Ivan Pepić: ‘Europska unija i Turska imaju različite vizije budućnosti BiH’

Među radovima koji su dobili Rektorovu nagradu 2013./2014. na Sveučilištu u Zagrebu našao se i rad studenta politologije Fakulteta političkih znanosti Ivana Pepića, Neo-otomanizam i geopolitička percepcija Turske među studentima u Bosni i Hercegovini. Pod mentorstvom docentice Marte Zorko student je istražio fenomen neootomanizma i vanjske politike Turske prema BiH kroz tri segmenta: politički, ekonomski i kulturni, od 1990. pa sve do danas.

Velika potpora

„Islam“, „povratak u prošlost“ i „identitetske smjernice“ pojmovi su kojima se Pepić služi kako bi definirao neootomanizam odnosno intenzivne ekonomske i vanjskopolitičke ciljeve prema većinski muslimanskim državama i okruženju. “Ova nagrada je za mene veliko priznanje i motivira me da se i dalje bavim politološkim istraživanjima. Osobito mi je drago da je moćna institucija kao što je Sveučilište u Zagrebu shvatilo važnost ove teme i procijenilo da moj trud i rad zaslužuju posebnu pažnju”, rekao je Pepić. Po njemu Turska je zbog povijesnog naslijeđa radila da zaustavi sukobe u BiH i da stane prije svega uz Bošnjake. Dolaskom premijera Erdogana politička potpora Bošnjacima raste, a znakovit je i pritisak Turske koji želi pomirbu SDA, SDP BiH i Stranke za BiH. Vodeći turski političari vide Tursku kao prirodnog nasljednika Osmanskog Carstva, „i to nije kočnica, nego soft power potencijal koji Turska treba iskoristiti“. Pepić smatra da će Turska dodatno ojačati ulogu u BiH i na Balkanu.

Očekivanja od EU

“Mislim kako će u budućnosti biti sve izraženiji, jer se zasad interesi Turske i EU ne poklapaju, već idu u različitim smjerovima. Očito je potrebna izravna i snažna poruka Europske komisije koja bi trebala jasnije postaviti očekivanja Unije prema BiH, a to bi se moglo dogoditi već krajem ove godine, nakon općih izbora”, smatra Pepić. Ekonomski, Turska kroz agenciju za razvoj i suradnju TIKA konstanto povećava svoj ekonomski utjecaj: 2002. godine proračun agencije iznosio je 85 mln. dolara, dok 2012. čak 1,2 mlrd. dolara. Važnost TIKA-e za BiH je velika, kako svjedoči i izjava Erdogana kako će „zajedno s TIKA-om biti uvijek na strani naše bosanske braće“. BiH je 2011. doniran

o 18 mln. dolara nepovratnih sredstava. Taj se iznos povećava. Pepić zaključuje kako se može samo nagađati hoće li BiH ostati razapeta između Turske i Europske unije, no da je u svakome slučaju ovo “razapeto” vrijeme za državu BiH.

(Večernji list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.