarskom proljeću

U sklopu Mostarskog proljeća 2021. – Dana Matice hrvatske u četvrtak u 12 sati, u Galeriji Rondo u sklopu Kosače, bit će otvorena izložba “Nije nam bilo u planu”, mlade umjetnice Ane Naletilić.

Prva je to od izložaba u sklopu ciklusa predstavljanja mladih likovnjaka, koji autorski potpisuje Dragan Marijanović.

Upravo Marijanović o izložbi piše:

Širokobriješka akademska likovna umjetnica Ana Naletilić predstavlja još jednu u slijedu izložaba snažnoga osjećanja za trenutak i čovjekovu nespremnost na iznenadne događaje. Njezina neobična i vrlo izravna angažiranost posve je primjerena trenutku u kojemu se čovječanstvo sučeljava s nemilosrdnim atacima niza slučajnosti kojima je i samo doprinijelo, živeći samo za se i diskvalificirajući socijalne, društvene i ine međuodnose.

Posljedice čovjekove sebičnosti strašne su. Stoga je, da bi što zornije oslikala stvarnost sadašnjice, a čemu je aktualna pandemija tek povodom, umjetnica pribjegla neobičnim formama i materijalima. Težina njezine priče je u tome što je ispričana jednostavnim likovnim jezikom: sve što je nacrtano rečenično je i objašnjeno. Tako da je ovo jedinstven primjer likovnog izraza koji u svojoj multimedijalnosti ”hoda” između crteža, grafita, aforizma čak, do tematske zaokruženosti u prijeteću suštinu utkanu u naziv izložbe: Nije nam bilo u planu… A ako ne porazmislimo o suštini njezine sveukupne poruke, čeka nas još puno ružnih i neplaniranih događaja. Ovom izložbom Ana nas poziva da shvatimo da je vrijeme eksperimenta prošlo i da je kucnuo čas za spašavanje.“

O umjetnici…

Rođena je 23. travnja 1994. Gimnaziju fra Dominika Mandića završila je 2013., te iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Diplomirala je 2018. godine u klasi profesora Igora Dragičevića i stekla zvanje magistre grafike i profesorice likovne kulture. Godine 2018. pobijedila je s idejnim rješenjem u projektu Stvarnog poslovnog slučaja u suradnji s Općinom Široki Brijeg i Akademijom likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Do sada je imala tri samostalne izložbe i sudjelovala na više skupnih izložbi u Bosni i Hercegovini. Ilustrirala je slikovnicu Zdravo mali pametari fra Vendelina Karačića. Trenutno živi i radi u Širokom Brijegu.
—————————————————————————————————–
U sklopu Mostarskoga proljeća 2021. na Maloj sceni HNK u Mostaru od 20 sati, također u četvrtak bit će odigrana predstava “Spremni”, autorice Kristine Gavran, s redateljskim potpisom Jelene Kordić Kuret.

Igraju:
Robert Pehar – Otac
Jelena Kordić Kuret – Majka
Dražen Pavlović – Sin
Ana Kraljević – Kći

Riječ autorice…

Dramu “Spremni” napisala sam još 2012. godine kao odgovor na neko stanje u društvu, strah od drugih i drugačijih, sebičnost, paranoju i izolaciju. Nisam ni slutila da će 2020. godine drama dobiti jedan novi smisao. Odjednom je to drama o korona šopingu, pretrpavanju kolica, strahu od vanjskog svijeta. Radnja se događa u jednoj obitelji, likovi su arhetipski: Majka, Otac, Sin i Kći. Ta obitelj živi po filozofiji samodostatnosti, gdje ti nitko drugi ne treba ili kako Otac u obitelji kaže: “Četiri je mjera u svim kuharicama. Zato naša obitelj broji četiri člana. Mi nikome ništa nismo dužni.”

Otac i Majka su puni straha, i tim strahom doslovno hrane svoju djecu. Strah koji je zahvatio likove moje drame je neobjašnjiv, ne postoji točan uzrok, i zato je primjenjiv na bilo koju sličnu situaciju… Ideja za dramu pojavila se zbog medijskog napuhavanja ideje o smaku svijeta 2012. godine. Ja naprosto odbijam povjerovati da živimo u najgorem od svih svjetova, ma koliko nas novine i televizija pokušavali uvjeriti u to. Drama “Spremni” je, iako se ne čini tako na prvi pogled, zapravo komedija, bavi se obitelji koja je prepuna straha. Njihova paranoja od svega izvan sigurnosti vlastitog podruma je komična, ali i duboko tragična.

Strah mi je zanimljiv kao tema, posebno strah koji paralizira ljude, kontrolira mase i navodi ih na ponašanje koje je suprotno čovjekovoj biti. Ja duboko vjerujem kako su ljudi bića zajednice, za mene je obitelj sigurna oaza, ali i mjesto gdje učimo o drugima bez straha i nepovjerenja. Stilski, drama je bila eksperiment, posve drugačija od svih mojih dosadašnjih drama. Prepustila sam se nekom ludilu pisanja, zabavljala sam se dok je drama nastajala. Zapravo me začudilo što je eksperiment uspio.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.