Izbori u Mostaru: Čović i Šantić ne mogu glasati

Za Mostar je, još uvijek, upitno hoće li njegovi građani moći birati i biti birani na Lokalnim izborima 2. listopada ili nekog drugog datuma u ovoj godini.

Svi koji adresu prebivališta imaju u Mostaru, za sada su zakinuti za to pravo, a među njima su i predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i jedan od članova državnog Predsjedništva.

Nešto više od mjesec dana nakon što su raspisani lokalni izbori u BiH i Mostaru ostavljena mogućnost za nove rokove kako bi i u ovom gradu mogli biti održani izbori do kraja godine, dogovora oko izmjena izbornih pravila nema, piše N1.

Odluka o raspisivanju izbora za ovu lokalnu zajednicu nije se mogla donijeti s obzirom na to da su pojedine odredbe Izbornog zakona BiH vezane za Mostar proglašene neustavnim. Apsurdno je da ni predsjednik SIP-a, koja brine o provedbi izbora, zasada, nije u mogućnosti na ovim predstojećim izborima ne može ni birati ni glasati.

”Ipak je simtomatično kada se kaže da predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva praktički nema mogućnost da glasa na lokalnim izborima. Govorim sa stanovišta funkcije koju obavljam, a normalno da ja nisam jedini, ja samo govorim u smislu personifikacije svega ovoga što se događa, a svi građani Mostara su zaista na ovaj način obespravljeni”, rekao je Ahmet Šantić, predsjednik SIP-a BiH.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine. Već jedni su propušteni, oni 2012. No, hrvatski član Predsjedništva BiH, za kojega je, također, upitno hoće li moći izaći na izbore, opet iskazuje optimizam.

”Pa ja vjerujem da ću glasovati, ja sam još uvijek optimista, vidjet ćemo da li je moj optimizam realan, ali sam uvjeren da nema nijednog razloga pa čak ni onih formalnih pravnih jer je ostavljeno kroz Odluku Izbornog povjerenstva da načinimo dogovor, ali evo to su te male varnice između nas koju još uvijek ne razumijemo da nikoga više mi ne interesujemo kao takvi. Znači, mi nismo u stanju da se u 3-4 mjeseca dogovorimo”, ispričao je Dragan Čović.

Trenutno nema intenzivnih razgovora niti pregovora o rješenju pitanja Grada Mostara. No, i dalje stoji kako izbori za Mostar mogu biti raspisani čak u rujnu za listopad ako tako bude određeno u eventualnim izmjenama i dopunama Izbornog.

(N1)

2 komentara

Komentiraj: