Izetbegović: “Nedopustivo je da Čović umjesto zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države

”Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, na jučerašnjem sastanku sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, iznio je stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH. Postupajući na taj način, Čović je doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost”, priopćio je Ured Bakira Izetbegovića navodeći kako ”nije istinita tvrdnja da ‘što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta”.

Stvari su, tvrdi se u priopćenju, upravo obrnute.

”Podsjećamo Dragana Čovića na službeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji glasi: ‘Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dviju država’. O navedenom stavu su tada obaviješteni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske”, navodi se i dodaje kako Dragan Čović, kao trenutačni predsjedatelj Predsjedništva BiH, ”ima ustavnu obvezu da zastupa službene stavove i interese BiH”.

Iz Izetbegovićava Ureda navode kako svako drugačije postupanje predstavlja zloporabu službenog položaja.

”Nedopustivo je da predsjedatelj Predsjedništva BiH, umjesto obvezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH”, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, Čović je u Zagrebu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović informirao da, što se tiče institucija BiH, ”nema nikakvih formalno-pravnih zapreka niti smetnji za nastavak projekta, a da se na individualne stavove i reakcije pojedinih dužnosnika u BiH ne može utjecati”.

Kako je nakon susreta priopćeno iz Predsjedništva BiH, Čović je rekao kako u BiH određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018.

”Zbog toga se namjerno projiciraju problemi u međudržavnim odnosima s Republikom Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje. Istina je da mostovi povezuju a ne razdvajaju i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati obostrane koristi, osobito lokalna zajednica u općini Neum, koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći funkcionirati u vrijeme ljetne sezone”, kazao je Čović.

Navedeno je kako je zajednička ocjena da je Pelješki most važan projekt, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu, širu regiju i EU.

”Riječ je projektu razmjera i značaja kojeg treba pozdraviti i koji je u interesu svih. Pri tom je važno naglasiti da Republika Hrvatska most gradi isključivo na svojem teritoriju, ni na koji način ne dovodeći BiH u izolaciju. Naprotiv, njegova izgradnja donosi nove prilike, posebice za unapređenje turističkih potencijala općine Neum”, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Ovaj Bakir je lud ili se pravi lud.Koji službeni stav,kojeg presjedništva iz 2007 god.Sada je 2017 god.A Bakir neka nam kaže koji je to hrvatski član presjedništva 2007 god.to potpisao…

  • Nije mi jasno kako Dragan zastupa interese druge države.Zastupa li iko interese Rep.Turske npr.
    U Širokom Brijegu to radi Jerko Lijanović,u Sarajevu …………

  • Je li interes BiH-ne i tročlanog presjedništva naseliti arape u Federaciji i protjerati hrvate u miru koje niste mogli pobiti i protjerati u ratu.Bakire odgovori nam.Odgovori nam tko ubi Jozu Leutara,Ugljena,Delalića i ostale,po čijem naređenju i zašto,kome su smetali…Pravna država je u interesu svih naroda u BiH-ni a ne kriminalna,gdje je samo vama dobro…Za naseljavanje arapa u BiH-nu i nelegalno kupnju imovine za njih koje rade razne agencije je kriminal i netko za to uzima veliki novac a svi mi zajedno će mo ispaštati zbog toga a i vi bošnjaci najviše.Živi bili pa vidjeli..Bakir i slični njemu uzimaju velike novce za to a običan narod ispašta…

Komentiraj: