Izložba fotografija Svetislava Cvetkovića u Širokom Brijegu

Izložba fotografija Svetislava Cvetkovića ”Sam na ulici” bit će održana u četvrtak, 18. svibnja, s početkom u 19:00 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Cvetković će nakon izložbe, točnije u 20:00 sati, održat predavanje o uličnoj fotografiji na temu ”Osnove i principi ulične fotografije”.

Izložbu fotografija i predavanje organizira Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg u sklopu Međunarodnog dana muzeja 2023.

Žanrovsko i motivsko određenje predstavlja tek jedno načelo kojim se promišljao izbor radova za izložbu, unutar šireg područja interesa i problematike koje u svom fotografskom stvaralaštvu istražuje autor Svetislav Cvetković. Formalno, kolokvijalno i žargonski možemo govoriti o uličnoj fotografiji, jer dominantno tom području fotografske prakse pripadaju ovi radovi kako po motivu tako i po metodi rada, napisao je o izložbi doc.art.dr.sc. Mario Periša.

Foto: Svetislav Cvetković

Po njegovom mišljenju, kao i sve vrste uličnih praksi tako i fotografija, nude mogućnost nestandardiziranog, neformalnog i slobodarskog izričaja, u kojem se otvaraju mogućnosti istraživanja šire koncepcije fotografske slike u likovnom, sociološkom i psihološkom smislu.

Ova obilježja promatrana i nadograđena kroz akademsko formalno obrazovanje te na tragu estetskih nadahnuća velikih majstora ulične fotografije (što povijest umjetnosti i fotografije baštini kao kanon), čine kontinuitet razvoja autorskog stvaralaštva Svetislava Cvetkovića u mediju fotografske slike. Autor istražuje geometrijsku konstruktivnost, iscrpljujući kompozicijske mogućnosti fotografskog kadra, poigravajući se s perifernim elementima slike, ali u kontekstu ”odlučujućeg trenutka” kojim upravlja sadržajem na slici, istaknuo je Periša.

Foto: Svetislav Cvetković

Inače, Svetislav Cvetković rođen je 1980. u Livnu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i magistrirao 2006. na poslijediplomskom studiju Ars Sacra kod mentora prof. Ante Kajinića i pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana.

2017. je doktorirao također na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu pod mentorstvom prof. Josipa Alebića na temu ”Egzistencijalizam u Europskom slikarstvu 20. stoljeća”.

Foto: Svetislav Cvetković

Nakon završetka studija i zaposlenja na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, paralelno s istraživanjem u području slikarstva započinje i njegovo zanimanje za fotografiju.

Član je Udruge likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ULUBiH i radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je trenutno vršitelj dužnosti dekana, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.