Izlazne ankete: Merkel pobijedila, AfD prvi put ulazi u parlament

Angela Merkel

Prema izlaznim anketama ARD-a vodeća je stranka Angele Merkel koja je osvojila 32.5% glasova. Slijedi SPD sa 20%, a na trećem je mjestu AfD sa 13.5% glasova, javlja BBC.

Prema tim rezultatima, Merkel osvaja 9 posto manje glasova nego na prošlim izborima. SPD je najavio da bi ovoga puta možda otišao u opoziciju, što bi u vladajuću koaliciju moglo usmjeriti Liberalni FDP i stranku Zelenih. Desni AfD prema ovim brojkama prvi put ulazi u Bundestag.

Liberalni FDP osvojio je 10.5% glasova, stranka Zelenih 9.5%, a stranka Die Linke 9% glasova. Konstituirajuća sjednica Bundestaga mora se održati najkasnije 30 dana nakon izbora.

Gotovo ista izlaznost

Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u 14 sati se s 41,1 posto bilježi gotovo ista izlaznost birača kao i prije četiri godine, priopćilo je Glavno izborno povjerenstvo u Berlinu u nedjelju. Usprkos prvim dojavama iz većih gradskih središta poput Muenchena ili Hamburga o povećanom broju birača koji su izišli na izbore, ovaj broj se do 14 sati stabilizirao i nalazi se na gotovo istoj razini kao i na posljednjem izborima.

U ovu vrijednost međutim nisu uračunati glasovi pristigli putem pošte kojih je ove godine rekordni broj. Prije četiri godine konačna izlaznost je iznosila 71,5 posto a ove godine se zbog polariziranja birača, čemu je posebice pridonijela desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) očekuje nešto viši odaziv.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja očekuje se da će demokršćanska Unija CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel na čelu osvojiti najviše glasova.

Socijaldemokrati bi se trebali naći na drugom mjestu ali obje stranke koje tvore demokršćansko-socijaldemokratsku koaliciju moraju računati s velikim gubicima u usporedbi s posljednjim izborima. Ankete isto tako predviđaju da bi AfD, koji svoj politički program temelji na kritici izbjegličke politike Angele Merkel, mogla postati treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: