Izetbegović: Prioritet SDA su financije, obrana i vanjski poslovi

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je u Sarajevu da Stranka od pregovaračkog tima SDA traži da sve pregovore završi do 24. ožujka, kako bi sljedeća sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama, bila održana 25. ožujka.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Predsjedništva SDA Izetbegović je rekao da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom.

SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na razini nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene, naveo je Izetbegović.

Dodao je da sudjelovanje u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa sudjelovanjem koalicijskih partnera u Parlamentu FBiH te da je osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade praksa preglasavanja.

Izetbegović je istaknuo da SDA pozdravlja kompletiranje odgovora na Upitnik Europske komisije i da očekuju da BiH do studenog ove godine dobije kandidatski status s obzirom da su predajom odgovora na Upitnik ispunjeni svi zvanični zahtjevi EU.

Istražiti četničko okupljanje

Također, naglasio je da SDA zahtijeva da Tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene kaznene postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tijekom agresije na BiH u razdoblju ’92.-’95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini. Razočarani smo odnosom većine parlamentaraca u Domu naroda BiH koji su odbili čak i raspravljati o osudi četničkog okupljanja u Višegradu, kazao je Izetbegović.

Dodao je da SDA osuđuje napad na povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru i da pozivaju nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinitelja ovog napada.

Zastrašujući teroristički napad na džamije u Novom Zelandu, u kojem je ubijeno i ranjeno više desetina nedužnih ljudi, pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma. Suosjećajući sa žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj teroristički čin, izražavamo posebnu zabrinutost činjenicom da je ovaj teroristički akt bio, pored ostalog, inspiriran četničkom ideologijom i ličnošću ratnog zločinca Radovana Karadžića, naveo je Izetbegović.

Podcrtao je da su u SDA zaprepašteni informacijama koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o podmetanju dokaza koje je navodno organizirao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić radi kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini.

Najoštrije osuđujući te aktivnosti, SDA traži od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži službeni stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli, rekao je Izetbegović.

Istaknuo je da SDA pozdravlja odluku Parlamenta FBiH o zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla što je neophodno zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH.

Izetbegović je kazao da SDA podržava rad federalnog Ministarstva za pitanja branitelja i invalida i predstavnika koordinacije branitelja na izradi prijedloga Zakona o pravima demobiliziranih braniteljai njihovih obitelji te da taj zakon treba biti realan, provodiv i financijski održiv bez daljih opterećenja za gospodarstvo.

(Fena)


7 komentara

  • Treba li jos sta.? Dragan je spreman za ustupke.. Koalicija Fodik- Bakir- Covic- Komsic…. Boze moj. Cemu se nadati u ovoj drzavi…

  • Zna li itko u ovoj drzavi tko je ubio i naredio ubistvo Joze Leutara. Zna li itko iz obavjestajnog i policiskog miljea tko dve ove godine prekriva i zataskava taj slucaj. Tko je sklonio i unistio dokaze vezane za taj teroristicki cin… Sutra je punih 19 god. Pa bi bio red da netko to pokrene sa mrtve tocke. Jesu li hrvati u institucijama vlasti toliko ucjenjeni da to ne dmiju pokrenuti i govoriti o tome…

  • Novinari,čisti ispred svog dvorišta..kani se sarajstana.od nijih znamo ,šta o nama Hrvatima,misle i što nam žele..većina .

  • I tata bi sine Bakire,Baka kako je razvaljuješ ma svaka ti čast.Samo malo jos požuri-ubrzaj to.Hvala ti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.