Iz Crne Gore demantirali iskaz mostarskog poduzetnika oko respiratora

Na redakcijski E-mail portala Jabuka.tv stigao je demant Sanje Lekić na članak “Mladi poduzetnik iz Mostara otkrio između koga je posredovao u aferi ”Respiratori” kojeg prenosimo u cijelosti:

Dana 22. prosinca 2021. godine, objavili ste u Vašem dnevniku tekst s naslovom: “Mladi poduzetnik iz Mostara otkrio između koga je posredovao u aferi ‘Respiratori'”

U istom tekstu se u negativnom kontekstu spominjem osobno ja, kao “Sanja Lekić iz Crne Gore i njena tvrtka Btl medical Montenegro”, pa u tom smislu dostavljam DEMANT, koji se nadam da ćete objaviti u narednom izdanju vašeg dnevnika, kako bi javnost bila upoznata da je Kristijan Marić iz Mostara, kao vlasnik i Izvršni direktor gospodarskog duštva “FREE MOTION” D.O.O. iz Mostara (koji podatak se nigdje ne pominje), iznio niz neistina, u stvari da je u spomenutom kaznenom postupku DAO LAŽAN ISKAZ, a da me je u tom svojstvu, kako to proizilazi iz slijeda dogadjaja, počevši od ožujka mjeseca 2020 godine, svjesno obmanjivao iznoseći neistine, i da me je na kraju prevario i za sebe zadržao iznos od 22.968,00 eura, koji je “BTL Medical Montenegro” uplatio na račun-Beneficiary Customer BA393381304847349385 od “FREE MOTION” D.O.O. Mostar (Invoice 20/20 od 28.03.2020 godine), za prijevoz respiratora letom iz Pekinga (SWIFT 1450031063004 Komercijalna banka Podgorica), koji avionski let, kako smo kasnije utvrdili, nije ni postojao, pa nije ni izvršen, što znači da nas je Kristijan Marić prevario i zadržao novac za sebe osobno, a zbog raskida kupoprodajnog ugovora zbog neizvršenja isporuke te robe u ugovornom roku kupcu s natječaja “KC Crne Gore”, dodatno nanio štetu za “BTL Medical Montenegro” od oko 320.000,00 eura, kolika je bila ugovorna vrijednost robe.

Jednostavno je nevjerojatno, ili blaže rečeno za čuđenje je, da Tužiteljstvo i Sud BiH mogu takvoj osobi dati status zaštićenog svjedoka, dozvoliti mu da laže, neosnovano optužuje i vrši prijevare, a da za te tvrdnje nema nijedan dokaz, osim svoje “pokvarene i bujne mašte”, barem kada sam ja i moji postupci u pitanju. 

U TOM PRAVCU TREBA PREISPITATI SUDJELOVANJE I PONAŠANJE POSTUPAJUĆIH TUŽITELJA I SUDACA, JER SU ONI MORALI IMATI PODATKE O RAZNIM PRIJEVARAMA, ZLOUPOTREBAMA I DAVANJIMA LAŽNIH ISKAZA OSOBE KOJA SE ZOVE KRISTIJAN MARIĆ, JER JA OSNOVANO SUMNJAM DA JE NA MARIĆA NETKO IZVRŠIO PROTUZAKONITI UTJECAJ DA LAŽNO IZNOSI ČINJENICE, JER SU PRILIKOM DAVANJA MOG ISKAZA U OVOM PREDMETU, KOJI ISKAZ SE NALAZI U SPISIMA PREDMETA, I PORED NEZAKONITIH PRITISAKA, PRECIZNO IZNIJETE SVE ČINJENICE, I ZA SVAKU RIJEČ SAM DOSTAVILA ORIGINALAN DOKAZ U KAZNENOM POSTUPKU. 

Pošto se radi o iznošenju neistinitih podataka i lažnog iskaza, od strane u tom sudskom predmetu svjedoka Kristijana Marića iz Mostara, ako je točno ono što je navedeno u tekstu autora B.Cerića, protiv istog Kristijana Marića ću osobno podnijeti kaznenu prijavu Tužiteljstvu BIH, zbog kazenog djela – davanje lažnog iskaza iz čl. 348 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. 

Također Vas obavještavam da ću protiv istog Kristijana Marića, i gospodarskog društva “FREE MOTION” DOO Mostar, podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz člana 247 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi članova 126, 127 i 128 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koja su izvršena krajem ožujka i poĉetkom travnja 2020 godine, na štetu gospodarskog društva “BTL Medical Montenegro” d.o.o. Podgorica, Ul. Oktobarske revolucije 130, 81000 Podgorica, od kojeg su protupravno prisvojili iznos od 22.968,00 eura uplaćenih 28. ožujka 2020 godine, na račun gospodarskog društva “FREE MOTION’” DOO Mostar, i nanijeli nam štetu od oko 320.000,00 eura. 

Kristijan Marić je pred sudom dao lažan podatak, jer ja U OŽUJKU 2020 GODINE nisam ni znala da postoji nekakva “MREŽA MLADIH”, niti se on predstavio u tom, smislu, već je preko nekih mojih prijatelja, ozbiljnih ljudi, dobio moj kontakt, i u razgovoru predložio poslovnu suradnju s njegovim dobrim prijateljem Bornom Cicero i njegovim gospodarskim društvom “EXOTRADE” D.O.O. Rijeka, jamčeći da je Borna Cicero ozbiljan poslovni čovjek, i osobno se zajedno s Cicerom nakon toga angažirao i zajedno s njim ušao u posao. Dakle Kristijan je jamčio za g-dina Borna Cicero i “Exotrade” d.o.o. Rijeka, da kao prodavači s kupcem “BTL Medical Montenegro” D.O.O. Podgorica zaključe 27. ožujka 2020 godine ugovor o isporuci 200 komada medicinskih respiratora ACM812A (Neistinito je Kristijan Marić izjavio da je Srbija zahtijavala i ugovarala nabavku 300 respiratora), rok isporuke je bio 3 dana, koje je “BTL Medical Montenegro” trebao nakon prijema isporučiti gospodarskom društvu “Sinofarm” d.o.o. Beograd po ugovoru zaključenom dan kasnije 28. ožujka 2020 godine, a nikakav poslovni kontakt ili obvezu nismo imali prema nadležnima u Republici Srbiji. 

Mi smo nabavili tih 200 respiratora i pored velikih problema koje je izazvao Borna Cicero i njegov “Exotrade”, jer su Kristijan i Borna jamčili isporuku u roku od 3 dana (što je u startu bila pripremljena prevara, jer smo nakon godinu dana saznali da je “Exotrade” imao rsnije zaključen ugovor s kineskim proizvođačem i rok isporuke 30 dana, značajno manju cijenu), i iste stavili na raspolaganje kupcu “Sinofarm” d.o.o. Beograd, ali oni ne žele izvršiti prijem robe,već su pokušali raskinuti ugovor, što mi nismo prihvatili, pa se pred Gospodarskim sudom Crne Gore vodi parnica, u kojoj “Sinofarm” traži povrat cijene, a “BTL Medical Montenegro” zahtijeva prijem respiratora i naknadu troškova i štete, kojom će biti utvršeni u sudskom postupku koji je u tijeku. 

Veliku LAŽ je izjavio Kristijan Marić kada je rekao: “Da su tada on, Sanja Lekić, Borna Cicero, Danijel Edmund te biznismen iz Londona Samir Cerić osmislili plan kako da pomognu Sanji Lekić da vrati novac Srbiji a i da oni zarade ekstra profit prodajom respiratora za BiH, da su naknadno shvatili da moraju uključiti i Fikreta Hodžića te je on pristao na taj plan, na ekstra profit, uz Marićevo obećanje da će biti dobro počašćen.” 

Ugovorena je kupovina 100 respiratora za 10 milijuna KM, a danas je Marić objasnio da je njihova realna cijena zapravo 1,5 milijuna eura. 

Dogovor je bio da poslije te isporuke za BiH naruče još 200 respiratora te da bi onda nakon tog drugog završenog posla podijelili ekstra dobit od 2,4 milijuna eura. 

Dakle, druga nabavka trebala je biti plaćena 20 milijuna maraka. Fikret Hodžić je, kako je danas naveo Marić, tada rekao da se ništa ne brinu te da će ta sredstva biti osigurana. 

Kristijan Marić je potvrdio kako mu je poznato da je Vlada FBiH pisala dva jamstvena pisma za obje vrste respiratora, a također mu je poznato da je jamstveno pismo pisao i veleposlanik BiH u Kini Tarik Bukvić za kupovinu druge pošiljke od 200 respiratora, koja na kraju nije realizirana. 

On je također danas potvrdio da je, kada je prvi put pozvan na saslušanje u Tužiteljstvo BiH, ljut nazvao Fikreta Hodžića, a ovaj mu je rekao: “Ti radi svoj posao, ali nemoj spominjati respiratore, premijera FBiH i Federalnu upravu civilne zaštite”. 

Marić je također iznio šokantnu informaciju da je Samir Cerić iz Londona “posredovao kod Kineza da izrade lažnu fakturu na višu cijenu 100 respiratora ACM-812A”. 

Suprotno ovom lažnom iskazu, ISTINA JE da Sanja Lekić nije vodila bilo kakve razgovore na tu temu s Kristijanom Marićem, niti bilo kojom osobom koja se pominje u spornom tekstu, niti je Sanji Lekić ništa o tim stvarima poznato, jer je “BTL Medical Montenegro” po svim navedenim odredbama, pa i ugovorenom trţišnom cijenom od 3,9 milijuna eura, dana 14. 04. 2020. godine zaključio ugovor o ustupanju ugovora o kupoprodaji 100 respiratora ACM812A s isporučiteljem Shanghai CHANGQI Medical technology center, i preuzimateljem “Srebrena Malina” D.O.O., i od tog trenutka nemamo saznanja što su radili Kristijan Marić i ostale osobekoja se spominju u tekstu, a posebno naglašavamo da na račun “BTL Medical Montenegro” nije uplaćen bilo koji novčani iznos. 

Ovakvo ponašanje Kristijana Marića, te Tužitelja i Sudaca koji su mu dali status zaštićenog svjedoka, nezakonito je do krajnje granice racionalnog i poštenog odnosa, pogotovo s razloga što je dokumentacija dostupna u predmetu, i što je jasno da Sanja Lekić i gospodarsko društvo “BTL Medical Montenegro” d.o.o. Podgorica, nemaju nikakvog sudjelovanja u konkretnom predmetu koji se vodi pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini. 

Želimo da se javnost upozna s lažnim iskazima i prevarama koje vrši Kristijan Marić, ali i o nezakonitom radu nadležnih koji su mu sve to omogućili, dajući mu položaj zaštićenog svjedoka, s nadom da će isti nadležna tijela i sudovi svoje ODLUKE preispitati, i oduzeti mu taj status, kako bi pred zakonom odgovarao i dobio zaslužene kaznene sankcije.

Mladi poduzetnik iz Mostara otkrio između koga je posredovao u aferi ”Respiratori”

(www.jabuka.tv)