Isprobajte ove trikove za društene mreže i smanjit ćete stres oko njih

Istraživanje koje je tvrtka GWI provela tijekom 2021. godine pokazalo je da ne postoji dobna granica kad je riječ o ograničavanju vremena koje potrošimo na društvene mreže.

Štoviše, mlađi prednjače u tome – 25 posto pripadnika generacije Z i 23 posto milenijalaca reklo je da manje koriste društvene mreže ne bi li održali mentalno zdravlje na zadovoljavajućoj razini.

Ako i vi osjećate da je vrijeme za smanjivanje doživljaja kad je riječ o korištenju društvenih mreža, evo nekoliko savjeta kako to možete učiniti.

Twitter: Utišajte ljude i teme

Možete poboljšati iskustvo korištenja Twittera tako što ćete utišati ljude i teme koji vas baš i ne zanimaju (ili vam aktivno idu na živce).

Kliknite sličicu s tri točkice na profilu osobe koju želite utišati i odaberite Mute. Isto možete napraviti za riječi, izraze, naslove filmova… Otvorite Settings, nađite Privacy and safety, kliknite Mute and block i potom znak plus (+) kako biste dodali ono što želite utišati, prenosi Tportal.hr.

WhatsApp: Isključite potvrde o čitanju

Pod stresom ste kad netko ne pročita poruku koju ste poslali? Ili ste pod pritiskom da morate odgovoriti na poruku čim ste ju vidjeli? Isključite značajku koja omogućuje praćenje toga.

Otvorite Settings, pa Account. Odaberite Privacy i isključite sklopku uz Read receipts.

Facebook: Srežite News Feed

Obrišite Facebookovu aplikaciju s pametnog telefona i koristite tu društvenu mrežu samo na desktop računalu. Ne samo što ćete time vjerojatno automatski smanjiti korištenje, već možete instalirati korisna proširenja za web preglednik Chrome, kao što je News Feed Eradicator, koja umjesto News Feeda prikazuju citate za inspiraciju.

Instagram: Skrijte brojač lajkova

Broj lajkova ne govori puno o vama kao osobi. Ako vam ipak stvara pritisak, najbolje bi bilo skriti ga. Na bilo kojoj objavi kliknite sličicu s tri točkice u gornjem desnom kutu i odaberite Hide like count. Tako ćete samo vi vidjeti broj lajkova.

YouTube: Uklonite povezane videozapise

Obrišite aplikaciju za YouTube na mobitelu i koristite Googleov videoservis isključivo na stolnom računalu. Kao i za Facebook, možete dodati korisna proširenja kao što je Improve YouTube, pomoću kojih možete na raspolaganju imati niz praktičnih značajki.

Između ostalog, tako možete sakriti povezane videozapise, jedan od alata koji koristi YouTube kako bi vas navukao na dulje gledanje.

TikTok: Postavite vremensko ograničenje

Otvorite Settings pa Digital wellbeing. Odaberite Screen-time management i zatim odgovarajući broj minuta za ograničenje korištenja po danu (od 40 do 120). Kad istekne odabrano vrijeme, morat ćete unijeti lozinku kako biste mogli nastaviti koristiti TikTok.

Obavijesti: Nemilosrdno ih srežite

Često vam stižu nove i nevažne notifikacije? Većina aplikacija dolazi s uključenim obavijestima u početnim postavkama. Vjerojatno ih ne morate primati baš sve, stoga odvojite nešto vremena kako biste isključili one koje nisu važne.

Facebook Messenger: Učinite se nedostupnim

Isključite značajku koja prikazuje drugim korisnicima Messengera kad ste online. Otvorite Messenger, kliknite svoj profil, odaberite Active status i isključite odgovarajuću značajku, piše Guardian..

E-pošta: Provjeravajte E-mail dva puta dnevno

Puno je načina na koje možete ukloniti ili barem smanjiti stres koji dolazi korištenjem e-pošte. Za ovu ćemo priliku izdvojiti ovaj: provjeravajte poštu jednom, najviše dva puta dnevno. Isključite obavijesti o dolasku i postavite alarm kako bi vas podsjetio kad je vrijeme za provjeru.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.