Izložba koja promovira znanost i umjetnost otvorena u Mostaru

Izložba “Cultural Collisions – Bosnia and Herzegovina” na kojoj je predstavljeno 18 znanstvenih i umjetničkih plakata koji govore o sponi fizike i digitalne umjetnosti, otvorena je u ponedjeljak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Riječ je o dodatnoj aktivnost istoimenog projekta kojeg organiziraju Europski centar za nuklearno istraživanje (CERN), Austrijski kulturni forum Sarajevo, “DAAD-Connect2020” i “ORIGIN” u suradnji s međunarodnim i lokalnim znanstvenicima i umjetnicima u svrhu promoviranja interdisciplinarnog dijaloga znanosti i umjetnosti u šest gradova u BiH, i to u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Gradačcu i Mostaru.

U projekt su aktivno uključeni i učenici mostarske Gimnazije fra Grge Martića uz stručno vodstvo profesorice fizike Antonije Topić, uz znanstvenu podršku Jadranka Batiste i umjetničku suradnju s Vesnom Sušac.

Pročelnik studija fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru Jadranko Batista kazao je kako je ova postavka značajna za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, javlja Fena.

S obzirom da su i znanost i umjetnost u našoj državi zapostavljeni, mogli bismo reći da je ova izložba jako bitna jer mi upravo na ovaj način vršimo promociju i znanosti i umjetnosti, a zapravo govorimo i o toj sponi između navedenoga. Kao što već znamo, u povijesti je umjetnost uvijek pratila najnovija znanstvena otkrića i na taj način stvarala nove pravce, istaknuo je Batista.

Dodao je kako je tema projekta prošlost, sadašnjost i budućnost svemira.

Navedeni posteri kombinacija su umjetničkih djela i onih slika koje su dobivene pri istraživanju svemira, a ovdje je izloženo 18 postera i osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru, kazao je Batista.

Magistrica umjetnosti i docent na Sveučilištu u Mostaru Vesna Sušac istaknula je važnost interdisciplinarnog dijaloga fizike i umjetnosti.

Na ovoj izložbi prikazano je samo osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića, s tim da se oni ne izražavaju samo likovnim jezikom, nego koriste i druge umjetnosti poput plesa, drame i slično. Isto tako moram spomenuti kako će oni u srijedu, 10. ožujka, svoje vršnjake inspirirati interaktivnom radionicom kroz koju će predstaviti ovaj projekt, odnosno svoj način aktivizma u projektu, kazala je Sušac.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.