Izaslanstva HDZ-a BiH i HNS-a obilježili godišnjicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Svečano obilježavanje godišnjice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB) upriličeno je u danas u Gorici kod Gruda, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) svečano je položilo vijenac i zapalilo svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

Izaslanstvo je nazočilo i svečanom svetom misnom slavlju u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, a nakon mise položen je vijenac na grob prvog predsjednika HR HB Mate Bobana i na spomenik poginulim braniteljima.

U dvorištu crkve sv. Stjepana Prvomučenika organizirana je javna tribina u organizaciji HR HB i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, na kojoj se obratio i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik Čović u svome izlaganju naglasio je značaj i važnost ove obljetnice i povijesnog trenutka te povijesne uloge onih koji su imali hrabrosti i mudrosti da utemelje Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, a poslije HR-HB da na taj način zaštite hrvatski puk diljem Bosne i Hercegovine.

“Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organiziranosti hrvatskog naroda u BiH, mi nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja, apsolutnu, ustavnu ali i svaku drugu, teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH.

Vrijeme u kojem živimo je vrijeme iskušenja, ako samo analiziramo popis stanovništva koji je nedavno objavljen, vidjet će te da, gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema.

Posljedice Domovinskog rata su takve, da mi danas moramo zbiti redove i stvoriti mogućnosti da naši mladi ne odlaze. Moramo stvoriti uvijete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH.

Pozivam sve one koji su se umorili na ovome putu traženja jednakopravnosti, da ne klonu duhom, nego da zajedno pod vodstvom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, ustraju. Bilo koje podjele neće nas dovesti nigdje, trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranačja i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne”, zaključio je svoj govor Čović.

Na tribini su govorili i Vlado Šoljić predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i Željko Raguž ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, navodi se u priopćenju.

13 komentara

  • Jesu li u svojim obracanjima spomenuli tko je odbio potpisati a tko je potpisao ukidanje hr hb? I gdje se danas nalaze oni koji su odbili potpisati ukidanje hr hb?

  • Čoviću,LJubiću i ovome Šoljiću samo budala i manit čovjek može vjerovati. Ono što su oni zaokružili i osvojili od HZ-HB-ne je Elektroprivreda HZ-HB, HT-om,Aluminij,Šume HZ-.HB-ne i dionice koje su uknjižili i prodali na HZ-HB-nu,Šoljiću kome si prodao dionice i gdje je taj novac 7-8 milijuna km.Ovo su lešinari HZ-HB-ne i ovakvi su je i sahranili,prodali i dobrim djelom unovčili…

  • Heroji i osnivaci leze po zatvorima il su moderni Škripari koji su morali pobječ iz domovine za koju su se borili ja nesto slabo imam sjecanje da ste stali javno u obranu i da ste nesto poduzeli na tom planu posebno se ovo odnosi na Velezovca Covica..Vi ste po zanimanju hrvati a ne po nacionalnosti…

  • dašta nego lešinari…. od ovih glumaca koji nose vijenac, svijeće, pa do kraja… bitno je da su se uslikali, pokazali u crkvi itd. što država propada, što ljudi odlaze …to im nije bitno…sad su napravili više nego u 4 g ako pobjede opet stanka 4 g… licemjeri, glumatori..kako hoćetet

  • Samo vi palamudite o onom što je bilo prije 25 godina, a arapi kupuju zemlju po cijeloj Federaciji i sve bliže se vašoj Herceg Bosni. Kiseljak, Mostar, Neum, Jajce… Brzo će nas stjerati u kokošinjac… a vi i dalje pričajte o prošlosti, e kako se nekad kralo i živilo… i kako je nekad dolazilo 3 miliona KM(DM)/dnevno za iz HR za HVO. Dajte ljudima razloga ( posla i zakona) da žive na ovim prostorima i odupru se modernom zlu koje dolazi na velika vrata !

Komentiraj: