Izetbegović nakon sastanka s Bh. blokom: Nismo se dogovorili

Nakon sastanka delegacija Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) s delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA), javnosti su se obratili predsjednici SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako je SDA dala kvalitetan prijedlog programa formiranja koalicija koji može služiti kao baza za izradu kvalitetnog programa. On je rekao da sljedeće četiri godinu pružaju mogućnost da BiH napravi najveći iskorak.

Jesmo li danas nešto uspjeli dogovoriti? Za sada nismo. Inzistiramo da vlast čine pobjedničke stranke. Na drugoj strani, Bh. blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama, u što uključuju i SDA, rekao je Izetbegović.

Kako kaže, on smatra da ne postoji način da se izbjegnu stranke s etničkim predznakom poput SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Izetbegović je rekao da vlast na državnoj razini trebaju činiti SDA, HDZ, SNSD, SDP, DF i Naša stranka, ali da se Bh. blok s tim ne slaže.

Na pitanje koja su “druga rješenja” o kojima je nedavno govorio, on je rekao da su to sve druge političke stranke, piše Klix.ba.

Mi smatramo da je za BiH najbolje i najodgovornije da to bude Bh. blok, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da dužina sastanka pokazuje kako su delegacije razgovarale o velikom broju tema i otvoreno. Dodao je da je bilo govora o dosta programskih stvari o kojima se stranke mogu složiti.

Razgovarat ćemo i s drugim strankama koje iskažu interes. Danas smo dobili program SDA i mi smo se unutar Bh. bloka dogovorili da izradimo programske principe, rekao je Nikšić.

On je kazao da će inzistirati na tim principa bez obzira na to bili vlast, opozicija ili ukoliko podrže manjinsku vlast.

Nikšić je rekao i da je Bh. blok otvoreno rekao kako neće koalirati s etničkim strankama, ali da je ključan program, odnosno da će na osnovu njega odlučiti hoće li podržati novi saziv vlasti.

Razgovarat ćemo sa svim strankama kako bi eventualno došli do programa iza kojeg će stajati široka koalicija, pa čak stranke koje ne budu dio te vlasti, rekao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a precizirao je da su za njega etničke stranke SDS, SNSD, SDA i HDZ.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Tko to jos vjeruje Bakiru..? On bih blok svih bosnjackih stranaka.. ha, ha. Pa sto su onda bili izbori kada ce svi u vlast. Bakir i njegov rezim , sluzbe su hrvatima nametnuli Komsica , sada bih sa ovim BiH blokom preoteli vecinu pozicija na drzavnom i Federalnom nivou. On bi da bosnjaci kontroliraju oba doma i parlament i Dom naroda. Mudro od Bakira… To je plan totalnog unistenje hrvatskog politickog djelivanja.

    4
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.