Izabrani najbolji dokumentarci 23. MFF-a

Film ‘Kako spasiti mrtvog prijatelja’, redateljice Marusye Syroechkovskaye iz Rusije odlukom žirija osvojio je Grand Prix 23. Mediteran Film Festivala, koji se od 11. do 15. listopada održavao u Širokom Brijegu.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film ‘Ne možeš me automatizirati’, redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije dok je publika najboljim proglasila film ‘Babajanja‘ hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Mateja Valentinčič, Yevhen Stepanenko i Dragan Nikolić naveli su kako je ovaj film intenzivna ljubavna priča, ali i priča o ovisnosti o heroinu, koja na suptilan način pokazuje ne samo psihološki već i društveni kontekst u kojom je nastajala.

”To je besprijekorno napravljen dokumentarac u kojem su redateljica i njezin tim vrlo precizno i učinkovito iskoristili sva raspoloživa sredstva filma i montaže kako bi ispričali vrlo osobnu i tragičnu priču, koja, unatoč onome što se događa u modernoj Rusiji, precizno dočarava globalnu refleksiju na želju da se živi u svojoj stvarnosti, čak i ako nas ta stvarnost vodi u smrt”, navedeno je u odluci.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu ‘Pomirenje‘ redateljice Marije Zidar iz Slovenije te filmu ‘Rovovi‘, francuskog redatelja Loupa Bureaua.

Žiri je naveo kako film ‘Pomirenje’na prvi pogled izgleda kao priča o albanskoj krvnoj osveti, ali zapravo je dubinska studija patrijarhalnog društva i njegovih etičkih vrijednosti između tradicije, vjere i modernosti u postsocijalističkoj tranziciji.

”Mikrokozmos intimne obiteljske tragedije koju medijatori, predstavnici raznih društvenih institucija sa svojim vlastitim agendama pokušavaju smiriti, odražava politiku suvremenih globalnih sukoba”, ističu.

Film ‘Kako spasiti mrtvog prijatelja’, redateljice Marusye Syroechkovskaye

Svedenim i upečatljivim vizualnim pristupom film ‘Rovovi‘, kako navode iz žirija, vodi nas iznutra u rat i sukob koji danas sve više prerasta u globalnu katastrofu. Mi smo uvučeni direktno u rovove ukrajinskih snaga koje čine obični ljudi, momci i žene, koji bi mogli biti negdje drugdje i živjeti normalnim životom, ali su morali napustiti svoju svakodnevnicu da bi obranili svoju zemlju.

”Izuzetan prikaz, izravno iz utrobe, svega onoga što su na početku sukoba u Ukrajini proživljavali njeni obični građani, a što ovih dana prerasta u sve veću i veću tragediju”, stoji u obrazloženju.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Ivan Živković Žika, Hillel Rate i Iva Kraljević, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju ‘Ne možeš me automatizirati’, redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije. Kako su naveli u odluci, kroz svoj film redateljica je stvorila cijeli jedan svijet korištenjem različitih elemenata zvuka i slike.

”Njezin ženski pogled na kompleksne i jedinstvene grupe muškaraca je vidljiv u svakom kadru filma. S nježnošću i poštovanjem redateljica donosi uzbudljive muške figure i proizvodi film s jedinstvenim i dosljednim glasom”, naveo je žiri.

Publika najboljim proglasila film ‘Babajanja‘ hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice

Posebno priznanje pripalo je i filmu ‘Pjesme‘ grčke redateljice Jenny Tsiropoulou, koja kako navode članovi žirija, koristeći jedinstven pogled i znatiželju, kombinira fizičke i duhovne elemente na dirljiv način i uspjeva prikazati kompleksan portret lika koji pobuđuje suosjećanje i poštovanje u isto vrijeme.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film ‘S vremena na vrijeme’ te kratki igrani film ‘Ono naše’koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Tomislav Topić, direktor festivala odjavljujući 23. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, filmskim radnicima koji su podržali i ovo izdanje MFF-a, pokroviteljima i publici.

”Cijelu godinu smo slagali ovaj filmski mozaik i mislim da smo napravili dobar posao. Moje je samo da ovo 23. izdanje Mediteran Film Festivala proglasim zatvorenim i nadam se da će se ova priča nastaviti”, rekao je Topić.

Na 23. Mediteran Film Festivalu, koji se od 11. do 15. listopada održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 23. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film ‘Moonage Daydream’, o velikom umjetniku Davidu Bowieu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Koja razlika ovi likovi, svi sretni, nasmijani vedrog duha, vesele se s prijateljima, citav dan bi ih gledao. Za razliku od onih pokvarenih, korumpirani, nepotisticki, ljigavi politicki faca koje misle da su vlasnici naseg grada. Ljige politcke i vasi podanici, zivot je dug, sve se vraca sve se placa. Nemoj kasnije kako meni kad se tragedija dogodi.

  • Pohvale organizatorima to je Festival vraćen u kino – oonaj pravi format gdje je film na prvom mjestu. Pohvale MFF školi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.