Izetbegović neistinama povrijedio i omalovažio hrvatske žrtve

Izneseni stavovi bošnjačkog člana predsjedništva BiH i predsjednika SDA gospodina Bakira Izetbegovića na HRT emisiji Nedjeljom u-2 a koji se odnose na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, posebno na prostoru Središnje Bosne, duboko su povrijedila i omalovažila sve hrvatske stradalnike u Domovinskom ratu, obitelji poginulih, ranjenih i zatočenih Hrvata i sve pripadnike  HVO-a zato što ne odgovaraju stvarnoj istini, priopćeno je iz Odjela za branitelje Glavnog vijeća HNS.

Nažalost ovo nije prvi put da politički predstavnici Bošnjaka u BiH kroz izjave u medijima omalovažavaju hrvatske žrtve  i stradanja  Hrvata u Domovinskom ratu kao i doprinos koji su dali Hrvati i HVO u obrani BiH. Branitelji  HVO-a odbacuju ovakva stajališta jer su neistinita i ne odgovaraju činjenicama o događajima u Domovinskom ratu.

Istina je da je od strane HVO-a u Domovinskom ratu, u odnosu na druge dvije vojske, počinjeno  najmanje zločina, da su Hrvati u odnosu na svoju brojnost u BiH najveće žrtve rata, priopćeno je.

Da su naše tvrdnje točne govore slijedeće činjenice iz kojih  javnost može razvidno vidjeti veličinu žrtve koju su podnijeli Hrvati u Središnjoj Bosni gdje je prognano 85.141 Hrvat, poginulo  2751 Hrvata, od čega 468 civila, da je 2402 djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, da je 3098 invalida, daje 10.500 porušenih stambenih objekata, da su 43 uništena vjerska objekta i više stotina uništenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika, te da su samo u općini Travnik 28 sela u kojima su živjeli Hrvati potpuno etnički očišćena, a takvih razmjera su stradanja Hrvata i u Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici,Zenici, Kaknju, Varešu Kiseljaku i Kreševu.

Podsjećamo kako je na dijelu BiH pod kontrolom ABiH postojao 331 logor i zatvor, a u njima je bilo zarobljeno 14.444 Hrvata, i to 10.346 civila i 4098 vojnika HVO-a.

Za  ova stradanja još uvijek nitko od nalogodavaca iz ABiH nije procesuiran, umjesto  toga za ovakve zločine koje je počinila ABiH politički  predstavnici Bošnjaka govore da su to bili incidenti.

Sa ovakvim stajalištima u kojima se omalovažava stradanje Hrvata i žrtva koju su podnijeli Hrvati u Domovinskom ratu u BiH teško ćemo graditi povjerenje među narodima, zajednički život i relaksaciju političkih odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Naša zajednička budućnost traži poštovanje svih žrtava, procesuiranja stvarnih počinilaca i nalogodavaca  za ratni zločin,a ne kao do sada selektivni pristup u sudskim procesima i političkim ocjenama događaja iz Domovinskog rata.

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski radi potpune istine o stradanjima u Domovinskom ratu traži od svih medija, a posebno od istraživačkog novinarstva da, koristeći istinite i dostupne činjenice, prikaže javnosti što su to sve Hrvati u BiH pretrpjeli u Domovinskom ratu, a posebno na područjima Središnje Bosne koja je bila u potpunom okruženju ABiH od siječnja 1992. do  travnja 1994.,te kako su, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti Hrvata Središnje Bosne, uz velika stradanja i žrtve obranjena naša vjekovna ognjišta, navodi se u priopćenju.

Analiza: 8 neistina koje je izgovorio čelnik SDA Izetbegović

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Drugurčina goGa nam otkriva toplu vodu poslije skoro tridesetak godina imbecilnog adeze suživota i zajedničkog dijeljenja/jamljanja sa kalifatskom obitelji izmetoglu. Tako je druže Dragane, povikaše uglas sve uguzdenjare i ostale kenjare, jer sve treba prepustiti njima, jer oni znaju to najbolje raditi. U pravu su, za krađu angažiraš lopova i to najboljega, za zbunjivanje naroda lažova i to najboljega, i sve to demokratski ponavljaš svakih dvije do četiri godine i tako prođe jedan ljudski vijek obilježen vladavinom lopova i lažova. A narod, j’beš narod, la(h)ko ćemo za narod, ta ima naorda u svijetu, ta evo na blitskom i dalekom istoku i sjevernoj Afirici, napeto, ko puška, čeka barem stotinjak milijuna “naroda”, milijun više ili manje, ta šta je milijun danas. 45 godina čekali komuniste da nam se skinu sa grbače, 45 godina ćemo čekati da nam se skinu komunjare-slijednici najvećeg sina među narodima “Zapadnog Balkana” koji se u svojoj 45-ogodišnjoj vladavini uspio izjednačiti sa onima koji su stoljećima tamanili sve “nevjernike” na “brdovitom Balkanu”, Sve će to proći kaže narod, prošao je turski-otomanski zulum od 450 godina, prošao je komunistički jaram od 45 godina, prolazi i ovaj komunjarski – slijednika komunista ta ostalo je još svega 15-20- ak godina njihove “demokratske vladavine” i konačno slijedi sloboda, za one koji prežive.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.