Analiza: 8 neistina koje je izgovorio čelnik SDA Izetbegović

Nastup bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića u emisiji “Nedjeljom u dva” kod Aleksandra Stankovića izazvao je reagiranja u javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i Republici Hrvatskoj.

A Izetbegovićeve brojne tvrdnje bile su dobro naučene i više puta ponavljane teze koje su postale stereotip odnosa u Bosni i Hercegovini. Reagirajući na Izetbegovićeve neargumentirane izjave, predsjednik Vlade ŽZH-a Zdenko Ćosić usporedio je Izetbegovića s Radovanom Karadžićem iz 1991.

Korak dalje otišao je predsjednik Hrvatske republikanske stranke koji je Izetbegovića usporedio s Miloševićem te podastro kako je Armija BiH, suprotno Izetbegovićevim izjavama, imala 331 registrirani koncentracijski logor u kojima je tijekom rata bilo zatočeno 14.450 Hrvata, od kojih više od 10.000 su bili civili.

I u odgovorima na brojna druga pitanja, Izetbegović nije koristio jezik argumenata, bilo da se radilo o izmjenama Izbornog zakona, položaju Hrvata, nijednom u emisiji nije spomenuo presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića koja je i “stvorila probleme” jer bez njezine provedbe neće biti moguće provesti izborne rezultate, piše Večernji list.

Ključno je bilo hrvatskoj javnosti, a što nije uspio, jer o tome svjedoče istupi čak i oporbenih političara Mire Bulja iz Mosta i Kreše Beljaka iz HSS-a, predstaviti Hrvate i hrvatsko vodstvo krivim za sve probleme BiH.

U emisiji je Izetbegović ustvrdio kako RH drži zarobljenom imovinu vrijednu milijardu eura, ta da bez naknade koristi vodu iz akumulacije Buškog blata. Hrvatska je investirala u termoelektranu Gacko 400 milijuna maraka, a 26 godina ne dobiva trećinu električne energije što je iznos od više milijardi eura.

U Buško Blato HEP ulaže od 1974. i vlasnik je akumulacije, prijenosnog sustava i objekata.

HEP plaća naknadu za korištenje vode općinama Livno i Tomislavgrad godišnje 3,6 milijuna maraka.

Predsjednica Grabar Kitarović predstavila je Izetbegoviću pismo Jean-Claude Junckera da nije prijeporan Pelješki most, a on je to zanijekao javnosti.

1. Izetbegovićeva izjava: Trudili smo se zajedno s Fueleom ponuditi model prije par godina. Zašto ga Čović nije prihvatio, to bi on trebao objasniti. To je vrlo suptilan balans građanskog i nacionalnog načela.

Stvarno stanje: O članovima Predsjedništva po modelu zamišljenom tzv. sustavom plutajućih županija, odluku o članu Predsjedništva donijela bi županija Središnja Bosna u kojoj je 66 posto Bošnjaka.

2. Izetbegovićeva izjava: U našem Ustavu ne piše da će u Predsjedništvu biti predstavnici pojedinog naroda, a da se to htjelo reklo bi se da će biti hrvatsko izborno tijelo koje će izabrati Hrvata.

Stvarno stanje: Ustavni sud BiH zapisao je da su narodi „natkrovoljujuće načelo Ustava BiH” pa i član Predsjedništva mora biti izraz volje naroda. Ustavni sud jedini može tumačiti Ustav BiH.

3. Izetbegovićeva izjava: Ono što predloži međunarodna zajednica o Izbornom zakonu, a prihvate tzv. građanske stranke i HDZ BiH imat će potporu i SDA

Stvarno stanje: HDZ BiH i SDP BiH su usuglasili izmjene Izbornog zakona i rekonstrukciju vlasti, a SDA ih je odbio podržati i optužio je SDP za izdaju.

4. Izetbegovićeva izjava: HDZ za Dom naroda traži da nema predstavnika iz Sarajeva, gdje živi 17.000 Hrvata, i da SDA izgubi Bošnjaka u Livnu, gdje živi 10 posto Bošnjaka. Upravo Hrvat u Sarajevu zna kako mu je s bošnjačkom većinom, a jednako tako i Bošnjak.

Stvarno stanje: Prema presudi Ustavnog suda BiH, traži se razmjernost pri izboru izaslanika za Dom naroda. Zbog razlike vrijednosti glasa od 1400 puta između Hrvata u Goraždu i Orašju, Ustavni sud izbrisao je odredbe Izbornog zakona BiH.

5. Izetbegovićeva izjava: Gospodin Čović najprije se odrekao Hrvata u RS-u, a sada bi se odrekao i Hrvata iz Sarajeva. Zašto biste te ljude izbrisali da biste koncentraciju od sedam Hrvata iz etnički čiste sredine poslali u Dom naroda da brane vaše nacionalno načelo.

Stvarno stanje: Otkako je Davor Čordaš (HDZ BiH) na čelu Ministarstva i bio na poziciji predsjednika RS-a, obnovljeno je više od 6000 kuća prognanih Hrvata, stotine crkvi i vjerskih objekata. Iz Bosne se bira 9 Hrvata za Dom naroda, a iz Hercegovine njih osam.

6. Izetbegovićeva izjava: U Srednjobosanskoj županiji, gdje je 66% djece bošnjačke nacionalnosti, tjerati bošnjačku djecu da uče hrvatski kurikul, gdje dobivaju diplomu sa šahovnicom mimo je svakog normalnog načela.

Stvarno stanje: U TŽ-u, SŽ-u… osim centara koje je izgradila Crkva, ne postoji ni jedno odjeljenje u kojem hrvatska djeca pohađaju nastavu na svom jeziku. Nemaju ni katolički vjeronauk.

7. Izetbegovićeva izjava: Da bi se nesmetano gradilo Pelješki most, potreban nam je papir iz RH na kojem će se odrediti granica, ratificirati ta granica, kako su gospodin Tuđman i moj otac potpisali, te odrediti plovni put.

Stvarno stanje: Po potpisanom sporazumu A. Izetbegovića i Franje Tuđmana povučena je crta na moru i Pelješki most se nalazi na hrvatskom teritoriju. Izetbegović stariji nije tražio izlaz na more.

8. Izetbegovićeva izjava: Mislim da je u Križančevu Selu bila jedna bitka koju je HVO izgubio, a bojovnici su pobijeni. U Ahmićima je to izravno zločin, gdje su pobijeni žene, djeca, psi.

Stvarno stanje: U Križančevu Selu ubijene su žene Gordana Šafradin, Ivanka Plavčić, više maloljetnika i staraca. Trideset Hrvata je nakon zarobljavanja i brutalnog iživljavanja likvidirano.

(www.jabuka.tv)

 

11 komentara

  • Bolan kad ga vidis sve ti je jasno.. niti obrijan, niti nosi bradu.. niti osisan niti ima frizuru.. koliko vidim ni pastu za zube ne koristi.. grdan i eto..
    a zasto nas novinar ne napise i druga mjesta? Nisu hrvati stradali samo u kr.selu .. i kako ga nije Boga strah izreci laz da smo mi njih vise tamanili nego oni nas? Preko 1000 hr civila i oko 600 zarobljenika je ubijeno od strane abih i onih zamotanih mundjosa! A najvaznije od svega, zasto stankovic ne pozove Miju Jelica u studio pa danmu izbifla CINJENICE a ne praznu demagogiju ideoloskog islamiste! Znamo zasto, pitanje je retoricko

  • Vi ste zadojeni mrznjom, I medju ovim gore navedenim “neistionama” nema niti jedne neistine.
    Vi ste toliko ogrezli u mrzni prema Bakiru a vjerovatno I Bosnjacima da uopste ne razlucujete istinu od neistine.

    Nek vam je Bog na pomoci.

    • Seronja, evo ti odgovor. Nemamo mi Hrvati nikakva razloga voljeti ovu neurednu dlakavu spodobu. Spšodoba nam obećava rat ako budemo tražili svoja prava, tj. da budemo ravnopravni s muslimanima i da sami sebi biramo predstavnike. Je li to razlog da ga volimo? I babo mu je bio smeće. Daok su Srbi palili i rušili selo Ravno i ubijali tamo Hrvate, taj je kreten izjavio “Nije ovo naš rat”. Reci je li to istina? Mućak Alija do zadnjeg je dana vjerovao u opstanak Jugoslavije i šurovao sa Srbima. Muslimani su se “zahvalili” Hrvatima što su ovi uspostavili obranu od četnika i JNA na taj način što su napali dolinu Lašve i sjevernu Hercegovinu – kako bi nadoknadili teritorij istočne, sjeverne i zapadne Bosne s koje su ih Srbi potjertali. A poslije Alija (danas Bakir) govore da su “Hrvati prvi počeli”. Alija je još u knjizi “Islamska deklaracija” napisao da mu je cilj stvoriti “islamsku Bosnu”, pa je jasno što je htio napadom na Hrvate, etničkim čišćenjem i neviđenim zločinima. I sve to dok su Hrvati držali pola milijuna muslimanskih izbjeglica u Dalmaciji, te liječili ranjenike “armije bih” u hrvatskim bolnicama…. Hrvati su u svojim vojnim učilištima diljem Hrvatske obučavali čitave muslimanske brigade vojnim vještinama, a sad ih Bakir i slični kreteni optužuju za agresiju?!? Nikad šugava “armija bih” ne bi istjerala Srbe iz mnogih dijelova BiH da nije bilo Hrvata. Da ih nije bilo, Bihać bi doživio goru sudbinu od Srebrenice (koju je izdajica Alija namjerno pustio Srbima na milost i nemilost, samo da se svijetu prikaže kao žrtva). Alija pa Bakir htjeli bi muslimanima status “temeljnog naroda”, a da Hrvati u takvoj džamahiriji budu ukras. E neće to moći, bez obzira koliko se trudile spodobe a la Bakir, koje su našle podstanarski smještaj u prknu diktatora i zločinca Erdogana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.