Izetbegovićevi memoari iz povijesti: BiH je starija od Hrvata, Srba i Bošnjaka – Jabuka.tv

Izetbegovićevi memoari iz povijesti: BiH je starija od Hrvata, Srba i Bošnjaka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju kako je “unitarni i građanski model” jedini na kojemu se Bosna i Hercegovina kao država može temeljiti odbacujući zahtjeve da se ona definira kao složena zajednica koju tvore tri konstitutivna naroda na čemu inzistira HDZ BiH.

Unitarna ili jednostavna država kakva je BiH bila do prihvaćanja daytonskog ustroja i koja funkcionira na temelju građanskog načela prirodni je okvir i sustav koji štiti i omogućuje opstanak i razvoj multietnične zajednice kakva je (BiH) bila i kakvu težimo obnoviti, kazao je Izetbegović gostujući u online raspravi koju je organizirala notorna sarajevska nevladina udruga “Krug 99”.

Izetbegovićeva je teza da je BiH kao država znatno starija od Hrvata, Srba i Bošnjaka kao današnjih naroda pa je, po njegovu sudu, neprihvatljivo tražiti rješenja koja bi se temeljila isključivo na pravima tih kolektiviteta.

Ustvrdio je i da su dvojbene interpretacije o pravima konstitutivnih naroda iznoseći tvrdnju kako je riječ o terminu koji se temelji na pogrešnom prijevodu Daytonskog sporazuma koji je napisan na engleskom jeziku.

Sama riječ se ne može prevesti kao konstitutivni narodi. Država je postojala i prije nego što su ti narodi nastali, kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako je nedavno od Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) tražio da mu dostavi originalni primjerak sporazuma parafiranog u Daytonu 1995. godine te da se na temelju preciznog prijevoda razjasne nejasnoće o tome što tamo zapravo stoji kada se definira BiH kao država.

O tome hoće li konačno tumačenje biti da su tri naroda u BiH “konstitutivni” ili pak da su “konstituentni” države, smatra Izetbegović, ovisi i kako bi trebalo voditi pregovore o njezinom preustroju i tražiti nove modele.

Izetbegović je na stajalištu kako je svima jasno da sadašnja BiH, kako je ustrojena ne odgovara nikome, da je prekomplicirana i ne odgovara na potrebe svojih građana.

Zemlja s 13 ustava i 14 zakonodavnih tijela u kojoj odluke donosi i njome vlada skoro 600 zastupnika i više od 120 ministara je preskupa, konfuzna i neefikasna. Dominacija pripadnika jednog naroda nad druga dva i nad ostalima kakvu četvrt stoljeća živimo diljem BiH ne donosi sreću ni tom lokalno dominantnom narodu, kazao je čelnik najveće bošnjačke stranke.

Njegov je prijedlog da se BiH stoga vrati načelima građanskog uređenja na kojima je funkcionirala do 1995. godine uz osiguranje zaštite prava svih nacionalnih zajednica koje u njoj žive.

SDA u cijelosti stoji iza građanskog načela i spremna je na punu i hitnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, kazao je Izetbegović iznoseći ocjenu kako je “nevjerojatna” tvrdnja HDZ-a BiH da bi se građanskim ustrojem BiH “uskoro pretvorila u bošnjačku, a zatim i u islamsku republiku BiH”.

Potvrdio je kako do sada nije bilo nikakvog napretka u pregovorima SDA i HDZ BiH o izmjenama izbornog zakona te je sugerirao kako će se format tih pregovora morati proširiti i u njih uključiti ostale parlamentarne stranke te predstavnike tijela državne vlasti.

(Hina)


40 komentara

 • Pa kako onda u prvom stoljecu rimske legionare u Dalmaciji napadaju horde Hrvata iz Bosne
  Znaci rimski dokumenti lazu
  Sest stoljeca prije dolaska slavena
  Orjunasko prekrajanje povjesti
  U Zagrebu pun k… akademika ne smiju pisnuti jer su titulu stekli na samoupravljanju

 • A kavih bošnjaka jadan ti sam,pa vi ste nastali prije 30 godina.A 2ooo godina ste bili muslimani.Hahahahahahahahahaha
  Stvarno vi mislite s lažima utjecati da vam netko vjeruje,sotone od naroda.
  Varalice,petljanci i lažovi od naroda.

 • Jada, umjesto da se okrenu privlačenju investicija, otvaranje tehnoloških parkova, inovacije, da se obrazovni sustav unaprijedi, njima je ovo glavna tema, jadni mladi koji su dole dok su ove spodobe na vlasti..pozdrav iz Švedske

 • Bakir i njegova povijest… Skloni te ga sa portala, jer lik izaziva bjes kod hrvata, koje vazda vrijeda i ponizava svakom svojom izjavom…

 • Posebne je tisuceljece starija od Bošnjaka koji imaju naciju tek 30 godina. Smijurija od nacije. Mozete je svojatati ali nece vam proći

 • Ne treba biti preskupa. To ste vi zakimlicirali. Napravimo tri entiteta za tri naroda i nema problema, smanjuje se administracija deset puta. Ali vi to ne zelite jer ste pokvareni ko i srbi u jugoslaviji. To vam nece proći.

 • Nažalost ovi mazlumi radi ovakvih priča i vladaju na ovim prostorima od rata.Posao Bakire,normalno zakonodavstvo,bez lopovluka i korupcije,bez kriminala….
  Otvarajte firme da narod ima posla i da radi i živo kao normalan čovjek.A ne vi vladate a u 7 zadnjih godina vam iselilo 315 000 ljudi iz BIH.
  Stare mi moje ti si psihopata.

 • Sreća je nama hrvatima a i srbima da se ovaj kriminalac u muslimana pita.. Ali stiže mu kraj a onda i ostalim narodnim kriminalcima.

 • Evropa je u tajnom zdogovoru donijela odluku 1992 godine da muslimanka država ne može postojati u srcu Evrope i točka tako će bit i bilo je jer niko vas ne voli ni njemačka ni Austrija. Ni srbija ni Hrvatska ni madžari ni bugari ni avari rusi ni talijani niko niikkooo i nnniikkadfa nećete imat džemahiriju zappaaammtttiiitteeeeeeeeeeeeeeee možete umiljat i nadatse ali nnnnneeeeeee nniiiikkkkaaaadddddaaaaaaaaaaaa

 • Pa ovaj balija je neki dan sjedio sa izdajnikom Čovićem…
  Što niste pljucali prije dva tri dana..
  Za mene biti hadezovac ili balija je isto.

 • bila zemljica Bosna i Humina-Hum/Hercegovina/,a drzave Bosne i Hercegovine prije Hrvata ni na mapi,zapis musliman tek u drugoj polovici 15.st.,okupirale Osmanlije ,nakon stoljeca gospodarskoga slabljenja,zaostalosti u svim sferama zivota-odose, i ostase ovi sto predose na islam,Benjamin Kalaj htjede uvesti “bosnjastvo” za sve narode u BiH,znaci da se Srbi i Hrvati odreknu svoga nacionalnoga identitet-nije uspio,i evo sada svojom lupeskom politikom izmislise jezik,naciju-“lahko” im budi,Izmetbegovicu-objavi bajke,dobro ti ide

  • Narvno. Nisu imali pravo na imovinu kao nevjernici (kauri), crkve porušene, djeca otimana i preodgajana u janjičare. Šta su mogli drugo.

  • Bakir zna da su SAMO u BiH ‘ostali’= bosanci, sejdić, finci, komšić i slični stariji od BiH ! Ma kakvi Narodi.

 • Koji bolesan um? Koji konvertit? Koji profiter? Zašto on nije pacijent u klinici za psih. bolesti recimo na Sokocu? Oko sebe skupio diplomirane osobe kriju diplome, kriminalce koje štiti taj diplomac,…..nisam bot, niti sam u strahu, do svoje diplome sam došao teškim radom i odricanje sebe i naravno svojih roditelja….moja diplome je javni dokument svatko tko želi može je doci vidjeti ponos moga znanja stecenoga na normalnom fakultetu, ja, i ridjavi, ne krije svoju imovinu, ne lažem, ne derogiram druge, i pretežno izvršavam ono što se dogovori, ja, i….nije me strah probisvijetova kakve ste angažirali u svoju korist…

 • Bakir zna da su SAMO u BiH ‘ostali’= bosanci, sejdić, finci, komšić i slični stariji od BiH ! Ma kakvi Narodi.

 • Jedino su bili Iliri ovdje a dokazano glavni nasljednici ilira i po genetici (ilirska haplogrupa I2a) i prostorno – su Hrvati, tako da ako ćemo priču u tom smjeru furati opet sve dolazi do Hrvata, i tu se ne smijemo dat nasanjkat pričama da je neko drugi autohtoniji u BiH nego hrvati, moramo lupiti šakom od stol i reć svima – Hrvati jes jednako Iliri – a Iliri jes jednako – jedini autohtoni stanovnici ovih prostora – amen, i tako učit dicu jer nam je lažirana povijest da smo mi neki došljaci a ne autohton narod zato i jesmo uvik prihvaćali olako druge okupatore i šta nam oni kažu zbog tog nametnutog kompleksa manje vrijednosti. Ali srićom tu je genetika otišla daleko i proguglajte malo o genetskoj haplogrupi I2a – i to da je najviše te Ilirske genetike – ilirske krvi – u Hrvata u BiH posebno u Hercegovini, nije ovo nikakva mitomanija to su dokazane i opisane stvari. Pa vi izvolite. Ja svoje dite učim da smo ponosni Hrvati – Iliri – glavni i izvorni narod ovih prostora i ove zemlje, a vi kako oćete. Živili Hrvati-Iliri !

 • Nemoj ti bakire bogati nikom nista obecavat nego eto ti tvoji okani se Hrvata pogotovo ti ces osigurat zastitu nacionalni prava nekom 😅 taj film nece niko gledati.

 • Bhakire pogresno ti neko napisao a ti jos nadodao bola mislimo da si malo zelenke povukao.Ćulahaj ti svojima al bola okani se povjesti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.