Izbor i sadnja ruža

Sadnja ruža na području Hercegovine može se obavljati od jeseni do proljeća, naravno kad vremenske prilike to omogućavaju. Svakako bolja je što ranija sadnja.

Prije sadnje ruže, bitno je izabrati odgovarajuće mjesto na kojem će naša ruža uspješno rasti i koje će joj omogućiti da zasja u svojoj punoj ljepoti i obilnoj cvatnji. Važno je znati da ruže vole mjesto na kojem ima dovoljno svjetlosti, ali to ne znači da biljka mora cijeli dan biti izložena suncu, pogotovo ako znamo da ima puno novijih sorti ruža koje vole polusjenu.

Prije sadnje, tlo moramo prekopati na dubinu 30-40 cm, tako da korijen nesmetano raste, a i da voda lakše prodire do biljke, a ne zadržava se pretjerano oko korijena. Tako pripremljena gredica dovoljna je za nesmetan i uspješan rast naših ruža.

Što se tiče priprema jame za sadnju bilo bi najbolje da jamu za sadnju iskopamo 15 -20 dana prije sadnje. Dubina jame je 30–40 cm, a isto toliko i širina. Zemlja mora biti usitnjena i oplemenjena sa 50% odstajalog stajskog gnoja ili organskog peletiranog gnojiva. Ako je potrebno, dodamo šačicu mineralnog gnojiva za ruže, piše Jabuka.tv.

Što se tiče odabira ruža i razmaka sadnje on ovisi o skupini ruža i namjeni.

Ruže stablašice se najčešće sade kao samostojeći neboderi (pogotovo pendulaste stablašice) i kao takve najljepše dolaze do izražaja. Ipak ih je moguće saditi i prelijepo vidjeti i u formi drvoreda. Bilo kako bilo, ljubitelji će sami odlučiti kakvu namjenu dati svojim stablašicama, kao i koliki razmak im se sviđa.

Mini ruže – sadimo na razmak od 25 cm, a Penjačice – ako želimo formirati živu ogradu od ovih ljepotica, a da bude gotovo neprozirna, sadimo na razmaku od 120 cm.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.