Ivica Šarac predstavio u Širokom Brijegu knjigu o uspostavi komunističko-partizanske vlasti u Hercegovini | Jabuka.tv

Ivica Šarac predstavio u Širokom Brijegu knjigu o uspostavi komunističko-partizanske vlasti u Hercegovini

U Širokom Brijegu se u srijedu navečer održala promocija nove knjige profesora i povjesničara Ivice Šarca pod naslovom: Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine.

Ovu knjigu su uz samog autora, predstavili recezenti prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. fra Robert Jolić, koji su u svojim govorima vrlo hrabar i temeljit pristup kojim je autor krenuo u izradu nove knjige. Knjiga “Metastaze jedne revolucije…” je drugi nastavak iz najavljanje trilogije profesora Šarca, a prva je simbolično nazvana “Kultura selektivnog sjećanja”.

Nastavak je najvećim dijelom nastao kao rezultat pretraživanja izvorne građe u arhivskim ustanovama u Mostaru, Zagrebu i Beogradu, knjiga obrađuje razdoblje od dolaska jugoslavensko-partizanskih postrojbi u zapadne dijelove Hercegovine i uspostave prve komunističke vlasti do završetka procesa njihova ovladavanja ovim prostorom (listopad 1944. – ožujak 1945.).

Iz slojevitoga tematskog sklopa posebno izdvajamo odnos i postupke novih (vojnih i političkih) struktura moći, partizanskih i partijskih, prema lokalnom hrvatskom pučanstvu kao i prema hercegovačkim franjevcima, napose onima iz širokobriješkoga i mostarskoga samostana.

Ovo je moja druga knjiga po redu iz najavljane trilogije o genezi stereotipa koji su nastajali s vremenom o zapadnohercegovačkim Hrvatima. U prvoj knjizi pokušao sam obraditi razdoblje od 1941., onih prvih nekoliko mjeseci naon uspostave Nezavisne države Hrvatske, suočiti se s onim osjetljivim temama međuetničkog ili međunacionalnog nasilja u Zapadnoj Hercegovini u tom razdoblju. U sklopu ove druge knjige zanimalo je u prvom redu kakav je bio postupak novih vojnih i politčkih vlasti koje je uspostavila komunistčka partija Jugoslavije na ovom terenu od jeseni 1944. do početka ožujka 1945. Zanimalo me je kakav je bio odnos prema domaćem stanovništvu, zapadnohercegovačkom puku, kakav je bio odnos prema Katoličkoj crkvi, prvenstveno prema franjevcima. A napose me je zanimalo kakav je bio odnos komunista i partizana i njihovih komandanata prema franjevcima iz samostana Široki Brijeg, franjevcima iz Ljubuškog, broćanskoga i posuškoga kraja i dakako franjevcima iz mostarskog samostana, istaknuo je profesor Šarac u kratkoj izjavi za portal Jabuka.tv.

Knjiga Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine je drugi nastavak iz kapitalne Šarčeve trilogije

Program predstavljanja knjige profesora Šarca vodio je i moderirao politolog Ivan Kraljević, a u glazbenom dijelu nastupile su Marijeta i Leonarda Šarac, inače profesorove kćeri te Katja Krolo-Šarac, profesorova supruga.

Kome su smetali plakati najave promocije knjige?

Za kraj vrijedi napomeuti kako je netko uoči same promocije knjige profesora Šarca skinuo plakate najave događaja na ulazu u kino dvoranu Borak u Širokom Brijegu.

Profesor Šarac je temeljito pristupio izradi svoje nove knjige, služeći se relevantnom literaturom i arhivskom građom pa ostaje nejasno kome je to moglo zasmetati.

Uoči događaj netko je skinuo plalkate najave događaja na ulazu u kino Borak

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • … ostavite mrtve Bogu. Prestanite pisati ovakve knjige. Nema napretka s ovakvim knjigama i piscima.

  • napretka nema bez istine,ako već spominješ Boga-ni on se ne bi složio s tobom,mislim da su i tebi zasmetali plakati

 • Mi nismo normalan narod. Šarac izdaje knjigu kako su komunisti mučili pratre i narod dok je prije tjedan dana komunista prezentirao knjigu u crkvi u Masnoj Luci. Dabogda se svi iselili u njemačku kad smo ovakvi debili.

  • KOMU/ČEMU uopće služe ove knjige osim samim autorima da dobije malo “poticaja” jer stvarno ljudi, sve ovo je već prožvakano, komunisti su mučili, evo neki fra ih i danas podržavaju, ali prošlo je više od 70g od toga, mnogi akteri su mrtvi, OSUDIMO jednom ZAUVIJEK i stavimo točku, GDJE SU TVORNICE, GDJE SU RADNA MJESTA, TKO MAŽNJAVA LOVU IZ FONDOVA, TKO MAŽNJAVA LOVU IZ JP…to su prava pitanja, ovo bi trebalo proučavati, s počiniteljima se suočavati i nastojati spasiti što se spasiti da JER UMIREMO, ovi što su otišli vani i odveli djecu ili će ih tek u tuđini dobiti, ASIMILIRATI će si i OSTATI TAMO DALEKO, kad budu ucijenjeni zbog nečega da se moraju odreći državljanstva, mislim da se neće odreći onog koje im je dala država u kojoj su trenutno, tako da druga, a treća generacija SIGURNO ovih koji sada odlaze, neće biti Hrvati 🙁 🙁 🙁

  • Narod glasa uvik za istu bandu. Narod dakle NE ŽELI promjene. Jer da želi, ne bi glasao za bandu nego bi se organizirao i to bi iznjedrilo prave kandidate, novu političku struju i novo vodstvo. Međutim narod je glup. Šah mat

 • JUČER je prošlost. Prošlost Hrvatskog naroda je teška i osvrti na tu prošlost su potrebni i mislim da se ne može pretjerati. DANAS je bitno. Ne bi trebao branitelj koji se borio od 91-95 godine biti gladan a lažni uživati povlaštenu lažnu časničku mirovinu. Zna se tko su i tko im je to omogućio. SUTRA je najbitnije. Odlaze ljudi, za dvadeset godina mnoge područne škole past će u zaborav, već se zatvaraju. ZAKLJUČAK. Narod koji nema svoju prošlost, nema ni budućnost a tužno je kad je DANAS odgovorno zašto Hrvatski narod neće imati svoju prošlost. JUČER KOMUNISTI, DANAS KOMUNISTI i SUTRA KOMUNISTI.

 • Kaže jedna mudra izreka povijest je učiteljica života! Druga kaže, dobro prouči zlo u povijesti da ti se ne bi ponovilo. Ima i treća da povijest pišu pobjednici. Pitanje je što je povijest? Tko je pisao našu povijest? Uvijek netko drugi. Koliko ima istine u službenoj historiografiji? Što smo mogli naučiti iz toga, a što su drugi naučili o nama? Vrlo malo dobroga. Nažalost, neki komentatori bi htjeli da ostane tako. Po njima bi, izgleda, trebali sve zaboraviti. Dobro je da su i naši autori počeli proučavati našu prošlost i objavljivati knjige, znači da rade svoj posao. Pozdravljam svaki korak, trud i napor da se dođe bliže istini.

 • Boga ti dragog, 2019a godina, ovaj lik i dalje pise o komunizmu… Pa da nije tuzno bilo bi smijesno. I kazu hajde naprijed, ma nece ova drzava i narod naprijed jos za stotinu godina dok se ove ”ustase” i ”partizani” ne istrijebe medjusobno i pocnu otvarati radna mjesta umjesto rasprava i podjela.

 • Ovo je VAKUM koji se pravi namijerno samo da bi njima bilo dobro. Što se tiče knjige ni prva ni posljednja knjige su se pisale i psati će se. Kada velika većina preživljava onda ništa ne štima vlast to zna i njima to paše. Jer da je pravna drzava njih nebi bilo.

 • Ama ne glasa narod,on samo hoda,oni napišu i stave u kutije pa nismo mi glupi,nego nismo revolucijalni da ih silom pometemo kao što smo 91 god.Narod sve zna šta je bilo ,ali vođe nemamo koji rade za narod.Sve masoni i lopovi.

 • E MOJ NEBITNI IDIOTE , TEBI SMETA KAD SE PIŠE O ZLOČINIMA KOMUNISTA I ZLOČINAČKOJ IDEOLOGIJI KOMUNIZMA KOJA JE JEDNA NAKAZNA, ZLA I IZOPAČENA POLITIČKA LAŽ O BOLJEM SUTRA KOJEG NUDE KOMUNISTI.TOLIKO SU NAM ZLA NANJELI I TOLIKO NA SUBILI I FIZIČKI I DUHOVNO DA SLJEDEČIH STO GODINA MORAMO SVAKU NOVU GENERACIJU IZNOVA OSVJEŠČIVATI O JEDNOM ĐAVOLSKOM I NELJUDSKOM VREMENU KOMUNIZMA I BEZBOŠTVA KOJE JE OKOVALO HRVATSKI NAROD I BACILO GA U OKOVE KOJI SU GA SPUTAVALI I DRŽALI ROBLJEM NA VLASTITOJ ZEMLJI,
  SVAKOJ GENERACIJI TREBA STALNO GOVORITI O ZLU KOJE JE DONIO SA SOBOM KOMUNIZAM KAKO SE NE BI NJIMA NIKADA PONOVIO KAO ŠTO SE NAMA JEDNOM DOGODIO I BACIO NAS STOLJEĆA UNAZAD.
  ZATO TRIBA PISATI I NAPISATI JOŠ STOTINE OVAKVIH DJELA KOJA ĆE NA SVJETLO DANA IZNJETI ISTINU O JEDNOM ĐAVOLSKOM I NELJUDSKOM ,ILUZORNOM POKRETU KOJI SE ODRŽAVAO UBIJANJEM , ZATVARANJEM, MUČENJEM I PROGONIMA NE SAMO HRVATSKOG NEGO I MNOGIH DRUGIH NARODA KOJI SE NI KRIVI NI DUŽNI NAĐOŠE NA PUTU TOM ZLU..
  ZLO TRIBA RAZOTKRIVATI I UVJEK UKAZIVATI NA NJEGA KAKO NAM SE NIKAD VIŠE TAKVO ŠTO ĐAVOLSKO NE BI PONOVILO.

  • Ti si ogranicen, pa napisano je i istraženo, ali nije osuđen nijedan zločin niti će biti jer potomci zločinaca su u svakoj instituciji pa čak i u crkvi tako da pjeniš bezveze

Komentiraj: