Ivo Lučić: U Daytonu se jasno spominje “hrvatski” i “bošnjački” član predsjedništva

Povjesničar Ivo Lučić istaknuo je nekoliko vrlo zanimljivih stvari po pitanju izbora Željka Komšića za člana predsjedništva BiH treći put. Jedna od stvari koju zasigurno vrijedi istaknuti je njegovo izvorno tumačenje Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma, današnjeg Ustava BiH.

Gotovo kroz cijelu emisiju “Otvoreno” na HRT-u u utorak, Lučić je nastojao svojim sugovornicima dokazati kako je izbor Željka Komšića i protuustavan osim što je njegov izbor i nelegitiman po Hrvate.

Njegovo tumačenje izvornog Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma odnosi se na činjenicu kako je u Daytonu dogovorena stavka budućeg Ustava BiH o načinu ustroja Predsjedništva BiH, gdje je bilo jasno naznačeno da se iz Federacije BiH bira “bošnjački član predsjedništva i hrvatski član predsjedništva”, što samo po sebi sugerira da je riječ o predstavljanju konstitutivnih naroda, a ne o pripadanju kako se danas tumače izbori za članove predsjedništva BiH iz Federacije.

Lučić je ovu neospornu činjenicu u srijedu podijelio i na svom facebook profilu, gdje je istaknuo:

U aneksu 4. Daytonskog sporazuma, odnosno Ustavu BiH, jasno se spominju “hrvatski član” Predsjedništva i “bošnjački član” Predsjedništva BiH. Negiranje toga je samo traženje opravdanja za protuustavne djelatnosti i krađu.

Kako je došlo do toga da se danas govori o “članu predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili bošnjačkog naroda”, najbolje bi bilo upitati nekoliko međunarodnih visokih predstavnika u BiH koji su svojim intervencijama u Ustav BiH i FBiH, kao i Izborni zakon BiH uvelike pridonijeli nestabilnosti BiH i mogućnosti dekonstituiranja hrvatskog naroda.

Podsjetimo kako je Ustavni sud BiH svojom odlukom u predmetu “Ljubić” jasno naznačio kako je “konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo Ustava BiH”, te da je osporio dijelove Izbornog zakona koji se odnose na izbor zastupnika u Dom naroda FBiH, pri čemu je naglasio da je sukladno tome nužno osigurati “legitimno predstavljanje naroda na svim administrativnim jedinicama vlasti.”

Žestoka rasprava u “Otvorenom” o značaju izboru Željka Komšića za Hrvate u BiH

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Hrvatski je preselio u Knin,nije dao da se Srbi vrate na svoje,pa je vamo izgubio svoj status,ne moze se sjediti na dvije fotelje.

  3
  6
 • Zašto se uporno govori da je taj čovjek povjesničar kada je isti pravnik. Čovjek je napisao doktorat o tajnim službama u bih na Filozofskom fakultetu u Mostaru, a zaqvršio je pravni fakultet, a predaje povijest XX stoljeća, koji apsurd. To je kao kad neko završi ETF i onda doktorira na ekonomskim odnosima zlatnih ribica u doba prohibicije pa je ekonomist.. :-)))

  6
  9
  • Sestorkom fasista?! Onakvog postenja, casti, ponosa, domoljublja, ne bi bilo da od svih balidzana u drzavi napravis 6 ljudi, jebemti ono sve zensko u rodbini sto se jebe za marku ipo, govno ljudsko, crko dabogda majmune. Poturceni si pravoslavac, nista drugo. Majmune sa grane

   4
   1
 • Cemo ovolika panika oko komsica i izbora. Ne moze bit gori za narod od covica nikako. Sto je covic napravio za hrvate u bih.? Pokrao ih sagradi vilu toliko megalomansku da je tok radobolje mjenjao. Ako ovaj nesto i ukrade tudjin je neprijatelj lakse je podnjet. Ali ovi sto su u prvim redovima u Crkvi ruka na srcu (gdje je partijsku knjizicu brizno nosio )dok svira himna drzi i razmislja sto je jos ostalo za opljackat od svog naroda. E to je zalosno da to nevidite.! Niste vidjeli da vam je covic djecu raselio da su vas veliki hrvati sa rukom na srcu opljackali i raselili zesce od osmanlija i turskog vakta. Dobro je rekao Bruno Busic stvorit cemo hr ali kad je veliki hrvati pocmu unistavat nikad je nitko vise izgradit nece moci. Trebate se veselit sto je udbas izgubio insvatko tko se predstavlja veliki hrvat po djelima ga prepoznajte a ne po prici i udatanju u prsa.

  6
  2
 • Covjek intelingentan, pametan i prica jasno i razborito…Samo budali nije jasna sotuacija i polozaj u kojem se nalaze hrvati u BiH- ni…Komsic dobio vise bosnjackih glasova nego Dzafirovic i Becirovic..E upravo je to pokazatelj koliko bosnjaci mrze hrvate, svoje komsije…Zeljko nije nikada imao program stranke nego je samo izgovarao razne bljuvotine na hrvatski narod i RH- ku i to je dovoljno za uspjeh gradanskog drustva u BiH- ni…

  3
  4
 • Prije par godina sam čuo izreku od jednog starijeg čovjeka a ona glasi:”Srbi ubojice,Muslimani ulizice, a Hrvati izdajice”.Čini mi se pogođeno u sridu!

 • I ne vidim u čemu je problem? Pa Komšić se predstavlja kao hrvatski član. Nigdje se ne spominje izborna baza koja treba birati jednog ili drugog člana, odnosno spominje se izborna baza kao FBiH. E što su hrvatski politički tutkumi takvi da ne vide niti prst pred okom zbog uhljebljivanja podobnih koji nemaju kapaciteta iščitati ono što piše, već svojim “vođama” prenose ono što njihove uši vole da čuju. Igrali igri i izgubili. Sada se igra druga utakmica pa pobijedi. E nema tko igrati jer u hrvatskoj momčadi opet delegirani tutkumi tipa Baketa, Tome Ševina i sličnih idiota koji ne razlikuju stavak od članka, paraf od potpisa i fusnotu od sadržaja, kao niti “duh” od ovlasti onoga koji se svakih šest mjeseci poziva na tumačenje Daytona. Tutkumi gove strane jezike i rukama i nogama pa se ne mogu sporazumijevati niti sa strancima, možda sa strankinjama ako im ponudi drugu glavu koja im upravlja onom rezervnom na ramenima. I sada ja i moja djeca i moja obitelj trebamo trpjeti zbog kradezenjarskog idiotskog odabira nesposobnjakovića koji nas prodaju za “sitne ustupke” što novčane, što seksualne, a ja kao “vjeri vojnik partije” trebam krasti preferencije na svim biračkim mjestima Tomi Ševinu, Baketu, Ćosiću, Gagi i odbacivati kandidate koji su sposobni uhvatiti se u koštac sa stručnjacima iz suprotnog političkog tabora. Znači ja poništavam na kraju biračku volju građana, odabirem preferencijalno iza 19 sati “svoje”, jer bolje da su “naši” nego “njihovi”. Pa da li bi nas bolje predstavljao jedan pravnik Zubak u Daytonu ili jedan dr.sc. marksizma Prlić? Pa Zubak je kategorički odbacio Daytonski sporazum iz danas nama znanih razloga i on sada ne valja, Čova Prlićev igrač valja. Malo sutra. Mi ionako odošmo za Deutschland, nego u dušu mi žao ovih koji ostadoše, a nisu privezani nigdje za Gagine jasle. Zbogom čobane(Čović+ban=čoban), zbogom ovce.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.