Izetbegović: Preskočili su sve Hrvate i došli do Novalića

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA govorio je prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji o aferi “Respiratori”, oslobađanju Fadila Novalića, radu Tužilaštva BiH i glavne tužiteljice Gordane Tadić, ali i o problemima u koaliciji s HDZ-om te predstojećim izborima.

Kada je riječ o puštanju premijera FBiH Fadila Novalića na slobodu, Izetbegović je kazao da je ovom odlukom Suda BiH ublažen negativni efekt izazvan Novalićevim uhićenjem. Objašnjavajući zašto je stao u njegovu obranu kazao je da se čovjek koji se upusti u korupciju i iskoristi situaciju s koronavirusom da se obogati, ne ponaša ovako kao Novalić, odnosno, ne ide na aerodrom da dočeka respiratore i ne hvali ih, prenosi Avaz.

Iskusni tužitelji

Novalić je napravio samo jednu grešku, on kao premijer nije morao znati ništa posebno o respiratorima, ali trebao je pitati stručne ljude kakvi su ti respiratori. Zato sam stao u njegovu obranu, poznajem ga, znam koliko radi, rekao je Izetbegović.

Komentirajući optužbe da SDA i on kao njen predsjednik svojim reakcijama na ovaj slučaj, kazao je da zbog toga riskira sam sebe. Kad je riječ o drugoj dvojici osumnjičenih u aferi “Respiratori”, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, istakao je da Novalić nije donio odluku o respiratorima i da stoji samo iza njega, a ne iza drugih.

Iskusni tužitelji sve ovo znaju, nema nikakvih činjenica, to će se nedvosmisleno pokazati. Ovo je udar na Novalića, strukturu vlasti, bošnjačku komponentu na vlasti. Tužilaštvo stoji iza svega, ako se ovo i dalje nastavi, onda ćemo moći govoriti o montiranom procesu. Za sada mogu reći da je ovo je udar na poziciju Bošnjaka. Tužilaštvo je pod političkim utjecajem, ne radi ništa po pitanju udara vlasti RS-a na odluke Ustavnog suda, za to niko nije odgovarao, a onda se popravlja na Bošnjaku, koji nije tri dana jeo ni pio i koji je sebe doveo na rub kolapsa. Nije ovo ništa slučajno, smatra lider SDA.

Nastavak napada na Bošnjake

Ističe da su o svemu trebali biti pitani oni koji imaju zapovjednu odgovornost – ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, te direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Svi su Hrvati, kako su preskočili njih, a došli do Novalića? Ovo je samo nastavak napada na Bošnjake, prvo su odstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda su postali više prisutni u optužnicama, naročito kada je ratni zločin u pitanju, rekao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira tvrdnje državne tužiteljice Gordane Tadić da je zbog pritisaka SDA ugrožena njena sigurnost, Izetbegović je rekao da to nije točno i da njena sigurnost nije upitna. Kada je riječ o predmetu koji je vezan direktno za njega i istragu o reviziji presude tužbe BiH protiv Srbije, rekao je da je nakon navoda tužiteljice preko Googlea saznao da ga je tužila Republika Srpska.

Tadić je veoma osobna, ne uspijeva da savlada sujetu i osvetu. Prepucavala se s Draganom Mektićem pa mu je svezala tužbu, osvetila mu se. Kada na Zastupničkom domu nije usvojen izvještaj o radu Tužiteljstva ona je prijetila da sve može uhititi. U Domu naroda je ponudila da se Tužiteljstvo pozabavi imenovanjima u SIP-u, to su nevjerojatne stvari. Ja mislim da ona ugađa HDZ-u i SNSD-u, istaknuo je Izetbegović.

Komentirajući stav SDA da je uhićenje Novalića pokušaj državnog udara, kazao je da je sve što se radi mimo Parlamenta koji je nadležan da radi izmjene u Vladi neka vrsta državnog udara.

Taj udar može biti nasilan, a može biti ovakav, podmukao. Kada bi Novalić bio uklonjen iz reda Bošnjaka bi ostao samo predsjedatelj Zastupničkog doma FBiH. To je neustavna stvar, rekao je.

Kada je riječ o mjerama zabrane koju je Sud izrekao osumnjičenima u aferi “Respiratori”, a kojima im je zabranjeno sastajanje i komunikacija sa svjedocima, zbog čega je upitno na koji će način premijer voditi Vladu, rekao je da misli da neće biti prepreka za obavljanje dužnosti.

Netanyahu ima proces već tri godine pa nakon suda vodi sjednicu vlade u Izraelu. Ako se Novaliću onemogući rad, to bi tek bio udar na poziciju Bošnjaka, smatra lider SDA.

Osvrnuo se i na bošnjački faktor u vlasti navodeći da je on čvrst i da je suradnja sa Fahrudinom Radončićem i SBB-om dobra.

Bilo je kriza prije par godina, ali mislim da smo te stvari poravnali i na okupu nas drži svijest i obveza da BiH nije lako, da prolazi krizu, da Bošnjacima nije lako i da imamo obvezu surađivat jedan duži period, rekao je.

Kada je riječ o koaliciji s HDZ-om, kazao je da ona mora postojati htjeli to ili ne, jer je HDZ predstavnik Hrvata.

I prije je bilo kriza

I prije je bilo kriza u odnosima između lidera i stranaka, ali ovaj put je sve dublje, ne razumijem u čemu je stvar, zašto se HDZ tako ponaša. Hrvatski korpus se smanjuje u BiH i to ih frustrira. Ako Hrvati kao narod budu nezadovoljni to neće biti dobro. Zato je Hrvat premijer Vlade u KS, da pokažemo da smo spremni pomoći. HDZ ne da da se formira Vlada FBiH, ne da imenovanje Ustavnog suda, sve bez obrazloženja, to su njihovi hirovi i strahovi, a u isto vrijeme pričaju o ugroženosti. Ne daju da se rasporedi novac MMF-a, sve je do HDZ-a, istakao je Izetbegović.

Za kraj se osvrnuo i na lokalne izbore ističući da treba učiniti sve da oni budu održani u listopadu ili najkasnije u studenom.

Spremni smo da idemo čak i parcijalno što se tiče financija, ali bojim se da SNSD i HDZ neće to dopustiti. SDA će pobijediti na ovim izborima i na onim 2022., 2024., 2026. i tako dalje, rekao je samouvjereno Izetbegović.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • U ratu je bilo – jedna vreća zlata za mog Boookira, a danas -jedan milion za našeg riđana. Predstava za narod-prvi čin

 • izetbegović je bošnjački kriminalac sin kriminalnog osuđenika alije koji ne priznaje bosance i hercegovce kao narod bosne i hercegovine

 • Čim su muslimani u pitanju državni udar .BiH je država tri konstitutivna naroda a nije samo muslimana kako bi Gospod želio

  • Dobro ti znaš šta je Bošnjak, to je ono što si bio 500 godina zajedno sa svojim precima, a sada si govno koje mrzi majku domovinu i veliki hrvat! Bošnjaci su stanovnici Bosne bez obzira na vjeru!

   • Bošnjak je pojam osmišljen 28. rujna 1993. na Drugom muslimanskom kongresu kao novo staro ime za pripadnike naroda koji se dotada službeno zvao Muslimani. Nikada ni na jednom kamiku nećeš u humskoj zemlji nać da je ikad iko tako nazvao.

    • Benjamin Kalaj je htio sve narode BiH nazvati bosnjacima i to nije moglo proci,muslimani kao nacija nisu bili priznati jer treba imati maticnu zemlju,jezik ….sto nisu imali,sada u nizu njihovih lopovluka i lazi je bosnjacki jezik/hrvatski,srpski+turcizmi/i bosnjacka nacija-ali sve im prolazi kao i skokovi sa staroga mosta/brojka-ko da je neko skakao u tursko doba,a i kasnije/,pa i samo rusenje-oni ga minirali ,lijepo sve to snimili i nama podvalili-ali to vise vode ne pije

   • Bosnjaci nisu stanovnici BiH,mi imamo svoju naciju,a vi ste presli na islam pa se nazovite kako god hocete,tek je Benjamin Kalaj htio sve narode BiH nazvati bosnjacima sli nijr uspio

 • Bakire Jelku milicevic su SDA kadrovi sutnuli, makli iz ti talova, to ti dobro znas. A sefica na papiru tog mafijaskog stozera je bila Milicevic a stvarna sefica Novalicu i Solaku je bila tvoja supruga Sabija. Ti to znas i zato si sve digao na noge da Novalic ne progovori u sudu. Ne pravi se budala Bakire. Nije ovo vrijeme kad ste ubili Leotara i to sve namjestili hrvatima.. Jadni ste na onom svijetu kad dodete. Nema vam spasa. Slobodno ti kazi Novalicu i Solaku neka povale sve hrvate koji su sa njima u talu. Lopov i kriminalac nema naciju. Samo ti Bakire lopovluk branis bosnjadtvom. To se i normalnim, postenim bosnjacima gadi Bakire jer ih stavljas u isti kos sa vama…To sto si ti radio tuzilastvu, tuziteljici tadic, Sudu, sudijama ovi dana je anarhija, nasilje, bezobrazluk kojo je za kaznu i osudu. Ali eto Bosnjacki vrh se stavio iznad drzave i drzavnih institucija. Ovo je pokazatelj da drzava ne funkcionira i da je urusavate Bakire ti i takvi kao ti. Spinovi kako ce hrvati preuzeti vlast u Federaciji su samo tvoje budalastine. To svi znaju… Ovako kako sada branis bosnjake branio si ih i u ratu. Pa su jedni ginuli a jedni krali. Vi ste milijarderi a 80 posto naroda na rubu siromastva. Stoko pokvarena. Da se tebi stane u kraj Bakire pali bi i srpski i hrvatski lopovi. Ali vi jedni druge drzite i stitite…

 • Bakir je spreman urusiti drzavu, pravni sustav drzave da spasi Sebiju, Novalica, Solaka i kriminal koji se desio u vrijeme dok je narod umirao i bio u karanteni… Sinoc on u Centralnom dnevniku prica o ratu, nevino ubijenim itd. Otvara stotine tema da bi ublazio ovu jednu lopovluk i kriminal sebi najblizih. Narod nije vise glup Bakire dosta te je vise..Plasis bosnjake hrvatima ha, ha, ha…

 • Javio se najveći šovinista i nacionalista. A što bi tek rekao da su Hrvati izvršili ovakav neviđeni politički i vjerski islamski pritisak na sudstvo kao vi? Stati u obranu 3F od kojih baš ni jedan nema nikakvog dodira s medicinom i koji su nabavili nešto što ljude ubija a ne liječi, može samo netko s tolikim nacionalizmom u sebi i mržnjom prema drugim narodima. Ovo je gore i od Džaferovićeve izjave da je najvažnije da su respiratori stigli.

 • Čim spomeneš muslimane to je za njih državni udar, a to što oni udaraju po Hrvatima stalno to njima ništa udarili su čim nisu dali da Hrvati izaberu predstavnika svog naroda.

 • U kojoj mi drzavi zivimo???? Privatna drzava,privatno vlasnistvo.Sjeverna Koreja,Turska i BiH iste jednojajcane bliznakinje…

 • Bakire-gnjido jedna pokvarena ,ne mogu Hrvati biti dezurni krivci od ’45.pa do danas,tvoja bijeda i nacionalizam svakim danom,svakom izjavom se razotkrivaju,sve lopine kao ti i ona tvoja /sto je 11 godina studirala/-svu tu bagru treba pozatvarati,nema dzamahirije u BiH koliko god ti i tvoja svita uvezli migranata/kriminalaca/kao sto ti je i babo radio/provjereni kriminalac -odlezao kaznu zbog lopovluka u Zenici-mislim afera naziva” gobleni ” ili nesto tako slicno ,u toj skupini je bila i kcerka tada poznatog politicara-stomatolog-bivsa zena jednoga kao sto si i ti-politicara takoder nekadasnjega/-nema BiH po tvojoj koncepciji,samo moze HR-HB ili cjelovita -ravnopravna BiH za sve narode-turski zulum je davno zavrsio

 • Da je ovo normalna država nebi mu smilo past na pamet branit neobranjivo. Ali ova država je sataraš žešći tako da mu se ne čudim. Čudim se našem mesliđanu Čoviću koji po običaju šuti i javlja se samo kad se tribaju pare dilit ili kad ne more vlast funkcionirat pa mu kao nešto nepravedno. Mrš ti, mrš on!!

 • Ovo sto se prijeti tuziteljici, tuziteljima, sudijama je odgovor za neprocesuiranje ranijih ubistava sa predznakom terorizma. Leutar, Ugljen, Delalic i mnogi drugi. Nalogodavci i ovi sto prijete onda i sada su iste grupe, skupine radikalnih mafijasa. Svoj kriminal i pozicije stite pod svaku cijenu pa i na ovskav najbrutalnijo nacin. Koja je poruka tuziteljima, sudijama da su ovi iznad njoh. Ili ce raditi po njihovom ili mogu nestati. Pa ovo je prestrasno. Ovo mora stati i drzava mora krenuti u obracun sa ovom mafijom bez obzira na nacionalnost. Ovdje je drzava upotna. Opstaje ili nestaje. Ovako ne moze vise…

 • Ja ne znam šta je vama pa se ljutite i pjenite radi Bakira i milijun i tristo tisuća Muslimana.Ko da su Turska a ne siromašna i napola pusta Bosna i Hercegovina.Kome to Milijun muslimana može predstavljati prijetnju?Hrvatima, Evropi, pa dajte ,ne mojte me nasmijavati.
  Niti jedna Turska sa diktatorom ERDOGANOM NE PREDSTAVLJA SILU A KAMOLI OVI.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.