Izbori bez Izbornoga zakona: Slijedi pravni i institucionalni vakuum i financijska paraliza?

Bez obzira na ishod međustranačkih pregovora o izmjeni Izbornoga zakona BiH, opći izbori bit će održani prve nedjelje u listopadu, kako je i planirano. Formalna odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o njihovu raspisivanju uslijedit će, sukladno zakonskim rokovima, početkom svibnja, piše Večernji list BiH.

Stanje vakuuma

Ako se ne usvoje izmjene Izbornoga zakona, ono što će uslijediti nakon izbora sve nas treba zabrinuti. Činjenica da više ne postoje zakonske odredbe prema kojima se može uspostaviti federalni Dom naroda, a samim tim ni izvršna vlast u ovom entitetu, kao ni državni Dom naroda, rezultirat će pravnim i institucionalnim vakuumom nakon službene potvrde izbornih rezultata u studenome.

Zapravo, prve probleme zbog nepostojanja potpunoga zakonskoga okvira za provedbu izbornih rezultata osjetimo već sada. Iako je do izbora ostalo pola godine, kampanja uvelike traje, a ozračje u kojem se odvija vrlo je napeto. Na sceni je oštra retorika, obilježena uzajamnim optužbama i uvredama.

Međunacionalni odnosi će, zbog međusobnoga svaljivanja krivnje političara za blokadu, biti pogoršani, što se može odraziti i na svakodnevni život. To je tek jedna od brojnih negativnih posljedica koje bi se u BiH mogle osjetiti pred kraj ove, a posebice tijekom iduće godine.

I to ne samo političkih posljedica. One ekonomske, socijalne i međunarodne posljedice bit će jednako teške i bolne. Tako će se europski put BiH naći u novoj blokadi jer neće biti legitimnih institucija vlasti koje mogu voditi proces pridruživanja EU. Provedba Reformske agende također dolazi u pitanje s obzirom na to da od tehničkih vlada na državnoj i federalnoj razini nije realno očekivati veće reformske zahvate. I ekonomski rast bit će usporen, a vjerojatno i zaustavljen.

To je očekivani rezultat činjenice da će se politička nestabilnost odraziti i na priljev investicija i na kreditni rejting.

Pad vjerodostojnosti

U bilateralnim i međunarodnim odnosima realno je dodatno srozavanje vjerodostojnosti BiH jer Parlament bez jednoga od svoja dva doma neće moći ratificirati bilo kakve ugovore i sporazume.

Kako navodi Večernji list, Bosna i Hercegovina općenito neće biti u stanju izvršavati svoje međunarodne obveze pa je moguće i izbacivanje zemlje iz nekih asocijacija na europskoj i svjetskoj razini.

Jednako tako, u pitanje dolazi i usvajanje proračuna na državnoj i federalnoj razini, što, uz političku, može rezultirati i financijskom paralizom države. Naravno, ovo je tek dio crnoga scenarija koji nam dolazi nakon izbora bez Izbornoga zakona.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Pa to je i cilj bošnjačkih političara….Neka sprovedu odluku Ustavnog suda i pola posla odrađeno…Teško je netkome vratiti nešto,oteto,,i to uz pomoć MZ-ce koja se sada pere od svega i glumi naivnog posmatrača…Samo ono što ste neustavno oteli hrvatima od Dejtona na ovamo vratite i stvar riješena…Posebno 2001 god.kada je Visoki prestavnik Petrič degradirao i zanemario sve odluke legalnih institucija BiH-ne i svojim odlukama preoteo ovlasti hrvatskog naroda i dao,,prodao,,bošnjacima…On je to dobro unovčio,a bošnjaci platili…Kako sada to vratiti,a plaćeno jednom bjelosvjetskom mešetaru,koji je sve to uradio u ime OHRA i MZ-ce…

  • Kad im treba, muslimanima su puna usta Ustavnoga suda, kad im ne treba, ignoriraju njegove odluke. Posrana politika Bakirova, Radončićeva, Komšićeva, Nikšićeva i sličnih kriminalaca i fašista, kojom će uništiti ovu državu… Pa neka, nećemo govno žaliti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.