Istina je da broj nezaposlenih raste, ali je laž da se smanjuje broj zaposlenih

”Prema pokazateljima, u Federaciji Bosne i Hercegovine osjeti se blagi oporavak ekonomije. Ne radi se ni o kakvom blagostanju, ali ni o katastrofalnom stanju, kao što proizilazi iz prikaza nekih medija”, izjavio je federalni premijer Nermin Nikšić, obraćajući se tijekom sesije o temi “Prava radnika tada, a gdje smo sada”, koju je organizirao Forum sindikalnih aktivista i aktivistica, tijelo unutar Socijaldemokratske partije BiH.

Nikšić je, hvaleći rad svoje vlade rekao kako je ona probila led u mnogim stvarima te da je oslukom o smanjenju plaća u javnom sektoru godišnje ušteđeno 9,2 milijuna KM.

”Ovo je prva vlada koja je odlučila o smanjenju naknada za odvojeni život, smanjivanju dnevnica za službeni put, gdje su uštede milijun KM, a 22,7 milijuna KM na osnovu smanjenja materijalnih troškova federalnih organa uprave, kao što su troškovi za telefone, komunalije, materijal, gorivo… Po tim osnovama je Vlada u tri godine postigla uštede u javnoj potrošnji oko 100 milijuna KM”, naveo je Nikšić dodavši kako je protiv stvaranja slike ”svi su isti”.

Nikšić je dodao kako je navedenim uštedama vraćen značajan dio naslijeđenog duga, potpuno je izmireno 55 milijuna duga neratnim invalidima, 47,1 milijun prema razvojačenim braniteljima borcima, kao i 36 milijuna za Zavod zdravstvenog osiguranja.

”U 2013. godini izmireno je svih 15 milijuna KM, planiranih za dug po osnovu tužbi zaposlenika zbog razlike isplaćenih plaća, toplog obroka i regresa u 2009. i 2010. godini. U 2014. je nastavljeno izmirenje duga za Fond MIO (po 18 milijuna godišnje)”, naveo je Nikšić i dodao kako je za uvezivanje staža radnicima potrebno godišnje oko 600 milijuna KM.

Nikšić je problem nezaposlenosti usporedio sa zemljama u regiji naglasivši kako je u Federaciji BiH u odnosu na ožujak 2011. zaposlenost ”uglavnom na razini koji je zatekla aktualna Vlada”.

”Iako broj nezaposlenih raste, neistinite su priče o smanjenju broja zaposlenih”, riječi su premijera Nikšića.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.