Izetbegović: Neću ništa napraviti bez dogovora s Komšićem – Jabuka.tv

Izetbegović: Neću ništa napraviti bez dogovora s Komšićem

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekapitulirao je u srijedu godinu za koju je kazao da je bila teška i možda najteža postratna godina, iako je počela dobro u prvom kvartalu.

Taj dio godine bio je obećavajući, tada je odblokiran put BiH ka NATO-u, imenovan je novi saziv Vijeća ministara BiH, ekonomski pokazatelji u 2019. godini bili su najbolji u postdaytonskom razdoblju.

A onda je došla pandemija koja je pogodila cijeli svijet. Život je stao, svjedočili smo pustim mjestima koja su nekada bila puna. U BiH prvi val je bio lakši, ali je psihološki bio teži jer smo se na pandemiju tek počeli navikavati. Drugi je bio teži, ali smo ga dočekali bolje pripremljeni, dodao je Izetbegović.

Ipak, plaće su ostale stabilne, kao i isplata mirovina i invalidnina, a iako je izgubljeno 13.000 radnih mjesta ne treba zaboraviti da je u drugim zemljama taj broj u milijunima, napominjući da su entitetske vlade uspješno amortizirale udar pandemije, ipak recesija je neminovna.

Osvrnuo se na rad Vijeća ministara BiH, za koje je kazao da je najlošiji saziv budući da se kasni s donošenjem proračuna, pokazana je indolentnost u odnosu na lokalne izbore, a teret migrantske krize prepušten je samo jednom ministarstvu.

Također, usporen je put BiH ka Europskoj uniji što je, kaže Izetbegović, rezultat nerada Vijeća ministara BiH bez obzira na napor nekih ministara.

Kaže da je s Čovićem bilo priče o “dva htijenja” koja treba uskladiti.

Ja sam s gospodinom Čovićem govorio o dva htijenja koja treba uskladiti; naša su na onome što su presude Suda za ljudska prava, građanski princip, na liniji presuda Sejdić-Finci. Čović ide na ono: legitimni predstavnici i apelacija Ljubić. Imaju jedno naivno uvjerenje da se bez ustavnih promjena mogu riješiti ove stvari. Ja ne vidim kako.

Kaže da neće napraviti ništa bez dogovora s Komšićem.

Mislim da će se morati ići u temeljite promjene koje bi omogućilo sve na čemu je insistirala SDA i HDZ, pa čak i DF. Ja neću napraviti ništa bez dogovora s gospodinom Komšićem, to je dogovor od početka koalicije. I za njega je to prihvatljivo.

O formiranje federalne vlade rekao je sljedeće:

Čović je uvijek optimist i to je dobro, da će se nešto u siječnju napraviti ne vjerujem, osim ako HDZ i HNS ne prestanu s blokadama. Ako ćemo ići u formiranje federalne Vlade i ići u ovaj model, onda bi možda mogli krenuti u pravom smjeru.

Govoreći o postupcima HDZ-a i SNSD-a, ocijenio je da oni rade koordinirano, dodavši da HDZ ne nanosi direktnu štetu poput SNSD-a, ali i oni usporavaju reformske procese.

Podsjetio je da još uvijek postoji problem Ustavnog suda, ali i na, kakao je naglasio, bahat odnos šefa SNSD-a Milorada Dodika na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na koju su pozvani šefovi SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Dodik i Dragan Čović.

Izetbegović je odbio prisustvovati toj sjednici jer je kazao da je odbio pristati na tezu da je BiH prost zbroj tri naroda i jer smatra da državu trebaju predstavljati demokratski izabrani dužnosnici i predstavnici bh. institucija.

No nakon toga skinuta je ploča sa Studentskog doma na Palama koja je nosila ime ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Tu je i takozvana afera “ikona” čime je Dodik, napominje Izetbegović, napravio diplomatski skandal primivši šefa diplomacije Rusije Sergeja Lavrova bez državnih obilježja i poklonivši mu ikonu sumnjivog porijekla.

Lider SDA kaže da je 2020. godina bila godina izbora. Hrvatska je dobila novog predsjednika Zorana Milanovića čije izjave nije htio komentirati izražavajući sućut i podršku građanima Hrvatske pogođenim razornim potresom.

Crna Gora je, kaže Izetbegović, dobila novu vladu koja ne obećava stabilnost, a u Sjedinjenim Američkim Državama novi predsjednik je Joe Biden za kojeg je kazao da je prijatelj BiH od kojeg se očekuje aktivniji angažman u BiH kako bi se došlo do prijeko potrebnih reformi.

U BiH su održani lokalni izbori, uključujući izbore u Mostaru, gradu gdje izbora nije bilo 12 godina. Ti izbori donijeli su promjene, najviše jer je ujedinjena oporba u urbanim centrima pridobila glasače, kazao je.

Osvrnuo se i na previranja unutar SDA te napomenuo da toj stranci preostaje da se mijenja unutar sebe ili da riskira da slabi, ali je najavio da je će se SDA upravo mijenjati unutar sebe i dati šansu mladim ljudima.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Zašto Bakire nisi sa Komšićem pregovarao u vezi izbora u Mostaru, a ne sa Čovićem, a sad izmišljaš vruću vodu. Stvarno sa tobom Hrvati više ne trebaju pregovarati jer što god u pregovaranju dogovoriš sa Hrvatima u BiH ti nakon toga pitaš mišljenje drugog Bošnjačkog člana predsjedništva Komšića da li njemu to odgovara, iako unaprijed znaš njegov odgovor.

 • @lasva… najvaznije za Hrvate i cilj je da Sejdo i SDA dogovore Bosnjacku koaliciju SDP i SDA i potiraju nas Hrvate. Vladaju i zapadnom stranom.

  Jer Hrvati nista nemaju dogovorom SDA i HDZ opet ce poteštat biti Guzina i nista dobili nismo.

  I da Bosnjaci 2022 preuzmu dom naroda i da to prisvoje da stave halal – hrvate i da sve bude njihovo, sve kako njihovo srce zeli, neka naprave;))

  Izborni zakon je naravno “travnicki paket” jer Sejdo tako odlucio da jedan predsjednik i 2 zamjenika jacaju federaciju slabe dom naroda da ubacuju halal-hrvate ;))

  Nakon toga ce biti sve veca mrznja, sto odgovara obje strane, Sejdo mora napravit da mrznja bude veca nego u ratu zato je tu postavljen kao “remetalicki faktor” za to je placen.

  @znaci cilj je da Bosnjaci uzmu kompletan Mostar i Dom naroda, sve kako su zamislili u svojoj glavi ;))

  Ako ima Sejdo i SDA jos koju zelju mi cemo im rado ispuniti :)))

  A nakon 2023 cemo vidit sta i kako dalje ;))

 • Raspad, radpad, kraj vam je blizu. Imali ste povrenje Hrvata. Svakim danom ga izigravate. Sjetite se samo kako je propala Jugoslavija. Vi to ocito želite. S ratom ili bez rata raspad je sve blizet. Sve sto se odrzava na silu i na stetu jednog od konstititutivnih naroda vodi raspadu. Samo ako može bez rata. Suzivot je očito nemoguć.

 • Ako bi nekada zazivila pravna drzava i ako bi to htjeli stranci , MZ- ca ovih likova nebi bilo nigdje. Jer bi svi ovi bili u zatvoru. Koliko su lopovluka i zla napravili tesko im je zatvorskom kaznom suditi.

 • Sve što rade Dodik i Čović rade sa dobrim razlogom zaboravi na muslimansku BiH može biti jedino država sa tri konstitutivna naroda sa jednakim pravima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.