Izdvojen novac za umirovljenje 120 radnika

Izgradnja regionalne ceste Sarajevo-Goražde od javnog je interesa, zaključila je federalna Vlada na sjednici koja je održana u petak. Nakon sjednice je priopćeno kako je donesena Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste s ciljem cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda i početka realizacije ovog projekta, piše Dnevni list.

Utvrđeno je da je izgradnja regionalne ceste Goražde – Hranjen – Hrenovica, dužine 13,7 kilometara, kao dio cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem, od javnog interesa za Federaciju.

“Odluka znači pristupanje izradi investicijsko-tehničke dokumentacije, zaključno sa izradom glavnog Projekta cestovnog povezivanja Goražde – Hranjen – Hrenovica sa objektima i infrastrukturom koji su njen sastavni dio, pribavljanju urbanističke suglasnosti, te izradi elaborata i provedbi eksproprijacije”, poručili su iz Vlade FBiH.

Značaj projekta je višestruk i utiče na ukupan razvoj, podršku izuzetnim gospodarskim aktivnostima u Bosansko-podrinjskoj županiji, podršku održivom povratku na cjelokupnom području i pretvaranje izuzetno ruralnih u područja čija namjena može biti usmjerena u razne svrhe. Projekt podrazumijeva i skraćivanje aktualnih putnih pravaca prema Goraždu za oko 40 km, uz izbjegavanje planinskih prevoja.

Novac za umirovljenja

Dobra stvar koju je Vlada uradila na zadnjoj sjednici jeste to da su u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, dali suglasnost za odobravanje raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za MIO u ukupnom iznosu od 1.117.808 KM za umirovljenje 120 radnika. Iznos od 784.198,48 KM izdvojen je za 47 radnika gospodarskog društva PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez i “Vitezkartona” d.o.o. Vitez koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Odobrena je i dodjela dijela sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije s pozicije subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima za uplatu doprinosa za umirovljenje zaposlenika, u ukupnom iznosu od 333.610,10 KM. Ovaj iznos namijenjen je za izmirenje dugovanja gospodarskih društava za neuplaćene doprinose zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a nije im uplaćen radni staž. Riječ je o ukupno 73 zaposlenika iz tri gospodarska društva.

Krivaji-Mobel d.o.o. – u stečaju, iz sektora drvne industrije odobreno je 139.069,53 KM za 63 zaposlenika, Heliosu d.d. Banovići 44.540,57 KM za umirovljenje četiri zaposlenika i BNT Hidraulici d.d. – u stečaju Novi Travnik 150.000 KM za doprinose za šest zaposlenika.

Željezara ide u stečaj

Federalna vlada je u petak usvojila još jedno izvješće o zaduženju Federacije po osnovi emisije trezorskih zapisa. Riječ je o aukciji održanoj 7. studenog na kojoj se federacija zadužila za 20 milijuna maraka. Ovaj dug vraćat će se za godinu dana.

Usvojila je Vlada u petak informaciju o pokretanju stečajnog postupka u Željezari Zenica d.o.o. Zenica. Kako pojašnjavaju Nadzorni odbor ovog gospodarskog društva je 4.listopada donio Odluku o davanju suglasnosti za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, temeljem kojeg je direktor 15. studenog Općinskom sudu Zenica dostavio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u Željezari.

“Kroz tranzicijske postupke ovoj je kompaniji ostao višak radnika. Na evidenciji ima 340 zaposlenika, postala je platežno nesposobna i onemogućena da dalje posluje.

Sva nepokretna imovina Željezare nalazi se pod zakonskom hipotekom Porezne uprave FBiH, a zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa, kazali su iz vlade. Hipoteka je uspostavljena radi osiguranja potraživanja u iznosu od 47.613.681,19 KM. Pokrenuta su i druga rješenja o prinudnoj naplati, ali ti postupci još nisu okončani. Na kraju naglašavaju kako je ovo gospodarsko društvo nesolventno sa godišnjim gubitkom od 4 milijuna maraka.

Prihvativši informaciju o stanju i problemima financiranja mjere pritvora u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, Vlada je zaključila da, počevši od naredne godine, županijama budu fakturirani troškovi izdržavanja pritvorenih osoba u iznosu od 45 KM dnevno za jednu pritvorenu osobu.

Kadroviranje

Vlada FBiH je u petak dala punomoć za zastupanje Vlade na redovnoj Skupštini dioničara Aluminij d.d. Mostar, zakazanoj za 31.10.2017. godine (?!), data je Marinku Bošnjaku. Dana je i Nadzornom odboru Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo suglasnost za donošenje odluke o imenovanju Admira Andelije za v.d. izvršnog direktora za distribuciju, do konačnog imenovanja na ovu dužnost na osnovu rezultata javnog natječaja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.