Izaslanstvo FF SUM-a sudjelovao na okruglom stolu NATO SPS programa

Izaslanstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koje su činili dekan Dražen Barbarić, prodekanica za međunarodnu suradnju Jelena Jurčić i viši asistent i tajnik Studija politologije Ivan Kraljević sudjelovalo je na okruglom stolu ”Znanost za mir i sigurnost” u okviru NATO programa ”Science for Peace and Security” (SPS) održanom 17. siječnja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

NATO program ”Science for Peace and Security” (SPS) okuplja stručnjake i znanstvenike iz država članica NATO-a i partnerskih država s ciljem stvaranja inovativnih rješenja za postojeće sigurnosne izazove, a koja su utemeljena na znanstvenim istraživanjima.

Susretom izaslanstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sa stručnjacima NATO programa ”Science for Peace and Security” (SPS) i razmjenom mišljenja o mogućnostima suradnje otvorena je nova perspektiva za Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru u pogledu znanstvenih projekata iz navedenoga programa.

Program ”Science for Peace and Security” (SPS) nudi financiranje, stručne savjete i podršku prilagođenim, nevojnim aktivnostima koje odgovaraju strateškim ciljevima NATO-a.

Ogromna mreža sveučilišta i znanstveno-istraživačkih institucija širom svijeta sudjeluje u aktivnostima SPS-a, koje okupljaju znanstvenike, stručnjake i kreatore politika u nastojanju da se suoče sa zajedničkim sigurnosnim izazovima i doprinesu tehničkom i znanstvenom napretku.

U proteklih deset godina razvijeno je više od desetak aktivnosti s Bosnom i Hercegovinom u okviru NATO programa ”Science for Peace and Security” (SPS) u područjima cyber sigurnosti, protuterorizma i otkrivanja opasnosti od eksploziva u suradnji sa stručnjacima iz NATO-a i partnerskih država.

Ove aktivnosti pomogle su u izgradnji kapaciteta za suočavanje sa cyber i hibridnim izazovima u Bosni i Hercegovini i širom jugoistočne Europe, te u razvoju inovativnih alata i pristupa borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.