IT vodeći sektor u svijetu, a u BiH se “nema saznanja” o tome

Svjetski analitičari nedavno su objavili kako će IT industrija u idućoj godini nastaviti rasti, a i nuditi najbolje poslove. Prema pisanju Business Insidera, vezana uz istraživanje “CareerCasta”, listu zanimanja za kojima će skočiti potražnja u idućoj godini predvode programeri. U prosjeku, jedan programer ove godine zaradio je, preračunato u našu valutu, 119.500 KM. Listu dalje predvode analitičari računalnih sustava, zatim analitičari informacijske sigurnosti, softverski inženjeri, analitičari podataka te, naposljetku, administratori sustava i mrežni administratori.

Impresivne brojke IT sektora

Pokušali smo doznati i što o ovim zanimanjima misle u BiH i koliko će ovi poslovi biti aktualni ili su već aktualni u ovoj zemlji, ali u nekim udrugama za promicanje poslova i poduzetništva nisu imali pojma o spomenutim zanimanjima, prenosi Večernji list.

– Pa nemamo nekih saznanja o ovom, ali sigurno je to budućnost. Računala su budućnost, kazali su nam u jednoj udruzi koja se bavi poduzetništvom i poslom, dodajući još neke zanimljive činjenice koje sugeriraju da se radi o nepoznavanju ovakvih poslovnih aktivnosti koje su jedan od pokretača globalne ekonomije.

Primjerice, podaci magazina Forbes pokazali su da su informacijske tehnologije u 2015. godini, poslije medicinskoga i financijskoga sektora, bile najprofitabilnija grana industrije na temelju analiza zarada kompanija. A ako specijalizirane udruge u BiH o tom skoro ništa ne znaju, ima onih koji znaju. U istraživanju jedne agencije potvrđeno je da je IT jedan od najbrže rastućih sektora gospodarstva u BiH.

Prevladavanje malih tvrtki

Ukupnom BDP-u BiH on godišnje pridonosi s oko 150 milijuna maraka.

– Prateći aktivnosti IT kompanija, može se zaključiti da informacijsko-tehnološki sektor ima perspektivu za daljnji razvoj u BiH. U sektoru prevladavaju male tvrtke, ali se očekuje da će rast sektora podrazumijevati i rast tvrtki i njihovo bolje pozicioniranje na svjetskom tržištu.

Ipak, iako svi očekuju da država bude ta koja će ulagati u ovaj sektor, mi kao pojedinci, ovisno o našem interesu i sferi u kojoj želimo raditi, trebamo pokretati inicijative i ideje, tražiti i pronalaziti kanale za uspostavljanje suradnje. Ne možemo čekati uvijek da država sve čini umjesto nas. Dobri projekti i ideje sigurno će pronaći partnere i financijsku podršku, kazali su početkom godine iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: