Izložba i promocija monografije Jelene Kovačević u Širokom Brijegu

U četvrtak, 18. travnja, u galeriji Vrba u Širokom Brijegu u sklopu izložbe “Polinom” Jelene Kovačević održat će se i promocija njezine monografije “Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralaštvo u službi mentalnog zdravlja”.

Promocija monografije počet će u 19:00 sati dok će izložba biti otvorena u 20:00 sati.

Jelena Kovačević rođena je 1982. godine u Osijeku gdje završava Jezičnu gimnaziju. Godine 2000. upisuje studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 2005. diplomira u klasi profesora Ante Kuduza. Nakon stjecanja diplome pohađa Poslijediplomski magistarski studij grafike na ljubljanskoj Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Diplomira 2009. u klasi profesora Lojze Logara. Godine 2020. doktorira na Poslijediplomskom doktorskom studiju, smjer slikarstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom red. prof. art. Ante Rašića i komentorstvom prof. dr. sc. Vere Turković. Po osnutku Poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapijeu Osijeku, u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu i Medicinskoga fakulteta, upisuje smjer art-terapije te diplomira 2021. pod mentorstvom izv. prof. Lise Raye Garlock (MS, LCPAT, ATR-BC, ATCS).

Zaposlena je kao izvanredni profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku te kao vanjski suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. U želji za približavanjem umjetnosti i umjetničke prakse studentima i brojnim drugim populacijama, aktivno surađuje s muzejima i galerijama u kreiranju radionica, umjetničko-pedagoških akcija te predstavljanju studentskih radova na izložbama. Usporedno s umjetničko-pedagoškim aktivnostima bavi se istraživačkim i art terapijskim radom. Kontinuirano je umjetnički aktivna, izlažući na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U svome umjetničkom radu primjenjuje elemente art-terapije te vizualno oblikuje priče iz područja osobnih sjećanja, subjektivnih doživljaja i obiteljskoga naslijeđa.

Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralaštvo u službi mentalnoga zdravlja

Popularno-znanstvena monografija “Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralaštvo u službi mentalnoga zdravlja” zasada je jedino izdanje u Hrvatskoj koje obrađuje tematiku umjetnosti kao terapije te art-terapije. Predstavlja izuzetno vrijednu poveznicu likovne aktivnosti osmišljene s ciljem unaprijeđenja kvalitete života, prevencije i osnaživanja psiho-fizičkoga zdravlja pojedinaca svih dobnih skupina.

U monografiji su zastupljene novije spoznaje iz područja art-terapije i umjetnosti kao terapije, kao i deset praktičnih aktivnosti osmišljenih prema navedenim teorijskim načelima. Djelo je od izuzetne važnosti za osobe koje u profesionalnome smislu imaju doticaja s likovnom umjetnošću, ali i za one koji su osvijestili važnost preventivnoga djelovanja u svrhu očuvanja mentalnoga zdravlja. Studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, studenti Akademije za umjetnost i kulturu, te njima srodni studiji, u ovome će djelu pronaći poveznicu između umjetnosti, zdravlja, a samim time i kvalitete života.

(www.jabuka.tv | Foto: Večernji list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.