Izetbegović: SDA neće pristati na promjene koje traži HDZ BiH

“Izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu najvažnije pitanje za tu državu nego samo za HDZ BiH a bošnjačka strana neće ni pod kojim uvjetima odustati od građanskih načela glede načina izbora članova Predsjedništva BiH”, kazao je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegović.

Komenirajući novinarima u Sarajevu nedavnu izjavu predsjednika HDZ BiH i predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića kako su izmjene izbornog zakona trenutačno “pitanje svih pitanja” u BiH, Izebegović je kazao kako je to “mantra” koja je takvo značenje ima samo za Čovića i njegovu stranku.

“Imamo (izborni) zakon, imamo ustav i po njemu će biti izvršen izbor članova Predsjedništva. I onako kako smo upozoreni od Vijeća za vanjske poslove EU, nećemo napraviti niti jedan korak u odmicanju od presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić i Finci’, odnosno od građanskog principa, zato što gospodin Čović smatra da to treba. Dakle nećemo to uraditi”, bio je izričit Izetbegović u odbijanju mogućnosti promjene načina izbora hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

U HDZ-u BiH inzistiraju na tome tvrdeći kako se mora promijeniti situacija u kojoj je moguće da Bošnjaci Hrvatima biraju člana državnog vrha, što se već  dogodilo s izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima, te stoga predlažu model uspostave posebnih izbornih jedinica unutar Federacije BiH što SDA ali i stranke lijeve orijentacije kategorično odbacuju.

Izetbegović je kazao kako za SDA nije sporno da treba pronaći novi način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federcaije BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH.

“Što se tiče SDA, prihvatit ćemo skoro svaki kompromis koji podrazumijeva i građanske i ljevičarske stranke”, kazao je Izetbegović. Podsjetio je kako je SDA ranije nudila svoja rješenja tog problema koja nisu prihvaćena pa je sada red na ljevičarskim strankama da one ponude model koji bi bio prihvatljiv i drugima.

“Što se tiče SDA, a to znaju i stranci, mi ćemo biti vrlo konstruktivni, ali čekamo i druge da budu konstruktivni”, zaključio je Izetbegović.

(Hina)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.