Istječe ultimatum Madrida: Ovo je ključan dan za Kataloniju i Španjolsku

U četvrtak u 10 sati po lokalnim vremenu istječe ultimatum koji je španjolska Vlada postavila vođi Katalonije Carlesu Puigdemontu da odustane od svojih nastojanja za proglašenje neovisnosti regije.  Nakon referenduma održanog 1. listopada, Puigdemont je potpisao deklaraciju o nezavisnosti, ali ju je odmah suspendirao i zatražio pregovore sa središnjom španjolskom Vladom.

Oni, pak, najavljuju da će ukinuti regionalnu autonomiju Katalonije, ako vlasti u Barceloni nastave inzistirati na nezavisnosti.

Strah od nereda

Strahuje se da bi takav potez španjolske Vlade mogao dovesti do nemira u Kataloniji, prenosi Večernji list BiH.

Članak 155. španjolskog Ustava iz 1978. godine omogućuje Vladi da uvede direktnu kontrolu nad regijom u slučaju krize, no to još nikada u prošlosti nije iskorišteno.

Uoči približavanja krajnjeg roka ultimatuma, u Španjolskoj su se održali masovni prosvjedi zbog pritvaranja dvojice lidera separatističkog pokreta. Španjolski premijer Mariano Rajoy je Puigdemontu postavio rok da se konačno izjasni o pitanju nezavisnosti.

– Nije tako teško odgovoriti na pitanje: je li Katalonija proglasila nezavisnost?

Ako je, onda je Vlada dužna reagirati na samo jedan način, a ako nije, onda možemo razgovarati – kazao je Rajoy u parlamentu.

Službeni Madrid je kazao da je ovo drugi i posljednji ultimatum nakon što Puigdemont u ponedjeljak nije jasno rekao je li proglasio nezavisnost.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.