Isplivala “liječnička” afera u FBiH: Upisivali dežurstva i zarađivali po 10.000 KM?

Unsko-sanska županija i Županijska bolnica Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću već godinama imaju iste probleme. Najveći – male plaće.

Ipak, prema posljednjim informacijama koje stižu iz ove županije, čini se da su neki liječnici niskim plaćama sami odlučili stati u kraj, pa su upisujući sebi pripravnosti i dežurstva i kada nisu bili na poslu te dobivali plaće i do 10 tisuća maraka. Trenutno je u procesu – ispitivanje situacije, javlja Federalna.

Informacije se provjeravaju, a iz Sindikata liječnika kažu – ovo ne mogu prešutjeti.

Neki liječnici su dobili enormne plaće, upitno je vođenje evidencije o prisustvu na radu. Zahtijevam od nadležnih – direktora, Upravnog odbora, drugih institucija sustava – da što prije provedu istragu o tome, kazao je Amir Rekić, predsjednik Sindikata liječnika i stomatologa USŽ.

Stav uprave bolnice da je riječ samo o nagađanjima. Kažu, plaće se isplaćuju na osnovu kolektivnog ugovora, no na onim odjelima na kojima radi samo jedan liječnik – ima odstupanja.

Ima problem gdje je odjel i gdje je samo jedan liječnik. Taj liječnik živi doslovno 24 sata u bolnici i normalno je da on kroz sustav rada ima enormno visoku plaću u odnosu na ostale radnike – zato što je on svaki dan na poslu, objašnjava Hajrudin Havić, direktor Županijske bolnice u Bihaću.

Je li riječ o javnoj tajni, potpuno normalnoj praksi ili nagađanjima – mišljenja su podijeljena. Iako, navodno, ne postoji ništa sporno, istraga se svejedno provodi. Osude stižu, ali i pitanje hoće li novac biti vraćen?

Kako se to moglo događati, je li u tom nekom lancu ili hijerarhiji u ustanovi došlo do propusta i nepravilnog evidentiranja? Ukoliko jest – da se oni koji su to radili kazne, a da se taj novac vrati. Sindikat najoštrije osuđuje takvu praksu, poručuje Rekić.

Iz resornog ministarstva još ne žele pred kamere – ipak, kažu, u dogovoru s direktorom, u tijeku je analiza dodjele dežurstava. A, dok se ne dogodi nešto konkretno, za građane ostaje samo jedno pitanje – koliko dežurstava u mjesecu je potrebno da se konačno smanje liste čekanja?

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Kad ce isplivat afera o kupovini lazne invalidnosti,kad ce isplivat kupovina revizije,kome sve ide uplata od 3.000 €,doktorima u reviziji. Idemo institucije BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.