Izetbegović: Hrvati u BiH već sada imaju isuviše vlasti

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je kako neće popustiti pred “pritiscima i ucjenama” čiji je cilj izmijeniti Izborni zakon BiH, a Hrvatsku je pozvao da djeluje na drugačiji način nego do sada što smatra preduvjetom rješavanja unutarnjih bh. problema.

Na Izetbegovićevu službenom Facebook profilu u petak su objavljeni dijelovi govora koji je održao pred članovima SDA u Livnu kazavši im kako će ustrajati u nastojanju da spriječi izmjene Izbornog zakona koje bi bile diskriminirajuće za one pripadnike konstitutivnih naroda koji su u nekim dijelovima BiH u manjini.

Konstatirao je kako se to tiče upravo položaja Bošnjaka u HBŽ i koji bi morali imati pravo zastupljenosti u tijelima vlasti bez obzira na brojnost unatoč činjenici da su tu manjina u usporedbi s Hrvatima.

Ustrajat ćemo u nastojanjima da vas zaštitimo i u tome nećemo popustiti niti milimetar, kazao je Izetbegović ponovivši kako je za SDA neprihvatljivo uvođenje cenzusa od tri posto po županijama za delegiranje zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Kazao je i kako želi poboljšati odnose s Hrvatima pa i kroz Izmjene izbornog zakona ali bez “pritisaka i ucjena”, kako doživljava zahtjeve stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za rješenjima koja bi osigurala legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u tijelima vlasti. No Izetbegović je ustvrdio i kako Hrvati u BiH zapravo već sada imaju isuviše vlasti s obzirom na to koliko ih živi u toj zemlji a Hrvatskoj je predbacio sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu tijekom rata u BiH.

Mi na te prijetnje i pritiske (za izmjene izbornog zakona) ne povijamo kralježnicu i nećemo je poviti. Da 400 tisuća Hrvata iz BiH žive u Hrvatskoj dobili bi manje od desetine vlasti a ovdje dobiju trećinu. Da je sreće, Hrvatska bi pomagala na pravi način. Imamo problem naše imovine u Hrvatskoj. Imali smo tu i udruženi zločinački pothvat, u kojem je i Hrvatska sudjelovala.. Ne očekujemo nikakve odštete već promjenu odnosa prema BiH, kazao je Izetbegović.

Čelnik SDA već danima obilazi gradove u BiH u kojima govori pred stranačkim aktivistima čime je očevidno započeo preuranjenu izbornu kampanju. On će se u listopadu natjecati za novi mandat u Predsjedništvu BiH uz veliki rizik da tu utrku izgubi jer je devet oporbenih stranaka podržalo SDP-ovog Denisa Bećirevića kao ozbiljnog protukandidata za bošnjačkog člana državnog vrha.

(www.jabuka.tv)

43 komentara

  • Ovome treba zabraniti javne nastupe, čovjek ide duboko s ovim izjavama..samo da bi dobio glasove,.to treba zatvoriti…da mu nije bilo Hrvatske i HVO kojega su izigrali i obnoć napali one koji su ih odvratili u srednjoj Bosni ne bi on sad pričao..svejedno govno jedno treba zatvoriti da više ne zagađuje.. nije mi jasno kako netko me reagira na ovog govnara, netko reče smrdljivom, đubre

 • U federalnoj upravi za inspekcijske poslove nema ni jednog Hrvata na rukovodećoj poziciji, slobodno provjerite! Zato uvjek čitate kako je inspekcija pokažnjavala firme u općinama gdje su Hrvati u većini. Kad ste pročitali da je neka firma iz Kalesije ili sl. kažnjena. Tamo inspekcija i ne ide, ali u Međugorje….svaki tjedan…

 • Ovaj glupko 2 miseca napada Hrvate,koji je god interviju dao,proziva,napada ,,prebrojava,svaki dan sve bezobrazni,,lozi muslice,nebili pobjedio na izborima,,jadsn je narod koga ovi prestavlja,,

 • Nije on glupko nego su Hrvateki glupani. On se spremio za rat. Prijeti dronovima, vojskom, ne bi čudilo da je onih 10 tisuća pakistanaca, afganistanaca, spremno dok mi spavamo i ubijano se međusobno kao u Gorici. Glup narod taboravlja svoje žrtve, glup narod uvijek u nekom tuđem političaru vidi spas, glup narod se ispričava iako nije nizašto kriv, glup narod sa svakim ratom ostane bez pola naroda i pola teritorija, glup narod je one djevice koje su čekale na prosce i nisu pripremile dovoljno ulja za svjetiljke, glup narod gleda da susjedu crkne krava. Sve je Thompson opjevao u svojim stihovima koji su morali ući u udžbenike srednje škole ali glup narod ne čita svoje pisce ne sluša hrvatsku glazbu nego Cecu ženu koljača Arkana, Miroslava Ilića deklariranog četnika ,….dok su Srbi sve snage upregli kako Thompson ne bi mogao pjevati nigdje u svijetu oa ni u srpskoj Rijeci,Puli, Istri u gdje je god SDP na vlasti. Oni čine sve kako te pjesme slučajno ne bi otvorile oči glupom narodu. Ne trebaju se bojati jer Hrvati jesu glupi jer nas zmija ujeda tri puta iz istog zida. Zaklela bi se da je 1941 bilo isto kao i 1991, zato nikada nećemo dobiti arhive NDH iz Beograda. Zato Pavelića nema na popisu najvećih zločinaca nego je Tito na tom mjestu jer stranci dobro znaju da Hrvati nisu napravili te velike zločine nego su zločine napravili četnici preobučeni u partizane. Nitko ne pokušava ni istraživati, sve obavijeno velom tajne. Zašto. Zato što smo glup narod. Evo vam primjera Oluje koliko Srbi pokušavaju izokrenuti priču isto kao da prije Oluje nije Hrvatska presječena na pola i protjerano milijun Hrvata, ubijeno tko zna koliko, stidljive brojke Pitate li se zašto. Mislim da se glupom ne može pomoći.

 • Reviziju putovnica i vize im uvesti to treba napraviti Hrvatska pa neka onda bleji da je Hrvatska sudjelovala u UZP, u redove na granici pa neka se onda prebrojavaju bit će im lakše .

 • Ajde ne prdi.
  Evo ja slušam i Tomsona i Cecu i Miroslava.
  Miroslav mi je još najbolji i nije nikakav četnik nego pravi pjevač i pravi čovik.

 • Za 21:51 sve ste u pravu,,ali da je hrvatska pametna, vize im uvest kako napisa ovaj u 22:16,,ili totalnu zabranu ulaska u HR i EU,,idi u Pakistan,Iran i doli se kurci,,

 • Jednostavno nsm nema pomoći evo ova gore trešnjica kaže da sluša i Thompsona i Cecu i Miroslava Ilića. Možeš slušati a ne čuti, možeš gledati a ne vidjeti ili shvatiti. Čisti primjer glupog naroda.

 • izbori diže prašinu da se dokopa fotelje a što se tiče rata nepita se on tu odlučuje zapad kad oni hoće zapalit fitilj zato su ga i ostavili ovde da mogu kresnut kad im trebadne nego blento da si pomogao narodima nebi trebao da se bojiš dobio bi glasove od svih naroda

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.