Izabrani nositelji javnih priznanja općine Posušje

U petak 27. srpnja, na 17. sjednici OV općine Posušje, između ostaloga usvojeni su prijedlozi nositelja javnih priznanja općine Posušje.

Tako je odlučeno da se javno priznanje Zlatna plaketa Grb općine Posušje dodjeli slikaru Bruni Bagi i tvrkti Binvest.

U obrazloženju stoji kako je posuški slikar Bruno Bago, umro prije točno dvadeset godina. Iza sebe je ostavio niz djela s autohtonim motivima Hercegovine. Autor je grba i zastave općine Posušje, te mu se priznanje dodjeljuje posthumno.

S druge strane ističe se kako poznata posuška distribucijska tvrtka Binvest zapošljava u distribuciji u BiH preko 100 ljudi. Smatra se društveno osjetljivom, tako da bi većina organizacija kulturno-sportskih i javnih događaja u Posušju bila teško izvediva bez njihove nesebične pomoći. 25. godina Binvest uspješno egzistira u poslovnom okruženju kao rezultat svakodnevnog rada, truda te kreativnih i inovativnih aktivnosti.

Javno priznanje Zahvalnice općine Posušje dodjeljuju se Frani Kovaču-Bariću i Jasminki Begić te Radici Leko i Stanislavu Bašiću.

Frano Kovač-Barić tijekom svog pedesetogodišnjeg, slobodno se može reći, humanitarnoga rada na organizaciji pogreba, je radio bez ikakvih naknada. Za njega su ljudskost i dobrota mjereni time koliko si čovjeku pomogao kada mu je teško. Općinski načelnik i grupa građana predložili su da se njegov humanitarni angažman nagradi te da njegovo ime ostane trajno upisano i priznato kao ime maloga, običnoga čovjeka koji je nesebično pomagao ljudima u teškim trenucima.

Jasminka Begić je ove godine rodila svoje deseto dijete, a obitelj Franje i Jasminke Begić jedna je od najbrojnijih obitelji u općini Posušje. Dok svi demografski podaci pokazuju kako naša država demografski izumire ovakve obitelji su vrijedne pažnje i divljenja zbog požrtvovnosti i hrabrosti koju daju, a svima nama mogu poslužiti kao primjer i kao nada da je moguće i da se ne trebamo plašiti života.

Radica Leko i Stanislav Bašić su autori knjige “Književno Posušje”. Knjiga je ustvari povijesni zbornik posuške književnosti u posljednja dva stoljeća. Poznati književnici su napisali pozitivne i pohvalne kritike o knjizi kao velikom doprinosu književnosti i kulturi Posušja. Autori ove knjige su radili četiri godine na njoj, te su ovim djelom ali i svojrm ostalim književnim djelima zaslužili javno priznanje.

Svečano uručenje priznanja zaslužnima, održat će se 8. kolovoza na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, povodom Dana općine Posušje, ističe se u priopćenju Općinskog vijeća općine Posušje.

(www.jabuka.tv)

 


4 komentara

  • Drago mi je da se netko napokon sjetio Frane koji je nazalost ostao sam u svojoj starosti te zaboravljen od mnogih sugradjana kojima je cesto nesebicno pomagao u teskim vremenima…
    Zaboravljen od onih sugradjana kojima je nosio humanitarnu pomoc da bi mogli prezivjeti, kao i od onih sugradjana kojima je tajno nosio tu pomoc jer ih je bilo sram da drugi ljudi ne znaju da nemaju sta pojesti…

    Danas je ostao sam (zena Ana je preminula 2007, a djece nisu imali) sa svojom veoma malenom penzijom koja mu cesto nije dostatna za hranu, rezije i pogotovo lijekove.

    Lijepo je plaketu dobiti, ali je jos ljepse doci, posjetiti ga i bar ga pozdraviti i umanjiti mu na koju minutu samocu i popricati sa njim.

    Hvala Opcini Posusje.

  • Vrijeme je da “VLASTI” progledaju i pogledaju na malog i obicnog covjeka u ovoj žlibini a ne se stalno klanjat i pjevat hvalospjeve za ove “velike posuske face”. Zasluzuje i obicni covjek da se pozdravi na ulici i podijeli s njim dvi rijeci a ne se naklanjat tim umisljenicima . . .koji također mogu ogladnit preko noci . . .desi se i to

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.