Izjašnjavanje o bh i entitetskom državljanstvu, vjeri i jeziku

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas financijski plan za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH i formuliralo pitanja o državljanstvu, etničkoj pripadnosti, vjeri i maternjem jeziku.

Rješenja o ovim do sada najspornijim pitanjima su usvojena na tematskoj sjednici Vijeća ministara, a na prijedlog Agencije za statistiku BiH. U Vijeću ministara ističu da su na ovaj način donijeli odluke koje su preduvjet za provođenje popisa u listopadu ove godine, prvog nakon onog koji je održan 1991. godine.”Pitanja o nacionalnom izjašnjavanju, o vjeri i maternjem jeziku bit će poluotvorenog tipa. Pitanje u vezi sa državljanstvom sadržavat će obvezne odgovore: BiH, BiH i druge države, druge države i bez državljanstva, te mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu”, priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Šifarnici će se raditi nakon popisa, a u jedinstvenoj bazi podataka bit će evidentirani svi odgovori.

Prema usvojenom financijskom planu, bruto troškovi popisa bit će 46.489.665 KM, što je više od ranije planiranih 42,6 milijuna KM. Iz Delegacije EU u BiH ranije su upozorili da od usvajanja ovog plana zavisi pomoć Europske komisije od 7,5 milijuna eura koji bi trebao biti iskorišteni za rad na terenu.

“Logo popisa bit će ‘Popis BiH 2013’, na oba pisma, a slogan popisa je ‘Moj korak u budućnost'”, navedeno je u priopćenju i naglašeno da je Vijeće ministara BiH zadužilo entitetske geodetske zavode da do kraja travnja riješe preostala pitanja u vezi s kartografijom.

Financijski plan za popis, sadržaj popisnice i kartografska podloga uvjeti su od čijeg ispunjavanja zavisi hoće li međunarodna monitoring misija, koja u BiH stiže krajem svibnja, odobriti održavanje popisa u listopadu, kako je zakon usvojen u parlamentu BiH i predvidio. (Nezavisne novine)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.