Ivo Sanader osuđen na 9 godina! HDZ mora platiti 5 milijuna kuna

Na Županijskom sudu u Zagrebu nekad najmoćniji političar bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 9 godina zatvora za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki kojima je, zajedno s ostalim optuženima, punio vlastite džepove i stranački crni fond.

U slučaju Fimi medija krivima su proglašeni i HDZ kao prva politička stranka optužena za korupciju, zatim Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević i Nevenka Jurak.

Objava presude nakon dvogodišnjeg postupka počela je u 10 sati, a predsjednica vijeća Ivana Čalić uskoro će izreći i kazne te ukratko obrazložiti odluku. Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u cijelosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom ‘crnom fondu’ i privatnim džepovima.

HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdi da je nevina žrtva političkog progona.

(HRT.hr | Foto: Screenshot Dnevnik.hr)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.