FOTOREPORTAŽA: Korčula – drugi najnaseljeniji hrvatski otok

Bili smo na šestom najvećem hrvatskom otoku – Korčuli. Otok pripada Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a površina mu iznosi 279,03 kilometara kvadratnih.

Tri najveća mjesta na otoku Korčuli su: Korčula, Blato i Vela Luka, a mi smo posjetili ‘glavni grad’ Korčulu – rodno mjesto Marka Pola, svjetski poznatog trgovca i moreplovca.

Otok Korčula ima 16.182 stanovnika te je drugi najveći otok u Hrvatskoj po broju stanovnika, iza Krka koji ima 16.402. Sam grad Korčula ima 5.889 stanovnika.

Grad Korčula nalazi se na sjeveistočnom dijelu otoka Korčule. U IV. st. pr. Kr. grčki kolonizatori nazvali su Korčulu Korkyra Melaina, a Rimljani je nazivahu Corcyra Nigra. Grad Korčula sagrađen je na poluotočiću isturenom u Pelješki kanal. Opkoljen je kulama i zidinama, koje uz sam zemljopisni položaj naglašavaju statešku ulogu grada Korčule koji izdaleka promatran izgleda kao grad utvrda. Zbog zemljopisnih, povijesnih i kulturnih značajki grad Korčula je oduvijek bio administrativno i vjersko središte otoka, a niz posebnosti Korčulu čini jednim od istaknutijih hrvatskih povijesnih gradova.

Spomenimo samo Statut grada i otoka Korčule, jedan od najstarijih pravnih dokumenta u ovom dijelu Europe, nastao u 13. st. Njime se regulirao život u srednjevjekovnom gradu, izgrađenom po strogim regulama srednjevjekovnog urbanizma. Srednjevjekovni raster grada Korčule, u obliku riblje kosti, očuvan je i do danas i predstavlja posebnost po kojoj je Korčula poznata i prepoznatljiva.

U gradskoj jezgi Korčule nalazi se i katedrala svetog Marka čija je izgradnja počela u 14. a završena u 15. stoljeću.

Dan Grada Korčule – Sv.Todor, slavi se 29. srpnja. Iako je svetac zaštitnik Korčule Sv.Marko , kult Sv.Todora ovdje je znatno naglašeniji. Slavi se od sredine 18.st.

Fotoreportažu s Korčule donosi vam Jabuka.tv:

korcula_1

korcula_2

korcula_3

korcula_21

korcula_22

korcula_4

korcula_5

korcula_6

korcula_7

korcula_8

korcula_9

korcula_10

korcula_11

korcula_12

korcula_13

korcula_14

korcula_15

korcula_16

korcula_17

korcula_18

korcula_19

korcula_20

(www.jabuka.tv | Foto: Tomislav Vuletić)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.