Izetbegović o novom zakonu o trošarinama

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu kako misli da se može očekivati usvajanje izmjena zakona o trošarinama u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Mada se kod nas to nikada ne zna, ali mislim da možemo očekivati”, odgovorio je Izetbegović.

Dodao je da treba donijeti niz mjera koje će ublažiti posljedice uvođenja trošarina.

“U tom smislu smo mi postigli dogovor s zastupnicima, sa takozvanom „četvorkom „ u klubu zastupnika SDA”, naveo je on.

Upitan je li točna informacija koja se pojavila da HDZ ucjenjuje SDA u parlamentu da će glasati za trošarine ako SDA glasa za izborni zakon koji će oni predložiti, Izetbegović je kazao da, koliko on zna, nema takvih ucjena i da SDA neće pristati ni na kakve ucjene.

Govoreći o eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao da je HDZ tu krenuo jednostrano.

Po njegovim riječima, u ovoj zemlji se ne može ništa jednostrano uraditi, u njoj ima uvijek četiri ili pet koalicijskih partnera.

“Treba se dogovoriti o jednom širem paketu, a ne samo o jednom segmentu za koji ste vi zainteresirani i pri tome modificirati neke ranije dogovore. Kada je u pitanju, recimo, rješavanje izbora člana Predsjedništva, mi smo tu govorili o Federaciji kao o jednoj jedinici. HDZ je, mislim, to razdvojio na dvije jedinice, ali vidjeti ćemo. Također, mi smo isključivo zainteresirani za rješavanje tog pitanja u sklopu rješavanja pitanja „Sejdić-Finci“. Mislim da je HDZ krenuo bez „Sejdić-Finci“, mada smo to unijeli u agendu, unijeli u plan rada Predsjedništva”, kazao je Izetbegović.

Prema tome, dodao je on, „ide se tu jednostrano, ide se sa reduciranim, sa modificiranim rješenjima i ne bih rekao da će to, ne samo ovaj put moći proći, nego općenito da će to moći proći“.

Izetbegović navodi da prisustvo međunarodne zajednice u BiH nije ni približno više onako kako je bilo i da trebamo shvatiti da je sve na nama“.

“BiH je jako komplicirana struktura, načinjena je tako u Daytonu, uvijek se četiri ili pet partnera mora dogovoriti”, naglasio je Izetbegović.

Također je istaknuo da smo svi mi u ovoj zemlji konačno sazreli i shvatili da ne možemo ništa nametati jedni drugima i da je potrebno naći presjek nekih rješenja za koja smo svi zainteresirani.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.