Izlazak policije zbog manje štete platit će vozači

Velike su šanse da će vozači u BiH ubuduće plaćati naknadu ukoliko zatraže izlazak policajaca na mjesto nesreće s manjom materijalnom štetom.

Tarifa još nije poznata, ali se zna da će, uđe li ova novina u Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama (ZOSP) u BiH, na ovaj način prikupljena sredstva ići u materijalno-tehničko opremanje prometne policije.

U ZOSP u BiH, koji je na snazi, navodi se da je policija dužna izaći na mjesto nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih, ili je nastala veća šteta, ali i kada je manja šteta, ako to zahtijeva jedan od sudionika nesreće. Ali, u tijeku su izmjene zakona.

U slučaju izlaska nadležnog tijela unutarnjih poslova na mjesto prometne nesreće po zahtjevu jednog od sudionika u prometnoj nesreći, plaća se posebna naknada koja predstavlja prihod nadležnog tijela unutarnjih poslova po mjesnoj nadležnosti, navodi se u tim izmjenama.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH rekli su za Nezavisne novine da se, u suštini, radi o problemu izlaska patrole prometne policije na mjesto nastanka prometne nesreće čak i kada se radi o nesrećama s manjom štetom.

Kako dodaju, poslije prometne nesreće u kojoj je prouzrokovana samo manja šteta vozači su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika i razmijeniti osobne podatke te popuniti i potpisati obrazac europskog izvještaja o prometnoj nesreći.

Namjera Ministarstva je da se izbjegne ustaljena navika da se u svakom slučaju kod prometne nesreće poziva prometna policija, čime se stvaraju nepotrebne gužve i zastoji, već da se kod nesreća s manjom materijalnom štetom koristi propisani obrazac kojim se kod osiguravajućih društava rješava pitanje osiguranja nastale štete, a što je regulirano Pravilnikom o obliku i sadržaju obrasca europskog izvještaja o prometnoj nesrći, kažu iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Kako dodaju, u Nacrtu izmjena i dopuna ZOSP-a dana je samo osnovna konstrukcija ovog članka, o čemu će se tek izjasniti članovi Radne skupine za izradu prijedloga zakona, kad će se definirati i ostali elementi u vezi s tim članom.

Milija Radović, vršitelj dužnosti zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa RS, kaže da postoji problem koji treba riješiti, a koji se odnosi na propise koji reguliraju ovu oblast u smislu – što je manja materijalna šteta.

Prvo, kako na mjestu nesreće procijeniti koliki je iznos štete? Osim toga, u Zakonu o obaveznom osiguranju u prometu stoji da je manja šteta – do 500 KM. Istovremeno, prema ZOSP-u, manja šteta je kad na vozilu nisu oštećeni vitalni dijelovi i sklopovi i koje se može samostalno kretati. Ali…

Imate sad ovih novijih vozila kojima nisu oštećeni vitalni dijelovi koji se, recimo, odnose na upravljanje, na kočenje, ali mu far košta 1.000 ili 2.000 maraka. Može on nastaviti kretanje do najbližeg servisa, ali to nije manja materijalna šteta, pojašnjava Radović u izjavi za Nezavisne novine.

Istovremeno, on misli da u odnosu na zemlje u regiji imamo najmanju primjenu europskog izvještaja o prometnoj nesreći.

Zašto je to problem? To puno opterećuje rad prometne policije – za svako najmanje kuckanje, za štetu od 50 ili 100 maraka, zove se policija, koja mora napraviti očevid, kaže Radović.

Prema njegovim riječima, u tom procesu prođe sat ili dva, a za to vrijeme bi prometni policajci trebali raditi poslove kontrole prometa.

Zato se izmjenama zakona predviđa da u slučajevima u kojima se treba primijeniti europski izvještaj o prometnoj nesreći, a kada jedan od sudionika nesreće zahtijeva izlazak policije, onda to i plati, rekao je Radović.

Sanja L. iz Banja Luke, međutim, kaže da su joj ove izmjene neshvatljive te da predstavljaju novi udar na džepove vozača.

Plaćam kazne, plaćam registraciju, dajem marku po svakoj litri goriva. Što, malo im je? Hoće li država još nešto smisliti samo da nam uzme pare, pita se ona.

(www.jabuka.tv)14 komentara

 • Naj bolje kad si kriv pobjec sa lica mjesta ma ja nepismeni policajci pa im treba dugo da napišu izvjestaj
  Ma ja ti dodes na osiguranje sa tim eu izvjescem oni kazu namještaljka cim niste zv ali policiju to more u nekim normalnim drzavama kod nas ne

 • samo bilo pitanje vremena kad će ovo doći na red.

  hoće li morati izdavati fiskalne račune ako se zovnu da izađu na teren ?

 • ovo gore da gube vrijeme na pravljenje očevida, a “MOGLI” bi raditi kontrolu prometa mi je najbolje u cijelom članku 😀

 • Ma to je dobro…
  Tako ja kad placam racun platim osim racuna sluzbenici u posti platim sto mi je naplatila….a i doktoru isto platim, a i prodavacici osim racuna plTim uslugu….
  A sto cemo tako i nasi politicari imaju placu pa naplacuju dnev ice.. nikad kraja

 • Boze sacuvaj..! A sto mi placamo kroz registraciju vozila. I zrak i rupe nam naplate i zastitu okolisa. I sad plati jos izlazak policije na teren. A sto je onda njihov posao inace.?

 • Ko im plaća kad čuvaju nazovi političare (koje niko ne šljivi pet posto), nego samo sebi pridaju važnost. Ko im plaća kad čuvaju lovu banaka, kad se igra utakmica itd.

  • Cudna svita. Nasi ljudi kad odu u Austriju, Njemacku …. i imaju udes kazu j.e.bi ga moram platit izlazak policije toliko i toliko . . .i to je u redu, olako prihvatio i to je u redu. Sad se to kod nas uvodi i to je pljacka i sve drugo lose. Pokverenjaci, izbacite tako svoje frustracije kroz komentare. Tuđe da je i gore od naseg u principu je bolje. Bem te narode

 • Sve je to samo prica napravite jednu dobru. Kontrolu saobracajna policija neka dezuraju od kruga u klancu prema Trnu pa nek majestätisch daju izjavu kojom brzinom se vozi ko na Maratonskoj Trici nemozes spavati To nije 50. km. na sät vec 50- do100 ili 150. km. na sät zvizde pneki ne voze

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.