Izaslanstvo misije EU posjetilo Općinu Široki Brijeg

Izaslanstvo Misije EU u BiH predvođeno Zamjenikom posebnog izaslanika EU u BiH NJ.E. Dr. Renzom Daviddiem posjetilo je Široki Brijeg. U Općinskoj vijećnici održan je sastanak Općinskog načelnika Mire Kraljevića i suradnika s izaslanstvom EU u BiH u čijem je sastavu osim Zamjenika posebnog izaslanika EU u BiH NJ.E. Dr. Renza Daviddia bila i veleposlanica Njemačke u BiH Nj.E. Ulrike Maria Knotz sa suradnicima.

„Iako su protekle četiri godine od 2008. do 2012. u najvećoj mjeri obilježene smanjenjem javnih prihoda i nedostatnim proračunskim sredstvima za značajnija ulaganja u kapitalne projekte, veći dio započetih i pripremanih projekata u našoj općini je realiziran ili započet. U okolnostima gospodarske krize i nedostatka proračunskih sredstava (dijelom i zbog nepravične i nelogične raspodjele javnih prihoda), lokalnoj vlasti ostaje rad na planiranju i pripremi projekata, te traženje izvanproračunskih izvora financiranja”, rekao je između ostalog u uvodnom izlaganju Općinski načelnik Miro Kraljević napomenuvši da je Široki Brijeg danas u gospodarskom pogledu među najrazvijenijim općinama na području Hercegovine s jasnom vizijom i perspektivom ukupnog budućeg razvoja. „Razlog našeg posjeta je da što bolje steknemo razumijevanje lokalne zajednice i da razgovaramo sa što više ljudi u općinama i gradovima diljem BiH. Osnovni cilj je da predstavimo Europsku uniju i zemlje članice jedinicama lokalne samouprave gdje dolazimo“, rekao je na početku svog izlaganja Zamjenik posebnog izaslanika Misije EU u BiH Renzo Daviddi, te nastavio: „Široki Brijeg jeste veoma uspješna Općina, definitivno gospodarski razvoj je superioran u odnosu na neke druge lokalne zajednice u BiH. Upravo o tome svjedoči podatak da je Široki Brijeg bio jedna od najnerazvijenih, a danas spada u razvijene općine u BiH“.

Nakon sastanka Izaslanstvo Misije EU u BiH u pratnji načelnika Kraljevića sa suradnicima posjetilo je gradilište – projekt izgradnje kanalizacije u samom središtu grada. Vrijednost projekta izgradnje kanalizacije je preko 8 milijuna KM, a sredstva su osigurana iz kredita Europske investicijske banke 5.828.000 KM i grant sredstava Europske komisije (IPA fond) u iznosu 2.500.000 KM.

Tijekom svog cjelodnevnog boravka u Širokom Brijeg Izaslanstvo Misije EU u BiH će posjetiti tvrtku FEAL i Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. U hotelu Park je održan sastanak Izaslanstva Misije EU u BiH i predstavnika općinskih tijela vlasti sa širokobriješkim gospodarstvenicima. Izaslanstvo Misije EU u BiH održalo je sastanak s predstavnicima županijske vlasti predvođenim predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenkom Ćosićem.

(www.sirokibrijeg.ba)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.