Ivanić: Nema promjene parlamentarne većine u BiH

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da ne očekuje nikakvu promjenu parlamentarne većine na razini Bosne i Hercegovine te da su svi takvi pokušaji uzaludni.

”Ostaje ista parlamentarna većina, a to je bilo više nego jasno nakon razgovora predstavnika SDS-a i DF-a, čiji su predstavnici rekli da ostaju u većini, a iz SDS-a naveli da im je neprihvatljiv SNSD i SBB – uvjerava Ivanić ističući da misli da je skupštinska većina stabilna bar za sljedeće razdoblje.

Komentirajući rezultate forenzičkog vještačenja audiosnimka Željke Cvijanović o ”kupovini zastupnika u RS-u“, rekao je da bi u svakoj „normalnoj“ zemlji nakon toga svaki „normalan političar“ podnio ostavku, ali ne vjeruje da će to uraditi Cvijanović, “što dovoljno govori o moralnosti”.

Kaže da će Cvijanović ostati na premijerskoj funkciji “sve dok to njen šef bude želio”.

Kazao je da je ”ugodno” iznenađen da je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv ratnog zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, ali i naglasio da sada ostaje da se vidi da li će optužnica biti potvrđena te da se vidi dalji postupak i rezultat.

”Ovo jeste ohrabrenje da je jedan ozbiljan bošnjački vojni lider optužen za ratne zločine. Pitanje je da li je to rezultat sveopće priče o pravosuđu, pritisaka međunarodnih institucija i priče o referendumu u RS-u, naših stavova iz bh. institucija koji godinama ne prihvaćamo izvještaje Suda i Tužiteljstva”, rekao je Ivanić.

Komentirajući ocjenu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da bi BiH mogla krajem ove ili početkom naredne godine podnijeti aplikaciju za članstvo, a dobiti kandidatski status 2017. godine, Ivanić je rekao da se znaju uvjeti, a to je završiti reforme koje su dogovorene.

Dodao je da, ako su tačne izjave da je dogovoren mehanizam koordinacije, onda je moguće predati aplikaciju u narednoj godini, a za pozitivan odgovor EU očekuje se rješenje pitanja „Sejdić-Finci“, koje zavisi od partija u FBiH.

Ivanić je na press konferenciji u Banjoj Luci rekao da nisu točne tvrdnje vlasti u RS-u, da stranke Saveza za promjene na razini BiH ne uvažavaju interese RS-a, ističući kao primjer to da je na bečkom summitu odobren projekt izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, što je uspjelo Savezu za promjenu relativno brzo, a SNSD-u realizacija tog projekta godinama nije polazila za rukom.

Izrazio je zadovoljstvo što je kao jedan od prioriteta uvrštena i pruga Sarajevo-Beograd preko Zvornika…, što je i u interesu RS-a.

Ivanić je u Banjoj Luci nazočio radnom sastanku PDP-a za izbornu jedinicu tri, a razgovarano je o pripremama za predstojeće lokalne izbore te izražena želja za suradnjom s drugim strankama članicama Saveza.

(Fena)

Komentiraj: