Izbjegao je smrt tri puta, a kad digne ruke, nitko mu nije ravan

Htio je biti nogometaš

Lake note i djevojke Matu Mišu Kovača, koji danas slavi 76. rođendan, su kao 16-godišnjaka odvukle od najveće strasti – nogometa. Mišo, rođen 16. srpnja u Tribunju, branio je i za juniorsku momčad HNK Šibenika.

Možda bi mu se snovi o profesionalnom bavljenju nogometom i ostvarili da se u Šibeniku nije pojavio lokalni trubadur Ljubo Lučev, čije je serenade Mišo slušao. Dolaskom u Beograd, u JNA, priključio se muzičkoj sekciji Vojničkoga kluba da izbjegne dril.

Bila je to sjajna prilika i za pečenje estradnog zanata jer Mišo je, osim s vojnim orkestrom, na plesnjacima pjevao i Elvisa, Adriana Celentana, Raya Charlesa…Sve što je naučio, po povratku u Šibenik, htio je pokazati rodnom gradu. Nakratko se priključio lokalnim sastavima, a u baru Hotela Marjan čuo ga je i Ivo Tijardović.

Kad su ugasle sezonske gaže, spakirao je kofere i vratio se u Beograd. Prve dvije noći proveo je na klupi u parku kod Jugoslavenskog dramskog pozorišta, a onda se u posuđenom smokingu pokušao izboriti za gažu. I uspio je. Nastupao je samo povremeno i želja da snimi ploču u Beogradu mu se činila nedostižnom.

Zvijezda je rođena

Zato je otišao u Zagreb. Pero Gotovac, ondašnji direktor Jugotona, ponudio mu je prvi ugovor. Dobro primljena singlica s Mišinim prepjevom Raya Charlesa ‘I can’t stop loving you’ i na drugoj strani ‘Tu che sei di primavera’ odškrinula mu je vrata estrade.

Počeo je pjevati na festivalima, a uspjeh je došao 1969. na Vašem šlageru sezone s pjesmom Đorđa Novkovića ‘Više se nećeš vratiti‘. Singl se prodao u više od 200.000 primjeraka, a zvijezda je bila rođena.

Riječ je pjevaču s daleko najviše prodanih ploča zabavne glazbe u Hrvatskoj. Pet puta je proglašavan pjevačem godine, a 1989. godine proglašen je za osobu godine u bivšoj Jugoslaviji.

Okušao se i glumačkim vodama glumeći s Radom Šerbedžijom u filmu “Poslijepodne jednog fazana“.

Tri puta izbjegao smrt

Malo je javnih osoba u Hrvatskoj koje bi se po uspjehu, ali i po broju životnih nedaća mogle mjeriti s osebujnom ličnošću Mate Miše Kovača.

Tijekom godina, Mišo Kovač često se pojavljivao u medijima, a uz nezaboravne komentare glazbene i političke scene, na naslovnicama je znao završiti i zbog tragičnih događaja u njegovu životu. Naime, tri je puta izbjegao smrt, 1971. godine imao je prometnu nesreću, 1999. pokušao se ubiti, a 2011. godine imao je srčani udar.

Pokušaj samoubojstva bila je samo kulminacija nagomilane tuge i očaja zbog gubitka sina – objasnio je kasnije Mišo Kovač, koji se nakon relativno brzog oporavka vratio nastupima u velikom stilu.

Tragedija koja mu je promijenila život

Početkom rata u Hrvatskoj Mišo Kovač strastveno je počeo isticati svoje domoljublje, a u tom duhu odgojen je i njegov sin Edi.

Kao 16-godišnjak Edi se prijavio u specijalnu postrojbu Hrvatske vojske Škorpioni. U proljeće 1992. godine stradao je pod čudnim okolnostima.

Nakon Edijeve smrti više me ne zanima život – često je ponavljao Mišo, a priznao je poslije i da se zbog sinove smrti počeo fizički i psihički ‘urušavati’.

Na tabletama je bila i Mišina supruga Anita, a nakon nekog vremena osvijestila se i sama sebi rekla da tako više ne ide. Brak se raspao, a priču o tome što se točno dogodilo njihovom sinu, pjevač nikad nije ispričao do kraja.

‘Bio je dio političke igre’

– Za razliku od papira što smo ih mi dobili, a u kojima je stajalo da je naš sin Edi umro od prostrjela glave, takvog da bi na kraju mogao živjeti, prava je verzija bila drukčija. U tim je dokumentima pisalo kako je Edi umro od sepse izazvane velikom količinom bakterija u organizmu – rekla je jednom prilikom Anita.

Edi je bio sedam dana u komi i umro je u velikim bolovima. Anita je i tada tvrdila da se sigurno nije sam ubio i da je bio dio neke političke igre.

To je ono što i mene i Mišu kao roditelje boli. Mišo se želio osvećivati, tražiti pravog krivca, no ja sam mu savjetovala da to ne čini jer svakome će se vratiti milo za drago – objasnila je.

Mišo je otišao s astrologinjom, a Ivana nije mogla podnijeti otuđenost oca.

Nova veza s vidovnjakinjom Silvijom Conte Calvi Marković počela je puniti naslovnice svih tjednika. Glazbenik je pokupio stvari i otišao iz obiteljskog doma. Istog poslijepodneva Aniti je poznanica javila da se ukrcao na trajekt za Brač s dotičnom damom.

U astrologinji je Mišo vidio osobu koja će mu ponuditi mir nakon obiteljske tragedije.

Četiri sam godine bio polumrtav, ležao nakljukan sedativima ili sam bio na groblju – ispričao je Mišo, koji si je u međuvremenu pridodao i ime Mate.

(24sata.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.