Ivona Jurilj: Digitalno tržište u Bosni i Hercegovini je jako napredovalo – Jabuka.tv

Ivona Jurilj: Digitalno tržište u Bosni i Hercegovini je jako napredovalo

Ivona Jurilj je u Degordian Zagreb došla na praksu i tu ostala. Jedno vrijeme je vodila klijente i iz Zagreba i iz Bosne i Hercegovine, i kako se taj posao širio tako je vukla velika želja za pokretanjem digitalne agencije u BiH jer je osjetila veliki potencijal.

U Zagrebu je sa managementom Degordiana razmišljala što bi bilo dobro kao sljedeći korak. Rekla je da ne može raditi za bosanskohercegovačke klijente iz Zagreba, da treba biti na licu mjesta kako bi mogla osjetiti ljude, način na koji razmišljaju, treba znati što se sve na tržištu događa da bi se to moglo prenijeti na društvene mreže.

Postavilo se pitanje Sarajevo ili Mostar? Mostar je prevagnuo zbog toga što je sve bilo u Sarajevu. To što je Ivona iz Mostara nije bilo presudno. U Sarajevu je upoznala divne ljude i ne bi joj bio nikakav problem da u glavnom gradu BiH smjesti agenciju i budu u centru zbivanja, ali se na kraju ipak poželjela odmaknuti i tako je 2012. godine osnovala agenciju Degordian u Mostaru, piše Media Marketing.

MM: Je li se Mostar pokazao kao dobar izbor?

Ivona Jurilj: Jeste, i ponovila bih ponovo isto. Dosta vremena provodim u Sarajevu, ponekad i više od tjedan dana zbog klijenata kada pišemo nove strategije i dogovaramo planove, ali Mostar bi bio moj ponovni izbor.

MM: Što Degordian Mostar nudi kao digitalna agencija, s kakvom ponudom izlazite pred klijente?

Ivona Jurilj: Uvijek polazimo od strategije nastupa, jer mislim da je to na neki način danas Sveto pismo. Svako mora znati u kojem smjeru želi ići, što hoće napraviti i koji su mu ciljevi, pa ćemo onda po tome krojiti kampanje i sve ostalo.

Zatim, radimo i sve drugo što se tiče digitalnog marketinga – održavanje društvenih mreža, pisanje sadržaja za njih, razvoj aplikacija, web aplikacija, web stranica, mjerenja, analize ponašanja posjetitelja na stranici, ponašanja potencijalnih kupaca, oglašavanje… U zadnje vrijeme sve više radimo i direktni medijski zakup, širimo se i u tom smjeru – ponajviše zbog klijenata za koje vodimo integrirane kampanje. Radimo i kreativu, dizajn stranice i svih sadržaja. Nedavno smo po prvi put radili i mini event u sklopu veće kampanje za jednog klijenta. Tako da jesmo digitalna agencija, ali ako od nas klijent zatraži i neki drugi vid kampanje, naravno da ćemo vrlo rado uskočiti kako bismo odradili integriranu kampanju. Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši klijenti danas zapravo i naši veliki prijatelji. To nam pomaže i u poslovnom odnosu, jer na taj način možemo bolje razumjeti način na koji razmišljaju i stvari koje zamisle, a mi ih onda ostvarimo.

MM: Tko su vam danas najveći klijenti?

Ivona Jurilj: Raiffeisen banka, Bosnalijek, Telemach, dm, Sarajevski kiseljak, Ledo, Dr. Oetker, Dukat, Hrvatska pošta Mostar, Techno Shop, Bioten, Mepas Mall, Hotel Blanca Vlašić, Rauch, Sarantis… Nadam se da se neće netko naljutiti što ih nisam spomenula.

MM: Surađujete vjerojatno i s agencijama koje vode kompletne komunikacije za klijente, a vama prepuštaju digital?

Ivona Jurilj: Istakla bih našu suradnju sa Communisom koja se vrlo dinamično razvija zadnjih godinu dana i mogu reći da smo nekako postali dio istog tima. Jednostavno zajednički nastupamo. Oni kao kreativna agencija, mi kao njihova podrška u digitalnom dijelu za naprednije stvari. Mogu reći da su stvarno odlični i ono što mi sada pada na pamet je da bismo trebali napraviti neki zajednički team building da nam se timovi još bolje povežu. Tu je naravno neupitna potpora i mojih kolega iz Zagreba i Beograda koji rade možda mrvicu naprednije stvari nego što to trenutno tržište Bosne i Hercegovine zahtijeva.

MM: Kakvo je bosanskohercegovačko tržište? Je li digitalno pismeno?

Ivona Jurilj: Jeste. Za razliku od mog početka prije sedam, osam godina, tržište je jako napredovalo. Naravno, još uvijek ima onih kojima digital ne treba, koji ne žele u to ulagati. Najbitniji su im akcijski popusti na prodajnim mjestima, ali sve u svemu dobro smo napredovali kao tržište.

MM: Što danas klijenti najviše traže?

Ivona Jurilj: Klijenti najviše traže da im ponudimo nešto što nziko drugi do tada nije ponudio. Žele znati što su noviteti i kako ih oni mogu iskoristiti, te na koji način mogu iskoristiti npr. dinamički remarketing, odnosno podatke koje im nudi Google Analytics – poput toga tko su njihovi kupci, što korisnici koji dolaze na web stranicu zapravo rade na samoj stranici, odakle dolaze, što kupuju ili pak zašto ne kupuju… Imamo zaista odličan portfolio klijenata kojeg čine kompanije koje su ili najveći ili među najvećim oglašivačima u Bosni i Hercegovini.

MM: Digital se mijenja iz dana u dan. Kako pratite trendove. Je li problem iz Mostara biti u dosluhu s trendovima. Mogu li klijenti danas kod vas dobiti ono što mogu dobiti i od agencija u razvijenijim zemljama?

Ivona Jurilj: Mogu, naravno! Zahvaljujući našim specijaliziranim timovima, koji prate sve što se događa u njihovoj domeni, imamo sve relevantne informacije te se razvijamo kako se razvija i sam digital. Osluškujemo što klijenti žele, što im se sviđa i u skladu s tim nudimo im inovativna rješenja. Zaista veliki naglasak stavljamo na edukaciju i razvoj.

U Degordianu nas je mnogo, osobito kada u obzir uzmemo cijelu regiju, i uvijek netko od nas među prvima vidi nešto novo ili odsluša neku edukaciju koju potom prenosi na ostale. Funkcioniramo tako da onaj tko je slušao edukaciju ili vidio nešto novo, napiše svima mail s prijedlogom kako bismo mi mogli to isto primijeniti u svom radu. Možemo za primjer uzeti donedavno najmoćniji instrument marketinga – video sadržaj. Živimo u užurbanom svijetu, većina ljudi ne želi ili nema vremena čitati preduge postove ili članke, no uvijek im je zanimljivo pogledati nešto zanimljivo. U realnom vremenu vide stvarne situacije, recenzije, iskustva i sl. Jasnije percipiramo neki proizvod ako vidimo kako on funkcionira što nama, kao agenciji, daje ogromnu mogućnost igranja i kreiranja sadržaja. Bitno je proizvod prezentirati pokazujući njegove prednosti i korisnosti za potrošače tj. što točno neki proizvod ili usluga mogu učiniti da vam olakšaju život.

Iako je video i dalje moćan instrument, sve veću popularnost zauzima cinemagraf. To nije nov format, već nekoliko godina plijeni pažnju, ali još uvijek nije zaživio u svom potpunom sjaju. Pogotovo na našem tržištu nije još zaživio, ali klijenti već uvelike spoznaju njegovu moć i sve više ga žele vidjeti u svojim content planovima.

MM: U Degordianu je sad preko 200 zaposlenih. Vas je u Mostaru više od 20, znači više od 10 posto Degordiana. Je li to mnogo s obzirom na tržište Bosne i Hercegovine?

Ivona Jurilj: Mislim da nije i ja se nadam da će nas, kada idući put budemo razgovarali, biti barem još dvadeset.

MM: Što je to što bi trebalo uraditi da se digitalno tržište u Bosni i Hercegovini podigne na jedan viši nivo?

Ivona Jurilj: Ja se kroz cijelu svoju karijeru trudim pomoći ljudima da uče i nauče. Znanje je svima najpotrebnije. Najveći problem nastaje kod onih klijenata koji nisu toga svjesni. Kada se održavaju konferencije ili seminari, oni obično ne dolaze jer nisu svjesni da im to treba. U tim slučajevima su najbolji direktni kontakti, kada kroz razgovor kod klijenta izazivamo potrebu da nešto poduzme na ovom području. Kada im pokažete neke primjere što bi sve mogli i što radi njihova konkurencija onda kažu: “Aha, pa mogli bismo i mi ovako nešto napraviti”.

MM: Kada pogledaš unazad ovih sedam godina što ti prvo pada na pamet, što je bila prelomnica u razvoju Degordiana u Mostaru, klijent koji vam je dao poticaj…?

Ivona Jurilj: Prilično nas je naprijed gurnuo Mepas Mall, jedan od naših prvih klijenata. Od početka su stalno vršili pritisak: “Dajte nam još ideja, što bismo još mogli, kako bismo još mogli unaprijediti naše poslovanje kroz digital…?“ To je cijelom timu bio veliki izazov, ali svi smo s oduševljenjem “zagrizli” i odradili svaki zadatak na nivou.

MM: Evo Vilima Primorca (predsjednik uprave HT Eronet Mostar) za susjednim stolom. Radite li s Eronetom?

Ivona Jurilj: Ne, nismo još imali priliku raditi s Eronetom, no naš dugogodišnji klijent je Telemach koji je u protekle dvije godine napravio pravi boom na našem tržištu. Rade neke stvari koje ne radi niti jedan drugi od ovdašnjih operatera. Sigurna sam da će se i Eronet odlučiti u narednom periodu za nešto napredniji digitalni marketing, i vjerujem da bi njihovo poslovanje podiglo na neki drugi nivo. S Eronetom se zaista mogu uraditi velike stvari, pa će biti sretan svatko kome budu klijent.

MM: Možeš li se sjetiti neke kampanje koja ti je posebno prirasla srcu?

Ivona Jurilj: U četvrtom i petom mjesecu imali smo kampanju za Rauch, za njihove Bravo sokove. Bila je to fantastična kampanja i drugačija od ostalih. Nama je bio poseban izazov jer se radi o klijentu iz Austrije s kojim smo prvi put poslovali i morali smo ostaviti wow dojam. Drugi su izazov bili vremenski uvjeti, jer je ljeto kucalo na vrata, a vrijeme je bilo loše i samo što snijeg nije pao. Vremenski uvjeti nisu utjecali na outdoor dio kampanje, dapače.

Rezultati su na kraju bili više nego odlični, ciljevi su ispunjeni prije postavljenih rokova. Jako je važno kada imate novog klijenta i kada prva kampanja koju radite za njega bude uspješna, kao što je bila ova. Zadovoljan klijent je važan iz najmanje dva razloga. Prvo, ostaje i dalje vaš klijent, što je jako bitno. Čini mi se da je ponekad lakše osvojiti novog klijenta nego zadržati postojećeg. I drugo, zadovoljan klijent predstavlja najjači motiv za bolji i kreativniji rad, ulijeva vam sigurnost, sa širokim osmijehom idete u osvajanje novih klijenata.

MM: Što u vašem servisu predstavlja najmoćniju stvar, nešto što prvo preporučujete klijentima, ili sve zavisi od klijenta i njegovih potreba? Imate li neki proizvod kojeg bi željela posebno istaknuti?

Ivona Jurilj: Klijentima je dosta teško da budu objektivni i iskreni. Uglavnom imaju neku web stranicu koju je uradio neki poznanik prije deset godina i koja se nije nadograđivala, mijenjala, osvježavala, itd. U zadnje vrijeme sam slobodna postaviti se tako da ne želim uopće pričati o nekoj strategiji ili daljem nastupu na digitalnom nebu ako ne naprave dobru web stranicu. Uvijek svakom klijentu kažem da je njegova web stranica ujedno i njegova kuća. Facebook, Instagram i LinkedIn su sobe u hotelu kojeg si iznajmio i nikad ne znaš tko će te iz nje istjerati, a web stranica je uvijek tvoja kuća, možeš je urediti kako ti želiš, postavljati na njoj što god želiš i u koje vrijeme hoćeš, tako da radimo dosta web stranica. Naravno, uvijek je uz web stranicu i SEO analiza, odnosno SEO postavke stranice što je jako bitno i to je u BiH dosta neiskorišteno područje. Tko se prvi pozicionira i napravi dobar rejting stranice, odnosno dobre SEO postavke, bit će mu lakše oglašavati se.

MM: Kako danas, u vrijeme kada posjetitelji web stranica imaju svega par sekundi vremena da ocijene, ostaju li na stranici ili idu dalje, privući njihovu pažnju?

Ivona Jurilj: Sadržajem! Uvijek treba krenuti od onoga što bi vas privuklo na stranicu. Ako toga nema, korisnik će sigurno otići i potražiti nešto drugo. Sadržaj je još uvijek kralj i ako nemaš dobar sadržaj, možeš imati najljepšu stranicu na svijetu, posjetitelj će vrlo brzo otići.

MM: Što je još važno za dobru stranicu i upravljanje njome?

Ivona Jurilj: Možda je meni to u krvi, u genima, ali jako je važno postavljanje dobrog Analyticsa. Kada to imaš onda ne moraš stalno ići na svoju web stranicu i tražiti podatke nego odeš na Analytics i vidiš što ljudi rade, koliko dolaze, odakle dolaze, koliko se zadržavaju, na kojoj se stranici zadržavaju, a s koje odmah odlaze i, zapravo, dobiješ informacije zašto to čine. Nije dovoljno samo napraviti stranicu i pustiti je već trebaš analizirati sva ponašanja, a njih Analytics bilježi i daje dosta podataka koji se dalje koriste za poboljšanje web stranice, odnosno same prodaje.

MM: Zvuči jednostavno.

Ivona Jurilj: Da, zvuči jednostavno, ali vjerujte da nije tako. Potrebni su mjeseci i mjeseci posla da bi se to sve dobro zapakiralo i moglo kvalitetno pratiti. I, naravno, vrlo nam je važno da klijenta pripremimo da može pratiti Analytics bez naše pomoći.

MM: Na koju si stranicu posebno ponosna?

Ivona Jurilj: Editus City Group, gdje smo radili korporativnu stranicu kao glavnu, te podstranice za članice grupacije. Također i stranica za Turistički klaster Hercegovine. U zadnje vrijeme novi hotel Vapore u Neumu, moja preporuka.

MM: Ima li neki klijent za kojeg biste kao agencija voljeli raditi, a niste imali priliku?

Ivona Jurilj: Imamo klijente iz gotovo svih industrija, no naravno da je svaki novi klijent veći izazov. Tehno shop je bio veliki izazov, htjela sam doći do njih budući da sam vidjela da rade nešto drugačije i inovativno, ali da bi se to moglo puno bolje odraditi i evo već treću godinu zaredom suradnja je više nego uspješna.

MM: Kako ste ih dobili? Jednostavno zakazali sastanak, otišli i dogovorili ili…?

Ivona Jurilj: Napravili smo im mini analizu toga što rade, a što bi se još moglo uraditi kako bi se njihova prodaja na web shopu poboljšala i oni su kliknuli na to, pozvali su nas na sastanak. Otišli smo, prezentirali što se sve može i evo tri godine jako uspješno surađujemo. Ista stvar je bila i sa dm-om. Počeli su na ovom tržištu nekako u isto vrijeme kad sam se i ja počela baviti ovim poslom. Radila ih je jedna druga agencija, nije to sve skupa bilo loše, ali sam znala da dm može puno, puno bolje. Dva-tri puta smo im radili neke manje mini analize što rade, što se može bolje odraditi i urodilo je plodom, već četvrtu godinu zaredom smo njihova agencija za digitalni marketing i jako su zadovoljni.

MM: Mlada si žena, kolika je za tebe odgovornost u činjenici da vodiš agenciju od preko 20 ljudi, odgovorna si praktično za njihovu egzistenciju.

Ivona Jurilj: To je zaista jako velika odgovornost. Mislim da na početku čak ni ja nisam bila svjesna te odgovornosti. U početku sam sve ovo zamišljala kao posao koji ću ja sama raditi, nisam ni pretpostavljala da će to doći do agencije od preko 20 ljudi, plus vanjski suradnici koji s nama surađuju na određenim projektima. Da, odgovornost je velika, ali ja s tim nemam problema. Posla ima, klijenti su odlični, plaćanje je na vrijeme. Plaće su redovne i to mi je najvažnije. Ima tu još odgovornosti i u razvoju karijera uposlenika. Svi su mlađi od mene, većini je ovo prvi posao, treba im omogućiti razvoj karijere, pomoći im da shvate što u životu žele i u kom se pravcu žele razvijati. Degordian je sistem čija je kultura okrenuta ka zaposlenicima i njihovom zadovoljstvu. Iz naše agencije ljudi uglavnom ne odlaze.

MM: Koliko traje tvoj radni dan?

Ivona Jurilj: Moj radni dan nikako ne može stati u osam sati. U uredu uglavnom provedem devet do deset sati, kada dođem kući poigram se sa sinom, i kada ga stavim da spava, vratim se za laptop, čitam, učim… U digitalnom svijetu ne postoje vikendi, godišnji odmori, jer se trendovi rađaju svaki dan i svaki novi NEispraćen trend može značiti puno za agenciju i njen ugled. Uvijek je bitno nastojati biti prvi, najbolji i najvažnije jedinstven, što nam već dugi niz godina ide za rukom te se nadam da ćemo nastaviti istom putanjom.

(www.media-marketing.com)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.