Iz Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” demantirali prodaju željeznog mosta – Jabuka.tv

Iz Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” demantirali prodaju željeznog mosta

U utorak je Bosnom i Hercegovinom odjeknula vijest kako je željezo od slavnog mosta s Neretve, jednog od simbola pobjeda u Drugom svjetskom ratu, stavljeno na prodaju.

Građani su u šoku, javnost je zatražila odgovore, no iz Muzeja demantiraju navode koji su se pojavili.

Azra Đelmo, direktorica Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi”, za portal Radiosarajevo.ba izjavila je kako apsolutno nije točno da je most na prodaju, već ostaci horizontalne rešetkaste konstrukcije koja je izgrađena i postavljena 1978. godine kad se gradio memorijalni kompleks Bitka na Neretvi.

Ta rešetkasta konstrukcija postojala je od 1978. do 1991. godine i povezivala je dvije obale rijeke Neretve. Godine ’91. dogodio se jedan veliki plivni val koji je tu donju horizontalnu konstrukciju potpuno oštetio i pomjerio za 360 stupnjeva.

Tako oštećena stajala u rijeci Neretvi sve do ljeta ove godine. Dakle, ona nema tu povijesnu vrijednost kako su ljudi mislili. Ne radi se ni o kakvim ostacima iz rata ili ostacima mosta iz čuvenog filma Bitka na Neretvi, pojasnila nam je Đelmo.

Dakle, to je jedna konstrukcija koja je izgrađena 1978. godine da bi povezala dvije obale rijeke Neretve, naglašava ona.

Kako se doznaje, u sklopu projekta rekonstrukcije porušenog mosta na Neretvi, čija je realizacija započela u ožujku ove godine, bilo je potrebno izvaditi te ostatke kako bi se rešetka koja se trenutno izrađuje i koja će se montirati i postaviti, bilo je neophodno izvaditi.

Izvođač radova je izvadio i deponirao na plato Muzeja, izrezani su u nekih 27 dijelova i nemaju vrijednost niti se mogu restaurirati i istog razloga je UO Muzeja donio odluku o prodaji tih dijelova u sekundarnu sirovinu (op.a. otpad), istaknula je direktorica Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Đelmo je napomenula da konstrukcija koja koso leži na lijevoj obali, a koja je simbol ovog kompleksa i koju posjetitelji rado fotografiraju ostaje, te se u sklopu ovog projekta i restaurira.

Završilo se i pjeskarenje i njena rekonstrukcija, dobit će i novu boju, a pored njene rekontrukcije izgradit će se i nova, horizontalna, koja će povezati dvije obale. Tako da će most imati izgled kao što je imao i prije rata, dodala je Azra Đelmo.

Na kraju je željela istaknuti i to kako su apsurdni navodi o navodnoj prodaji čuvenog mosta na Neretvi nanijeli nemjerljivu štetu ovoj ustanovi i svim građanima Općine Jablanica koji s ponosom baštine svoju antifašističku tradiciju.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.