Izetbegović primio zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyta Briana Yeea i premijera Republike Turske Redžepa Akdaga – Jabuka.tv

Izetbegović primio zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyta Briana Yeea i premijera Republike Turske Redžepa Akdaga

Razgovor zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyta Briana Yeea

Tijekom razgovora ponovljena je puna potpora Sjedinjenih Američkih Država euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te naglašena potreba da se nastavi provedba reformi.

Razgovarano je i o izmjenama izbornoga zakonodavstva u svjetlu dosadašnjih prijedloga koji su upućeni u parlamentarnu proceduru.  Izetbegović je upoznao Hoyta Yeea sa stavom da nije optimista u pogledu izmjena rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, naglašavajući da će to pitanje biti moguće riješiti nakon izbora, a na tragu Fileovog modela, u okviru provedbe presude po apelaciji Sejdić – Finci.

Izetbegović je izrazio potrebu i spremnost da se riješi pitanje izbora izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, naglasivši da sva rješenja moraju zadovoljiti demokratska načela i najviše standarde ljudskih prava. Istaknuo je da su te izmjene ograničene i uokvirene potrebom poštivanja Ustava Federacije BiH, odlukom Ustavnog suda BiH, kao i reduciranim brojem izaslanika u Domu naroda.

U izaslanstvu su, uz Hoyta Briana Yeea, bili i Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH, Kathleen Larkin, desk časnica za BiH, te Craig Conway, voditelj Političkog odjela Veleposlanstva SAD-a u BiH.


Razgovor zamjenika premijera Republike Turske Redžepa Akdaga

Razgovarano je o stalnom unapređenju ekonomske suradnje dviju država, te su u tom smislu istaknuti dobri pokazatelji trgovinske razmjene. Za proteklu godinu ukupna trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Turske premašila je milijardu KM, s tim što će konačni podatci za tekuću godinu biti još povoljniji.

Ponovljena je spremnost Republike Turske da osigura povoljno financiranje infrastrukturnog projekta povezivanja Sarajeva i Beograda.

Data je potpora nastavku procesa izvoza svježeg goveđeg mesa iz Bosne i Hercegovine, te je konstatiran značajan porast bosanskohercegovačke pokrivenosti uvoza izvozom u Tursku, koja je trenutačno više od 60 posto.

Data je potpora radu Zajedničkog trgovinskog povjerenstva Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Gospodo, na ciji racun du tolke posjete??? Kako to da nije covic tu, ako je u pitanju izvoz i uvoz , sta to tajno ima izmedju vas ???? Ali ko to placa?? Sto su doletili ???

  • Hebeš ti ove zgubidane, što god Amerika više prca Turke, nama Hrvatima je sve gore. Na nama se stalno lome kola poradi arapskih interesa. Pa dokle?Meni se čini sve dotle , dok Rusi ne lupe šakom o stol kao u Siriji i kažu dosta , sad ćemo po naški. Tek kad tako bude u BiH,,nama Hrvatima će svanuti…a to ćemo brzo dočekat.Puno prije nego se isilovci iovi njihovi američki sponzori nadaju.lol..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.