Ivanić: Dobrovoljačka jedan od najvećih zločina u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u utorak Srni da se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prije 25 godina dogodio jedan od najvećih zločina u BiH.

On je istaknuo da su događaji u Dobrovoljačkoj ulici početkom svibnja 1992. godine jedan od simbola početka rata u BiH.

“Bez obzira na brojne dokaze, slučaj ‘Dobrovoljačka’ nikad nije dobio sudski epilog. To pokazuje licemjerstvo međunarodne politike i pravosuđa u BiH”, naglašava Ivanić za Srnu.

On kaže da su obitelji poginulih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici dovoljno ponižene činjenicom da ovaj slučaj nije dobio sudski epilog, pa ih ne treba izlagati dodatnom poniženju sutra u federalnom Sarajevu.

Počast ubijenim odati ćemo tamo gdje možemo. Moj izaslanik sutra će nazočiti obilježavanju u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje će odati počast nedužno stradalim vojnicima i civilima”, rekao je Ivanić.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne obrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. svibnja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog.

Međunarodni tužitelj u Tužiteljstvu BiH Jude Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinile kaznena djela za koja se terete.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine je predmet “Dobrovoljačka” preuzelo od Vojnoga suda u Beogradu, pokrenutoga još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na vojarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. svibnja 1992. godine, piše Srna.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada zapovjednik Teritorijalne obrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet “Dobrovoljačka” ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakva razloga za kaznenu prijavu protiv Jovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u ožujku 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudac pustio, smatrajući da je postupak “politički motiviran”.

Jovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji s obrazloženjem da se “ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu”.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da obilježavanje 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organizirano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u federalnom Sarajevu.

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je ranije Srni da je ova odluka iznuđena ponašanjem županijskih i federalnih vlasti.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.